Теми статей
Обрати теми

Розмір добових витрат у разі, якщо вартість харчування включено до рахунка на наймання житлового приміщення

Редакція ББ
Відповідь на запитання

РОЗМІР ДОБОВИХ ВИТРАТ У РАЗІ, ЯКЩО ВАРТІСТЬ ХАРЧУВАННЯ ВКЛЮЧЕНО ДО РАХУНКА НА НАЙМАННЯ ЖИТЛОВОГО ПРИМІЩЕННЯ

 

Алла БРОДЕЦЬКА, начальник відділу нормативів в органах державного управління Департаменту фінансів соціальної сфери

 

Як відшкодовувати добові витрати, якщо вартість харчування включено до рахунків на наймання житлового приміщення без визначення конкретної суми після набуття чинності наказом Мінфіну від 07.07.2012 р. № 807, яким унесено зміни до Інструкції про службові відрядження?

(м. Київ)

 

31.08.2012 р. набув чинності наказ Мінфіну від 07.07.2012 р. № 807, яким унесено зміни до Інструкції про службові відрядження в межах України і за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59).

Зокрема, п. 5 розд. II «Порядок відрядження в межах України» цієї Інструкції доповнено новим положенням.

Так, якщо працівник, відряджений для участі в переговорах, конференціях, симпозіумах із питань, що стосуються основної діяльності підприємства, установи чи організації, за умовами запрошення безоплатно забезпечується харчуванням організаторами таких заходів або якщо вартість харчування включається до рахунків на наймання житлового приміщення, проїзних квитків без визначення конкретної суми, добові витрати відшкодовуються в розмірах, що визначаються у відсотках до сум добових витрат для України згідно з додатком 1 до постанови КМУ «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, направлених у відрядження підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 р. № 98, зокрема:

— 80 % — при одноразовому;

— 55 % — дворазовому;

— 35 % — триразовому харчуванні.

Отже, Мінфін вирішив питання щодо порядку відшкодування витрат на проживання, проїзд та визначення суми добових витрат у разі, якщо вартість харчування включено до рахунків на наймання житлового приміщення чи проїзних квитків, але конкретної суми не вказано.

Нагадаємо, що згідно з абз. 4 п. 5 розд. II Інструкції № 59 витрати на харчування, вартість якого включено до рахунків на оплату вартості проживання в готелях (мотелях), інших житлових приміщеннях або до проїзних документів, оплачуються за рахунок добових витрат. Це означає: якщо до загального рахунка на проживання, наданого працівником на підтвердження його витрат на оплату житла під час відрядження, уключено конкретну вартість харчування в готелі, то установа не повинна компенсувати витрати працівника на харчування. На ці цілі йому видаються добові витрати, які є компенсацією витрат на харчування та фінансування інших особистих потреб працівника. Наприклад, вартість проживання в готелі за добу визначено у розмірі 240 грн., з них 20 грн. — вартість сніданку. У такому разі сума витрат на проживання, що підлягає відшкодуванню працівнику, складає 220 грн. (240 - 20). Такому працівнику також відшкодовуються добові витрати в розмірі 30 грн.

До внесення зазначених змін у тому випадку, коли вартість харчування було включено до рахунків на наймання житлового приміщення або вартості проїзних документів без визначення конкретної суми, необхідно було додатково в осіб, які надають послуги з проживання та проїзду, витребувати документи про вартість харчування, що на практиці реалізувати було досить важко.

Зараз таку ситуація вирішено так. Вартість проживання або проїзду відшкодовується в повній сумі, навіть якщо до неї включено вартість харчування (у нашому випадку — 240 грн.), а от добові витрати відшкодовуються у відповідному процентному відношенні (у нашому випадку: 30 грн. x 0,8 = 24 грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі