Теми статей
Обрати теми

Надбавка за вислугу років працівникам установ соціального захисту населення

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НАДБАВКА ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ ПРАЦІВНИКАМ УСТАНОВ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці

 

Чи мають право на надбавку за вислугу років на підставі наказу Мінсоцполітики від 15.06.2011 р. № 239 такі працівники територіального центру:

— директор;

— заступник директора — завідувач відділення соціальної допомоги вдома;

— заступник завідувача відділення соціальної допомоги вдома;

— соціальний працівник?

(Дніпропетровська обл.)

 

З 1 вересня 2011 року наказом Мінсоцполітики від 15.06.2011 р. № 239 окремим працівникам державних та комунальних установ соціального захисту населення встановлено надбавку за вислугу років та затверджено Порядок виплати надбавки за вислугу років працівникам державних і комунальних установ соціального захисту населення (далі — Порядок № 239).

Надбавка за вислугу років установлюється працівникам державних та комунальних установ соціального захисту населення незалежно від підпорядкування, умови оплати праці яких визначено спільним наказом Мінпраці та МОЗ «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Надбавка за вислугу років виплачується (п. 3 Порядку № 239):

— керівникам установ соціального захисту населення та їх заступникам з основного виду діяльності;

— керівникам структурних підрозділів та їх заступникам із соціальної, психологічної, педагогічної, фізичної, медичної, трудової, професійної реабілітації, надання соціальних (соціально-медичних) послуг (допомоги), соціального обслуговування, медичного супроводу, спостереження, забезпечення стаціонарного проживання тощо, крім тих, які мають право на виплату надбавки (доплати) за стаж роботи (вислугу років) на інших підставах;

— інструкторам із трудової адаптації;

— методистам із професійної реабілітації;

— організаторам культурно-дозвільної діяльності;

— фахівцям із соціальної роботи (із соціальної допомоги вдома, із фізичної реабілітації);

— соціальним працівникам.

Надбавка встановлюється працівникам, якщо вони мають необхідний стаж, обчислений відповідно до п. 4 Порядку № 239.

Згідно з п. 1 Типового положення про територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), затвердженого постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1417, територіальний центр створюється для здійснення соціального обслуговування та надання соціальних послуг громадянам, які перебувають у складних життєвих умовах та потребують сторонньої допомоги, за місцем проживання, в умовах стаціонарного, тимчасового або денного перебування.

Отже, територіальний центр є установою соціального захисту населення. Працівники такої установи мають право на встановлення надбавки за вислугу років на підставі Порядку № 239, якщо:

— оплата їх праці здійснюється згідно з Умовами № 308/519;

— їх посади включено до переліку, наведеного в п. 3 Порядку № 239.

З цього випливає, що в нашому випадку право на встановлення надбавки за вислугу років має директор, заступник завідувача відділення соціальної допомоги вдома та соціальний працівник. Не зайвим буде нагадати, що всі надбавки керівникам установи, а також їх заступникам виплачуються за рішенням вищої за рівнем організації (п. 17 Умов № 308/519).

Щодо працівника, який обіймає посаду «заступник директора — завідувач відділення соціальної допомоги вдома», то відзначимо таке.

Наказом Мінпраці від 10.06.2010 р. № 134 затверджено Типові штатні нормативи чисельності працівників територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) (далі — Типові штати № 134).

Цими Типовими штатами передбачено введення до штатного розпису територіального центру двох посад — заступника директора (апарат територіального центру) та завідувача відділення соціальної допомоги вдома (відділення соціальної допомоги вдома). Уведення подвійної посади (одна посада в штатному розписі) «заступник директора — завідувач відділення» Типовими штатами № 134 не передбачено.

Підкреслимо, що назви посад у штатних розписах мають відповідати професійним назвам робіт, зазначеним у Класифікаторі професій ДК 003:2010, затвердженому наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327 (далі — Класифікатор професій).

Звертаємо увагу: створення назви посади шляхом об’єднання двох назв посад, якщо насправді має місце суміщення професій, є порушенням порядку, установленого Класифікатором професій. Це не стосується подвійних назв посад, що безпосередньо в Класифікаторі професій зазначені через дефіс і є встановленою кодифікованою назвою однієї посади, наприклад заступник директора департаменту — начальник відділу, заступник начальника управління — начальник відділу, слюсар-електромонтажник, секретар-друкарка тощо.

У нашому випадку до штатного розпису має бути введено дві посади, а саме: «заступник директора» та «завідувач відділення соціальної допомоги вдома». При цьому нагадаємо, що п. 4 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 визначено, що керівники державних підприємств, установ та організацій, їх заступники , керівники структурних підрозділів державних підприємств, установ, організацій та їх заступники не мають права працювати за сумісництвом (за винятком наукової, викладацької, творчої діяльності або медичної практики).

Працівникам, які обіймають посади заступника директора територіального центру за основним видом діяльності, завідувача відділення соціальної допомоги вдома встановлюється надбавка за вислугу років згідно з Порядком № 239.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі