Теми статей
Обрати теми

Особливості розрахунку лікарняних для педагогічних працівників

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОСОБЛИВОСТІ РОЗРАХУНКУ ЛІКАРНЯНИХ ДЛЯ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ

 

Світлана ДИМИТРЕНКО, керівник відділу вдосконалення законодавства у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування

 

Облік робочого часу педагогічних працівників ведеться в днях. Один із таких працівників виконував обов’язки тимчасово відсутнього колеги, при цьому облік відпрацьованого ним часу за свого колегу вівся в годинах. Ці години було оплачено виходячи з погодинного розрахунку за фактично відпрацьований час.

Надалі такий педпрацівник захворів, і до розрахункового періоду для обчислення йому допомоги по тимчасовій непрацездатності потрапив період, коли він виконував обов’язки тимчасово відсутнього колеги.

Як у цьому випадку правильно розрахувати середню зарплату для оплати листка непрацездатності такого педпрацівника?

(м. Львів)

 

Середня заробітна плата для розрахунку страхових виплат розраховується відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266).

Цим Порядком установлено, що для обчислення суми допомоги по тимчасовій непрацездатності необхідно визначати або середньоденну, або середньогодинну зарплату.

Згідно з п. 15 Порядку № 1266 у тому випадку, коли робочий час підсумовується чи його облік ведеться в годинах, а також коли в місяцях розрахункового періоду, за який обчислюється середня заробітна плата, або в періоді, за який виплачується допомога, установлюється неповний робочий день , для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця застосовується середньогодинна заробітна плата.

У протилежному випадку розрахунок страхових виплат здійснюється виходячи з середньоденної заробітної плати відповідно до п. 14 Порядку № 1266.

Отже, якщо педагогічному працівнику встановлено неповний робочий день, то для обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця слід застосовувати середньогодинну заробітну плату відповідно до п. 15 Порядку № 1266.

Якщо ж педагогічному працівнику встановлено повний робочий день, то для обчислення суми лікарняних необхідно визначити середньоденну зарплату за відпрацьований час. Оплата праці за виконання роботи тимчасово відсутнього працівника враховується при обчисленні середньої заробітної плати, при цьому розрахунок здійснюється згідно з п. 14 Порядку № 1266 виходячи з середньоденної заробітної плати за відпрацьований час. Оскільки облік робочого часу педагогічних працівників ведеться в днях, то кількість відпрацьованих днів за рахунок годин заміщення тимчасово відсутнього працівника не збільшується.

Приклад . У розрахунковому періоді педагогічному працівнику нараховано заробітну плату за основним місцем роботи в сумі 9906,00 грн. та за години заміщення тимчасово відсутнього працівника в сумі 393,33 грн. Кількість відпрацьованих робочих днів за графіком роботи в розрахунковому періоді склала 85 робочих днів.

Отже, сума середньоденної заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності такому працівнику складе 121,17 грн./роб. дн. ((9906,00 грн. + 393,33 грн.) : 85 роб. дн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі