Теми статей
Обрати теми

Підвищення посадових окладів старшим викладачам

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПІДВИЩЕННЯ ПОСАДОВИХ ОКЛАДІВ СТАРШИМ ВИКЛАДАЧАМ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний державний фінансовий інспектор Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції

 

Чи здійснюється у вищих навчальних закладах І — ІІ рівнів акредитації підвищення посадових окладів працівникам, які обіймають посаду «старший викладач», за педагогічне звання «старший викладач»?

(Львівська обл.)

 

Щодо посади «старший викладач»

Назви посад у штатних розписах мають відповідати професійним назвам робіт, зазначеним у Класифікаторі професій ДК 003:2010, затвердженому наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327 (далі — Класифікатор професій).

Проте слід зазначити, що такої професії як «старший викладач» у цьому Класифікаторі нема. Назва цієї професії утворена із застосуванням похідного слова «старший» від назви професії «викладач» відповідно до додатка В до Класифікатора професій.

Законом України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III (далі — Закон № 2984) визначені основні посади педагогічних працівників вищих навчальних закладів першого і другого рівнів акредитації, а саме: викладач, старший викладач, голова предметної (циклової) комісії, завідуючий відділенням, заступник директора, директор. Відповідно до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, посада старшого викладача вищого навчального закладу I і II рівнів акредитації є педагогічною.

 

Введення у штатний розпис посади «старший викладач»

Пунктом 2 ст. 34 Закону № 2984 передбачено, що обрання на посаду таємним голосуванням старших викладачів належить до компетенції вченої ради факультету. При цьому, за яких умов вводиться посада старшого викладача, зазначеними нормативними документами не уточнюється.

Згідно з чинним на цей час Положенням про старшого викладача в штати технікумів, коледжів та інших вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, де запроваджено лекційний метод навчання, вводиться посада старшого викладача. До обов’язків особи, яка обійматиме цю посаду, мають входити проведення занять, які забезпечують високу ефективність навчально-виховного процесу (лекції, семінари, проблемні заняття, ділові ігри тощо), керівництво навчальною та виробничою практикою, керівництво курсовими та дипломними проектами, проведення іспитів.

Типових штатних нормативів визначення чисельності працівників вищих навчальних закладів, зокрема вищих навчальних закладів I —II рівнів акредитації, на сьогодні не існує. У зв’язку з цим в роботі можуть застосовуватись акти СРСР, які не суперечать законодавчим актам України.

Тобто під час формування штатних розписів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації можна керуватися наказом Держпрофосвіти «Про затвердження Типових штатів середніх спеціальних навчальних закладів, Типових штатів заочних відділень середніх спеціальних навчальних закладів і Штатних нормативів обслуговуючого персоналу гуртожитків середніх спеціальних навчальних закладів Державного комітету СРСР з професійно-технічної освіти» СРСР від 20.12.83 р. № 178 (далі — наказ № 178) та наказом Міносвіти СРСР «Про розширення прав керівників середніх спеціальних навчальних закладів та органів їх керівництва» від 04.01.88 р. № 1.

Слід зазначити, що наказом № 178 посада «старший викладач» не передбачена. Може, саме з цієї причини така посада відсутня в багатьох вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації.

Проте з огляду на давність вищезазначених нормативних документів та наявність нових умов роботи і підходів до вищої освіти на сьогодні, ці накази не можуть бути догмою при складанні штатного розпису, їх можна використовувати як відправну точку для формування штатного розпису.

Структуру і штатний розпис вищого навчального закладу відповідно до п. 2 ст. 32 Закону № 2984 затверджує керівник вищого навчального закладу. Таким чином, насамперед при затвердженні штатного розпису до прийняття нових штатних нормативів слід керуватись законодавством України, враховувати конкретні умови роботи вищого навчального закладу та існуючий фонд оплати праці. Введення додаткової посади старшого викладача має бути обґрунтоване та оправдане.

Крім того, слід зауважити, що відповідно до Положення про старшого викладача, кількість старших викладачів в навчальному закладі не повинна перевищувати 5 % від чисельності викладачів.

 

Оплата праці старших викладачів

Основним нормативним документом, яким встановлюються та регулюються умови оплати праці педагогічних працівників навчальних закладів, є Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Відповідно до примітки 2 п. 8 Інструкції № 102 ставки зарплати старших викладачів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації встановлюються на 5 % вище ставок викладачів вищої категорії. Аналогічна норма передбачена постановою КМУ «Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки» від 20.04.2007 р. № 643.

Ставки заробітної плати (посадові оклади) старшим викладачам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації виплачуються за 3 год. викладацької роботи в середньому в день (720 год. на рік) (п.п. «б» п. 64 Інструкції № 102).

Підвищення посадових окладів педагогічним працівникам за наявність педагогічних звань передбачено п. 24 Інструкції № 102.

Так, згідно з п. 24 Інструкції № 102 підвищення ставок заробітної плати за звання, присвоєні за наслідками атестації, здійснюється лише за період роботи на посадах, на яких були присвоєні відповідні звання.

Атестація педагогічних працівників, в тому числі вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, здійснюється відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930. Незважаючи на те що згідно з п. 4 ст. 54 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII педагогічні працівники підлягають атестації, цим Типовим положенням не передбачено проходження атестації старшими викладачами вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації. Таким чином, на нашу думку, старші викладачі вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації не атестуються на присвоєння кваліфікаційних категорій та педагогічних звань та відповідно підвищення посадових окладів за наявності раніш присвоєних педагогічних звань їм не проводиться. Проте вважаємо, що це питання потребує додаткових роз’яснень з боку МОНмолодьспорту*.

Крім того, згідно з п.п. «д» п. 24 Iнструкції № 102 за звання «старший викладач» підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) на 10 % не проводиться викладачам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації (див. примітку до цього підпункту). У цих навчальних закладах присвоєння атестаційною комісією звання «старший викладач» є виключно заохочувальним заходом.

 

* Редакцією газети «Бюджетна бухгалтерія» надіслано відповідний запит до МОНмолодьспорту. Як тільки ми отримаємо відповідь, обов’язково вас проінформуємо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі