Теми статей
Обрати теми

Щодо трудових відносин з директором терцентру

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Щодо трудових відносин з директором терцентру

 

Костянтин НОВІКОВ, консультант

 

Органом, що утворив територіальний центр, є районна державна адміністрація, яка приймає на посаду директора територіального центру.

Положення про терцентр та його структуру затверджує райдержадміністрація, але голов-ним розпорядником коштів терцентру є районне управління соціального захисту населення, яке затверджує кошторис і штатний розпис тер-центру.

На чиє ім’я директор терцентру повинен писати заяви на відпустку та преміювання?

(Закарпатська обл.)

 

Відповідно до п. 1 Типового положення про територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), затвердженого постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1417 (далі — Типове положення № 1417), територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) (далі — терцентр) є бюджетною установою, рішення щодо утворення, ліквідації або реорганізації якої приймає місцевий орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування.

Територіальний центр є юридичною особою, має самостійний баланс, рахунки в органах Державної казначейської служби, печатку зі своїм найменуванням, штампи та бланки.

Згідно з п 6. Типового положення № 1417 положення про територіальний центр, його структура за пропозицією районного, міського, районного в містах управління праці та соціального захисту населення, погодженою відповідно з Міністерством соціальної політики АР Крим, головним управлінням праці та соціального захисту населення обласної, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій, затверджуються місцевим органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування, який його утворив.

Кошторис, штатний розпис територіального центру затверджує керівник органу, що його утворив .

Зважаючи на це, вимоги Типового положення № 1417 в частині затвердження кошторису та штатного розпису органом, що утворив територіальний центр, не дотримані, адже у вашому випадку кошторис і штатний розпис затверджує управління праці та соціального захисту населення.

При цьому згідно з п. 2 Типового положення № 1417 територіальний центр у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами КМУ, наказами Мінсоцполітики, актами інших центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, а також Положенням про територіальний центр, розробленим відповідно до вимог Типового положення № 1417.

Слід зазначити, що згідно з п. 7 Типового положення № 1417 районні, міські, районні в містах управління праці та соціального захисту населення здійснюють виключно організаційно-методичне забезпечення та контроль за додержанням законодавства про надання соціальних послуг.

Виходячи з вищезазначеного повноваження щодо виконання функцій головного розпорядника бюджетних коштів по відношенню до територіального центру повинна виконувати районна державна адміністрація, якою відповідно до ст. 23 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» від 09.04.99 р. № 586-XIV здійснюються певні повноваження в галузі соціального забезпечення та соціального захисту населення.

Виходячи з п. 10 Типового положення № 1417 територіальний центр очолює директор, який призначається на посаду та звільняється з посади в установленому порядку місцевим органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування за пропозицією районного, міського, районного в містах управління праці та соціального захисту населення, погодженою відповідно з Міністерством соціальної політики АР Крим, головним управлінням праці та соціального захисту населення обласної, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій.

Відповідно до п. 1.7 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519, преміювання керівників закладів, установ та їх заступників, установлення їм надбавок та доплат до посадових окладів, надання матеріальної допомоги здійснюється за рішенням органу вищого рівня у межах наявних коштів на оплату праці.

Ураховуючи вищезазначене, можна зробити висновок, що питання, пов’язані з преміюванням, установленням директору територіального центру надбавок і доплат до посадових окладів, надання йому матеріальної допомоги та відпустки повинні прийматись керівником органу, який утворив територіальний центр. У вашому випадку — головою районної державної адміністрації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі