Теми статей
Обрати теми

Щодо вартісного критерію зарахування матеріальних активів до малоцінних необоротних

Редакція ББ
Лист від 17.10.2013 р. № 31-08420-07-27/30397

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ЩОДО ВАРТІСНОГО КРИТЕРІЮ ЗАРАХУВАННЯ МАТЕРІАЛЬНИХ АКТИВІВ ДО МАЛОЦІННИХ НЕОБОРОТНИХ

Лист від 17.10.2013 р. № 31-08420-07-27/30397

 

Міністерство фінансів України розглянуло лист <…> щодо окремих питань бухгалтерського обліку та повідомляє.

Класифікація необоротних активів визначена пунктом 2.1 Положення з бухгалтерського обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 26.06.2013 р. № 611.

До малоцінних необоротних матеріальних активів зараховують предмети вартістю (без податку на додану вартість), що не перевищує 2500 гривень та строк використання яких перевищує один рік, та сценічно-постановочні засоби вартістю, що не перевищує 5000 гривень за одиницю (декорації, меблі і реквізити, бутафорії, театральні та національні костюми, головні убори, білизна, взуття, перуки тощо).

Відповідно до Порядку застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, наведеного у додатку 1 до Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 26.06.2013 р. № 611, малоцінні необоротні матеріальні активи, що включають предмети, термін експлуатації яких більше одного року, а вартість за одиницю не перевищує 2500 гривень (для сценічно-постановочних засобів — до 5000 гривень) включно без податку на додану вартість, обліковуються на субрахунку 113 «Малоцінні необоротні матеріальні активи».

 

Перший заступник Міністра
А. Мярковський

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ
ДЕРЖАВНОЇ КАЗНАЧЕЙСЬКОЇ СЛУЖБИ

ЯК ЗАСТОСОВУВАТИ ВАРТІСНИЙ КРИТЕРІЙ У РОЗМІРІ 2500 ГРН.

Лист Мінфіну, що коментується, є відповіддю на запит редакції газети «Бюджетна бухгалтерія» такого змісту:

«У п. 2.1 Положення з бухгалтерського обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженого наказом Мінфіну від 26.06.2013 р. № 611, визначено, що установи зараховують до малоцінних необоротних матеріальних активів предмети вартістю (без ПДВ), що не перевищує 2500 грн., та строк використання яких перевищує один рік та сценічно-постановочні засоби вартістю, що не перевищує 5000 грн. за одиницю (декорації, меблі і реквізити, бутафорія, театральні та національні костюми, головні убори, білизна, взуття, перуки тощо).

Який з наведених варіантів застосування вартісного критерію є правильним:

1) до складу основних засобів слід зараховувати матеріальні активи, первісна вартість яких складає 2500 грн. і більше;

2) до складу основних засобів слід зараховувати матеріальні активи, первісна вартість яких складає 2501 грн. і більше?»

Перш за все нагадаємо: цим Положенням для віднесення матеріальних активів до об’єктів, що обліковуються у складі основних засобів, встановлено такі критерії:

строк корисного використання (експлуатації) активу повинен перевищувати один рік;

його вартість за одиницю має перевищувати 2500 грн. (без ПДВ).

На перший погляд, з порядком застосування цих критеріїв усе зрозуміло. Але якщо ретельно порівняти визначення малоцінних необоротних матеріальних активів (далі — МНМА), наведене у Порядку застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженому наказом Мінфіну від 26.06.2013 р. № 611 (далі — Порядок), та в п. 2.1 зазначеного вище Положення, то можна побачити, що вони не зовсім однакові. Порівняємо ці поняття у таблиці:

Положення

Порядок

До малоцінних необоротних матеріальних активів установи зараховують предмети вартістю (без ПДВ), що не перевищує 2500 грн., та строк використання яких перевищує один рік та сценічно-постановочні засоби вартістю, що не перевищує 5000 грн. за одиницю (декорації, меблі і реквізити, бутафорія, театральні та національні костюми, головні убори, білизна, взуття, перуки тощо)

На субрахунку 113 «Малоцінні необоротні матеріальні активи» обліковуються малоцінні та необоротні предмети, термін експлуатації яких перевищує один рік.
Малоцінні необоротні матеріальні активи включають:
<…>
7) інші малоцінні необоротні предмети, термін експлуатації яких більше одного року, а вартість за одиницю не перевищує 2500 грн. (для сценічно-постановочних засобів — до 5000 грн.) ВКЛЮЧНО без ПДВ

 

Як бачимо, вимоги до застосування вартісного критерію в розмірі 2500 грн. майже співпадають у вищезазначених документах, але не на 100 %. Мова йде про слово ВКЛЮЧНО, яке має вкрай важливе значення у цій ситуації. Саме це неспівпадіння викликало деякі сумніви.

На жаль, Мінфін у листі, що коментується, обмежився лише цитуванням норм Положення та Порядку. Тому доведеться нам самим шукати потрібну відповідь.

Вивчивши положення зазначених документів та визначення поняття МНМА, вважаємо, що є підстави стверджувати: до МНМА бюджетні установи відносять матеріальні активи, вартість яких не перевищує 2500 грн. включно (без урахування ПДВ), тобто складає 2500 грн. та менше за одиницю. До МНМА також відносяться сценічно-постановочні засоби, вартість яких не перевищує 5000 грн. за одиницю. Бюджетні установи оплату видатків на придбання МНМА здійснюють за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

Якщо ж вартість матеріальних активів перевищує 2500 грн., тобто становить 2501 грн. та більше (без урахування ПДВ), то такі об’єкти підлягають зарахуванню до складу основних засобів. Також до об’єктів основних засобів установи зараховують сценічно-постановочні засоби, первісна вартість яких складає 5001 грн. та більше за одиницю (декорації, меблі і реквізити, бутафорія, театральні та національні костюми, головні убори, білизна, взуття, перуки тощо). Оплату видатків на придбання активів, які відносяться до основних засобів, бюджетні установи повинні здійснювати за КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування».

 

Наталія СЕВОСТЬЯНОВА,
заступник начальника Головного управління
Державної казначейської служби України в Харківській області

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі