Теми статей
Обрати теми

Чи потрібно нараховувати знос на навчальні експонати, макети та посібники

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЧИ ПОТРІБНО НАРАХОВУВАТИ ЗНОС НА НАВЧАЛЬНІ ЕКСПОНАТИ, МАКЕТИ ТА ПОСІБНИКИ

 

Тетяна СТАНКУС, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Як нарахувати знос на обладнання, експонати, зразки, діючі та недіючі моделі, макети та інші наочні посібники, що знаходяться в кабінетах та лабораторіях і використовуються з навчальною та науковою метою?

(Донецька обл.)

 

Наприкінці року всі бюджетні організації нараховують знос на необоротні активи. Цей процес викликає багато запитань, і одне з них надійшло до нашої редакції.

Питання нарахування зносу на обладнання, експонати, зразки, діючі та недіючі моделі, макети та інші наочні посібники, що знаходяться в кабінетах та лабораторіях і використовуються з навчальною та науковою метою, є дуже цікавим на сьогодні. Тож давайте разом розберемося у ньому.

Перш за все нагадаємо: у листі Держказначейства «Про нарахування зносу на необоротні активи бюджетних установ» від 20.12.2005 р. № 07-04/2362-11163 і п.п. 3 п. 88 Інструкції з обліку основних засобів та інших необоротних активів бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства від 17.07.2000 р. № 64 (у редакції, що діяла до 21.02.2005 р.), було зазначено, що на обладнання, експонати, зразки, діючі та недіючі моделі, макети та інші наочні посібники, що знаходяться в кабінетах та лабораторіях і використовуються з навчальною та науковою метою, знос не нараховується.

На сьогодні ці норми вже не діють, а питання нарахування зносу регламентуються Положенням з бухгалтерського обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженим наказом Мінфіну від 26.06.2013 р. № 611 (далі — Положення № 611).

Відповідно до п. 8.3 цього Положення знос не нараховується на:

1) земельні ділянки;

2) пам’ятки культурної спадщини національного або місцевого значення, які внесені (підлягають внесенню) до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, унікальні документи Національного архівного фонду України, які внесені (підлягають внесенню) до Державного реєстру національного культурного надбання, які зберігаються в бібліотеках згідно із Законом України «Про Національний архівний фонд та архівні установи» тощо, як об’єкти з невизначеним строком корисного використання;

3) багаторічні насадження, що не досягли повного розвитку (віку початку плодоносіння, експлуатаційного віку);

4) музейні цінності як об’єкти з невизначеним строком корисного використання;

5) природні ресурси;

6) незавершене капітальне будівництво;

7) документацію з типового проектування незалежно від вартості;

8) піддослідних тварин (собак, щурів, морських свинок тощо).

Товарно-матеріальних цінностей, зазначених у запитанні, серед цього переліку ми не бачимо. Отже, підстав для ненарахування зносу на обладнання, експонати, зразки, діючі та недіючі моделі, макети та інші наочні посібники, що знаходяться в кабінетах та лабораторіях і використовуються з навчальною та науковою метою, на сьогодні немає.

У зв’язку з цим радимо вам знос на такі об’єкти нарахувати виходячи з субрахунку, на якому обліковуються конкретні товарно-матеріальні цінності, що використовуються з навчальною та науковою метою.

Процент зносу за кожним об’єктом слід визначити відповідно до норм зносу на необоротні активи бюджетних установ, які є додатком до Положення № 611.

Так, якщо обладнання, яке застосовується як навчальний макет, обліковується на субрахунку 104 «Машини та обладнання», то норма зносу такого обладнання становить 10 %.

При цьому відмітимо, що ненарахування зносу на такі об’єкти досить логічне, адже вони використовуються лише як експонати, макети або наочні посібники, не виконують своїх прямих функцій та, як наслідок, фактично не зношуються.

Щоб вирішити цю проблему та прояснити ситуацію, ми направили відповідний запит до Міністерства фінансів України. Як тільки отримаємо на нього відповідь, одразу вас проінформуємо на сторінках нашого видання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі