Теми статей
Обрати теми

Індексація зарплати новоприйнятих працівників

Редакція ББ
Стаття

ІНДЕКСАЦІЯ ЗАРПЛАТИ НОВОПРИЙНЯТИХ ПРАЦІВНИКІВ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності

 

При проведенні індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

До 21.06.2012 р. механізм нарахування сум індексації для новоприйнятих працівників, а також під час переходу працівників на іншу посаду (переведенні на роботу до іншої установи) цим Порядком визначено не було. Рішення про визначення базового місяця для проведення індексації зарплати таким працівникам адміністрація установи (організації) могла затвердити самостійно (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2012, № 8; с. 30; № 16, с. 30; 2011, № 38, с. 29).

21.06.2012 р. набрали чинності зміни, унесені постановою КМУ від 13.06.2012 р. № 526 до Порядку № 1078, якими, зокрема, урегульовано питання проведення індексації для новоприйнятих працівників, під час переходу працівників на іншу роботу або посаду в одній установі, а також при переведенні на роботу до іншої установи.

 

Порядок проведення індексації новоприйнятих працівників

З 21.06.2012 р. Порядок № 1078 доповнено новим п. 101, згідно з яким обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації заробітної плати новоприйнятих працівників здійснюється з місяця прийняття працівника на роботу (тобто з урахуванням індексу інфляції, що припадає на місяць прийняття). При цьому базовим місяцем для таких працівників, як і для інших, буде вважатись місяць підвищення зарплати.

Наприклад, працівника прийнято у вересні 2012 року (після набуття чинності постановою № 526). Обчислення індексу споживчих цін наростаючим підсумком для проведення індексації починається з урахуванням індексу споживчих цін, що припадає на місяць прийняття, тобто вересень 2012 року*. Фактично це означає, що при визначенні індексу для проведення індексації необхідно орієнтуватися на місяць, що передує місяцю прийняття на роботу (у нашому випадку — серпень 2012 року).

* На це звертається увага в листі Мінсоцполітики від 12.11.2012 р. № 435/10/136-12, наведеному на с. 11 цього номера. — Прим. ред.

Право на індексацію зарплати новоприйнятого працівника настане, коли індекс споживчих цін наростаючим підсумком перевищить поріг індексації (101 %).

Слід зауважити: індекс споживчих цін наростаючим підсумком з вересня 2012 року по січень 2013 року не перевищив поріг індексації (тобто 101 %). Крім того, якщо йдеться про працівника, посадовий оклад якого визначається на основі Єдиної тарифної сітки і його підвищення було в жовтні та грудні 2012 року, то ці місяці для такого працівника стали базовими для обчислення індексу споживчих цін наростаючим підсумком. Чергове підвищення зарплати такого працівника відбудеться в січні 2013 року і цей місяць знову стане базовим. А отже, право на проведення індексації зарплати такого працівника (тобто коли індекс споживчих цін наростаючим підсумком перевищить 101 %) не настало. Якщо ж у подальшому настане право на нарахування сум індексації і розмір зарплати працівника підвищиться на суму меншу, ніж розрахована сума індексації, то такому працівнику необхідно буде визначити фіксовану суму індексації.

 

Порядок проведення індексації при переході на іншу посаду (переведенні на роботу до іншої установи)

З 21.06.2012 р. Порядок № 1078 доповнено новим п. 102, згідно з яким для працівників, переведених на іншу роботу на цьому ж підприємстві, в установі, організації, а також переведених на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість, та у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці при продовженні такими працівниками роботи сума індексації зберігається, якщо сума збільшення зарплати менша, ніж сума індексації, що має нараховуватися за відповідний місяць.

Зупинимося на трьох моментах, пов’язаних із застосуванням зазначеної норми.

По-перше, п. 102 Порядку № 1078 стосується працівників, переведених:

1) на іншу роботу на цьому ж підприємстві, в установі, організації. У цьому випадку працівник переводиться на іншу постійну роботу (посаду) у межах однієї установи без звільнення. Наприклад, працівника установи переводять з посади провідного спеціаліста на посаду головного спеціаліста цієї ж установи;

2) на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість. Тут мається на увазі звільнення працівника в порядку переведення згідно з п. 5 ст. 36 КЗпП;

3) на роботу на інше підприємство, в установу, організацію у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці при продовженні такими працівниками роботи. Частиною 3 ст. 36 КЗпП передбачено, що в разі реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) установи (організації) дія трудового договору працівника продовжується. Припинення трудового договору можливе тільки в разі скорочення чисельності або штату працівників (п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП). Отже, якщо при реорганізації установи у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці було застосовано ч. 3 ст. 36 КЗпП, то індексація зарплати працівників проводиться згідно з вимогами п. 102 Порядку № 1078. Якщо ж унаслідок реорганізації установи працівника звільнено за п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП, а потім прийнято на роботу до іншої установи, то індексація його зарплати проводиться згідно з п. 101 Порядку № 1078.

По-друге, одночасно з нормою п. 102 Порядку № 1078 слід дотримуватись положень п. 5 цього Порядку*.

* На це звертається увага в листі Мінсоцполітики від 12.11.2012 р. № 435/10/136-12, наведеному на с. 11 цього номера. — Прим. ред.

Нагадаємо: згідно з абз. 3 п. 5 Порядку № 1078, зі змінами, унесеними постановою № 526, якщо грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми грошового доходу з урахуванням індексації до підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума грошового доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення.

Таким чином, якщо в результаті переведення працівника його зарплата на новому місці роботи:

а) не збільшується (або зменшується), то суми індексації, визначені за попереднім місцем роботи, повинні зберігатися. При цьому залишається старий базовий місяць;

б) збільшується, але на суму меншу, ніж сума індексації, що нараховується раніше за попереднім місцем роботи, то в місяці переведення має бути визначено фіксовану суму індексації згідно з вимогами п. 5 Порядку № 1078. При цьому базовим стає місяць переведення.

Приклад 1. Базовим місяцем для держслужбовця є лютий 2008 року. У липні 2012 року працівника установи перевели з посади провідного спеціаліста на посаду головного спеціаліста. При цьому сума підвищення доходу склала 150 грн., а сума можливої індексації — 549,19 грн.

Сума індексації в липні становитиме 399,19 грн. (549,19 - 150). У такому розмірі вона зберігається та виплачується до настання нової індексації або підвищення зарплати, що перекриє цю величину. Для подальшого розрахунку індексу споживчих цін для проведення індексації липень є базовим місяцем.

Приклад 2. Базовим місяцем для держслужбовця є грудень 2012 року. У січні 2013 року працівника установи перевели з посади провідного спеціаліста на посаду головного спеціаліста. При цьому сума підвищення доходу склала 150 грн., а фіксована сума індексації, що виплачувалася до цього, — 399,19 грн.

Оскільки сума підвищення зарплати не перекрила фіксовану суму індексації, то сума індексації в січні становитиме 399,19 грн. Для подальшого розрахунку індексу споживчих цін для проведення індексації січень є базовим місяцем;

б) збільшується, але на суму більшу, ніж сума індексації, що нараховувалася раніше за попереднім місцем роботи, такий місяць переведення вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації. Відповідно індексація не нараховується.

По-третє, у разі переведення працівника до іншої установи для дотримання вимог п. 102 Порядку № 1078 слід узяти у попереднього роботодавця довідку, в якій указується розмір місячної зарплати працівника, її проіндексована сума в місяці звільнення, сума індексації (фіксована сума індексації), а також останній базовий місяць. На підставі цієї довідки здійснюється індексація доходів на новому місці роботи.

Окремо зазначимо, що для військовослужбовців, осіб рядового або начальницького складу, така інформація може бути відображена в грошовому атестаті.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі