Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Редакція ББ
Новини

ІНДЕКС ІНФЛЯЦІЇ У ТРАВНІ 2013 РОКУ — 100,1 %

За повідомленням Держслужби статистики, індекс споживчих цін (індекс інфляції) у травні 2013 року відноcно квітня 2013 року становив 100,1 %.

 

МІНЕКОНОМРОЗВИТКУ ЩОДО ВСТАНОВЛЕННЯ ЗАМОВНИКАМИ КВАЛІФІКАЦІЙНИХ КРИТЕРІЇВ

Мінекономрозвитку у листі від 06.06.2013 р. № 3302-05/19458-06 звернуло увагу на зміни, унесені Законом України «Про внесення зміни до статті 16 Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 04.04.2013 р. № 182-VII (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2013, № 19, с. 6). Згідно з цими змінами в абз. 2 ч. 2 ст. 16 Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 01.06.2010 р. № 2289-VI (далі — Закон № 2289) доповнено перелік кваліфікаційних критеріїв, що визначаються замовниками для учасників процедур закупівель або учасників попередньої кваліфікації.

Так, у листі зазначається, що Законом № 2289 передбачено право замовника самостійно визначати кваліфікаційні критерії до учасників або учасників попередньої кваліфікації з числа тих, що встановлені ч. 2 ст. 16 цього Закону. При цьому звертається увага на те, що документація конкурсних торгів може містити як весь перелік таких критеріїв, так і один або декілька.

З огляду на це, замовник може встановлювати такий кваліфікаційний критерій, як наявність обладнання та матеріально-технічної бази, у тому числі власних виробничих потужностей та/або центрів обслуговування на території України, зазначаючи у документації конкурсних торгів інформацію про спосіб документального підтвердження відповідності учасників такому критерію.

Разом із тим зміст інформації, яку необхідно підтвердити, а також перелік документів, якими учасник повинен підтвердити свою відповідність зазначеному критерію, визначається замовником самостійно, виходячи зі специфіки предмета закупівлі з урахуванням ч. 3 ст. 5 Закону № 2289 та дотриманням принципів, закріплених у ст. 3 цього Закону.

Усі пропозиції конкурсних торгів або кваліфікаційні пропозиції, які відповідають кваліфікаційним критеріям, установленим ч. 2 ст. 16 Закону № 2289, та за відсутності інших, передбачених цим Законом підстав для їх відхилення, допускаються до оцінки згідно з ч. 5 ст. 22 цього Закону.

 

МІНІНФРАСТРУКТУРИ РОЗПОВІЛО ПРО ЗАСТОСУВАННЯ ФОРМ ПОДОРОЖНІХ ЛИСТІВ

Мінінфраструктури в листі від 23.04.2013 р. № 4492/25/10-13 зазначило, що подорожній лист є основним документом первинного обліку роботи автотранспортних засобів, який підтверджує витрати, пов’язані зі здійсненням перевезень, та як первинний бухгалтерський документ застосовується для бухгалтерського обліку відповідних господарських операцій, у тому числі списання витраченого палива та мастильних матеріалів.

Списання фактично витраченого палива та мастильних матеріалів для транспортних засобів ведеться на підставі подорожніх листів згідно з фактичною вартістю витраченого палива та мастильних матеріалів з урахуванням положень Норм витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті, затверджених наказом Мінтрансу від 10.02.98 р. № 43.

Форму подорожнього листа вантажного автомобіля затверджено спільним наказом Мінтрансу і Мінстату «Про затвердження типових форм первинного обліку роботи вантажного автомобіля» від 29.12.95 р. № 488/346.

Що стосується подорожнього листа легкового автомобіля, то у зазначеному листі Мінінфраструктури нагадало: наказ Держкомстату від 17.02.98 р. № 74, яким було затверджено типову форму первинного обліку роботи службового легкового автомобіля та Інструкцію про порядок її застосування, втратив чинність на підставі наказу Держслужби статистики від 19.03.2013 р. № 95. Разом із цим суб’єкти господарювання можуть застосовувати самостійно виготовлені бланки первинних документів, у тому числі подорожніх листів, які повинні містити обов’язкові реквізити або реквізити типових або спеціалізованих форм, що передбачено п. 2.7 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88.

На додаток до роз’яснення Мінінфраструктури зауважимо, що обов’язкові реквізити первинного документа перелічено в ч. 2 ст. 9 Закону про бух-облік. До них належать назва документа (форми); дата і місце складання; назва підприємства, від імені якого складено документ; зміст та обсяг господарської операції, одиниця виміру господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції та правильність її оформлення; особистий підпис та інші дані, що дозволяють ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі