Теми статей
Обрати теми

Фінансування дошкільного навчального закладу, який є окремою юридичною особою

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ФІНАНСУВАННЯ ДОШКІЛЬНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ, ЯКИЙ Є ОКРЕМОЮ ЮРИДИЧНОЮ ОСОБОЮ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи має право виконком сільської ради фінансувати підвідомчу установу, зокрема дошкільний навчальний заклад — юридичну особу?

(Дніпропетровська обл.)

 

Згідно зі ст. 13 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III дошкільний навчальний заклад є юридичною особою, що діє на підставі статуту.

Також відповідно до п. 4 Положення про дошкільний навчальний заклад, затвердженого постановою КМУ від 12.03.2003 р. № 305, дошкільний навчальний заклад є юридичною особою, що діє на підставі статуту, який затверджується засновником (власником) за погодженням з відповідним органом управління освітою і реєструється місцевим органом виконавчої влади. Дошкільний навчальний заклад має печатку і штамп установленого зразка, бланки з власними реквізитами, реєстраційний рахунок в органах Держказначейства (для державних і комунальних закладів), рахунки в банках (для приватних закладів).

Отже, для того щоб відповідати нормам чинного законодавства, всі дошкільні навчальні заклади мають бути зареєстровані як юридичні особи, повинні мати свій статут, печатку і штамп, бланки з власними реквізитами та за необхідності рахунки в Держказначействі.

Відповідно до ст. 88 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI до видатків, що здійснюються з бюджетів сіл, їх об’єднань, селищ, міст районного значення і враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, належать видатки на дошкільну освіту. Тобто видатки на утримання дошкільного навчального закладу має здійснювати сільська рада.

Що стосується ведення бухгалтерського обліку, то якщо при сільській раді є централізована бухгалтерія, яка обслуговує бюджетні заклади села, то бухгалтерський облік дошкільного навчального закладу може вестись цією централізованою бухгалтерією.

Якщо ж централізованої бухгалтерії нема, то до штату дошкільного навчального закладу слід увести посаду бухгалтера.

Більш докладно це питання розглядалось у консультації «Чи необхідно дошкільному навчальному закладові мати статус юридичної особи» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2012, № 47, с. 17).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі