Теми статей
Обрати теми

Відрахування із зарплати суми відпускних за невідпрацьовані дні відпустки у Звіті за формою № Д4

Редакція ББ
Стаття

ВІДРАХУВАННЯ ІЗ ЗАРПЛАТИ СУМИ ВІДПУСКНИХ ЗА НЕВІДПРАЦЬОВАНІ ДНІ ВІДПУСТКИ У ЗВІТІ ЗА ФОРМОЮ № Д4

 

Як відомо, право працівника на щорічні основну й додаткову відпустки повної тривалості в перший рік роботи настає після закінчення шести місяців безперервної роботи на цьому підприємстві, в установі, організації.

Щорічні відпустки за другий та наступні роки роботи може бути надано працівнику в будь-який час відповідного робочого року. Таким чином, трапляються випадки, коли щорічні відпустки надаються «наперед». При звільненні працівника, який використав відпустку «наперед», виникає необхідність відрахування із зарплати суми відпускних за невідпрацьовані дні відпустки. Як такі суми відображаються в персоніфікованому обліку Звіту за формою № Д4 розповімо у цій консультації.

Валентина БОРШОВСЬКА, заступник директора Департаменту, начальник відділу персоніфікованого обліку, інформаційних систем та мереж

 

Перш за все зауважимо, що згідно зі ст. 22 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) у разі звільнення працівника до закінчення робочого року, за який він уже отримав відпустку повної тривалості, для покриття його заборгованості власник чи уповноважений ним орган здійснює відрахування із заробітної плати за дні відпустки, які було надано в рахунок невідпрацьованої частини робочого року.

Слід ураховувати, що такі відрахування не здійснюються у випадку, якщо працівник звільнився з роботи у зв’язку з:

1) призовом або прийняттям (вступом) на військову службу, направленням на альтернативну (невійськову) службу;

2) переведенням працівника за його згодою на інше підприємство або переходом на виборну посаду у випадках, передбачених законами України;

3) відмовою від переведення на роботу в іншу місцевість разом із підприємством, а також відмовою від продовження роботи у зв’язку з істотними змінами умов праці;

4) змінами в організації виробництва та праці, у тому числі ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, скороченням чисельності або штату працівників;

5) виявленням невідповідності працівника обійманій посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, що перешкоджає продовженню цієї роботи;

6) нез’явленням на роботу понад чотири місяці внаслідок тимчасової непрацездатності, не враховуючи відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, якщо законодавством не встановлено триваліший строк збереження місця роботи (посади) в разі певного захворювання;

7) поновленням на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу;

8) направленням на навчання;

9) виходом на пенсію.

Відрахування із зарплати суми відпускних за невідпрацьовані дні відпустки в разі смерті працівника не провадяться.

При заповненні Звіту за формою № Д4 необхідно керуватися такими документами, як:

Порядок формування та подання страхувальниками Звіту про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-2 (далі — Порядок № 22-2);

— Опис формату звіту про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування органам Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. № 22-2, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 01.11.2010 р. за № 1014/18309, з урахуванням зміни постанови правління Пенсійного фонду від 23.06.2011 р. № 18-1 та зміни постанови правління Пенсійного фонду від 10.12.2012 р. № 24-1 (лист Пенсійного фонду України від 07.02.2013 р.) (далі — Опис звіту).

Перш ніж навести приклади заповнення даних у Звіті за формою № Д4 сум відпускних за невідпрацьовані дні відпустки, що утримуються із зарплати, нагадаємо положення Порядку № 22-2 та Опису звіту, якими керуватимемося при заповненні таблиці 6 Звіту за формою № Д4:

«Внесення від’ємних значень сум нарахованої заробітної плати (доходу) допускається тільки:

— при відображенні сум перерахунків заробітку (доходу), пов’язаних з уточненням кількості відпрацьованого часу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю;

— при відображенні сторнованих сум відпускних та допомоги по тимчасовій непрацездатності, нарахованих у попередніх періодах».

Ураховуючи викладене вище й дані бухгалтерського обліку платника ЄСВ, нарахування єдиного внеску здійснюється на суму заробітної плати, нарахованої працівнику при звільненні, з урахуванням сум коригування за дні відпустки, надані в рахунок невідпрацьованого часу, та відображається згідно з Порядком № 22-2 у відповідних рядках таблиці 1 Звіту за формою № Д4, в якому проведено таке нарахування.

У таблиці 6 Звіту за формою № Д4 суми відрахувань за невідпрацьовані дні відпустки відображаються у звітному періоді із зазначенням у реквізиті 11 місяця, в якому було здійснено нарахування відпускних, у реквізиті 16 — суми відпускних зі знаком «мінус», у реквізиті 15 — кількості днів відпустки, за які провадяться відрахування, зі знаком «мінус».

Приклад 1. Працівник (Сидоренко Іван Іванович) звільняється за власним бажанням 07.06.2013 р. Сума зарплати за відпрацьовані дні червня 2013 року склала 736,10 грн. Кількість календарних днів відпустки, які було надміру надано працівнику, котрий не відпрацював повний робочий рік, дорівнює 3. Сума відпускних за цих 3 дні складає 268,74 грн. Згідно зі ст. 22 Закону про відпустки із зарплати працівника при звільненні утримано суму відпускних за дні відпустки, які було надано в рахунок невідпрацьованої частини робочого року.

Працівник був у щорічній основній відпустці з 01.04.2013 р. по 24.04.2013 р. включно.

Як відобразити в таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за червень 2013 року результати утримання заборгованості працівника перед організацією?

Сума ЄСВ, утримана із зарплати працівника за відпрацьовані дні червня, становить:

736,10 x 3,6 % = 26,50 (грн.).

Сума ЄСВ з частини суми відпускних за дні відпустки, які було надано в рахунок невідпрацьованої частини робочого року, дорівнює:

268,74 x 3,6 % = 9,67 (грн.).

Приклад 2. Працівниця (Панасенко Олена Петрівна) звільняється за власним бажанням 03.06.2013 р. Сума заробітної плати за відпрацьований один день червня 2013 року склала 100,32 грн. Із 11.03.2013 р. по 03.04.2013 р. включно така працівниця була у щорічній основній відпустці. При звільненні з’ясувалося, що вона надміру використала 7 календарних днів щорічної основної відпустки. Сума надміру виплачених відпускних за ці дні щорічної відпустки склала 427,28 грн. Працівниця внесла до каси різницю між «чистою» сумою таких відпускних та «чистою» сумою зарплати за червень, що дорівнює 267,91 грн.

Як відобразити у Звіті за формою № Д4 за червень 2013 року результати утримання заборгованості працівниці перед організацією?

Сума ЄСВ, утримана із зарплати працівниці за відпрацьовані дні червня, становить:

100,32 x 3,6 % = 3,61 (грн.).

Сума ЄСВ з частини суми відпускних за дні відпустки, які було надано в рахунок невідпрацьованої частини робочого року, дорівнює:

427,28 x 3,6 % = 15,38 (грн.), причому із суми відпускних, що припадають на 4 дні березня 2013 року, сума ЄСВ становить 8,79 грн. (244,16 x 3,6 %), а із суми відпускних, що припадають на 3 дні квітня 2013 року, сума ЄСВ дорівнює 6,59 грн. (183,12 x 3,6 %).

Наведемо фрагменти таблиць 5 і 6 Звіту за формою № Д4 (див. с. 32).

 

img 1

img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі