Теми статей
Обрати теми

Уключення до стажу для виплати надбавки за вислугу років періоду проходження інтернатури

Редакція ББ
Відповідь на запитання

УКЛЮЧЕННЯ ДО СТАЖУ ДЛЯ ВИПЛАТИ НАДБАВКИ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ ПЕРІОДУ ПРОХОДЖЕННЯ ІНТЕРНАТУРИ

 

Анжела КУПЛІВАНЧУК, заступник директора Департаменту — начальник відділу нормування та оплати праці та роботи з місцевими бюджетами Департаменту економіки та ресурсного забезпечення

 

Чи включається період навчання в інтернатурі на договірній основі до стажу для виплати надбавки за вислугу років лікарю, якщо на період навчання в інтернатурі він не зараховувався до штату та не отримував зарплату? При цьому в його трудовій книжці зазначено: «Проходження навчання у двохрічній інтернатурі за спеціальністю «стоматологія» на договірній основі».

(Сумська обл.)

 

Згідно з наказом МОЗ «Про затвердження Положення про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти ІІІ — ІV рівня акредитації, медичних факультетів університетів» від 19.09.96 р. № 291, спеціалізація (інтернатура) є обов’язковою формою післядипломної підготовки випускників усіх факультетів медичних і фармацевтичних вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації незалежно від підпорядкування та форми власності, після закінчення якої їм присвоюється кваліфікація лікаря (провізора) — спеціаліста певного фаху.

Випускники, які закінчили недержавні вищі медичні (фармацевтичні) навчальні заклади III — IV рівнів акредитації або державні вищі медичні (фармацевтичні) навчальні заклади III — IV рівнів акредитації, навчаючись у них за кошти юридичних або фізичних осіб, проходять навчання в інтернатурі за очно-заочною формою на умовах договорів, що укладаються між особами, які фінансуватимуть навчання в інтернатурі, з вищим медичним (фармацевтичним) навчальним закладом, закладом післядипломної освіти на очний цикл та закладом охорони здоров’я (базою стажування) на заочний цикл або виключно з навчальним закладом — на очний цикл (на кафедрі) та заочний (на клінічній базі кафедри). У таких договорах, як правило, передбачається, що база стажування бере на себе обов’язок забезпечити інтерна робочим місцем та обсягом роботи згідно з навчальним планом та програмою.

Зарахування до інтернатури зазначених вище випускників здійснюється за наказом навчального закладу.

Для випускників недержавних та державних вищих медичних (фармацевтичних) закладів, які навчалися за кошти юридичних чи фізичних осіб або власні кошти, записи до трудових книжок про прийняття на навчання до інтернатури та відрахування у зв’язку із закінченням вносяться навчальним закладом за умови, що випускники мають трудові книжки. Випускникам, які не мають трудових книжок, ці записи вносяться до трудових книжок уповноваженим органом за місцем майбутньої роботи під час оформлення трудової книжки на підставі виписок із наказів навчального закладу про зарахування та відрахування з інтернатури. На це зверталася увага в листі МОЗ від 23.06.2010 р. № 08.01-35/1222.

Порядком виплати надбавки за вислугу років медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я, затвердженим постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418 (далі — Порядок № 1418), передбачено, що до стажу роботи, який дає право на встановлення надбавки за вислугу років, уключається час роботи в державних та комунальних закладах охорони здоров’я на посадах лікарів та фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою.

Документом для визначення стажу роботи, який дає право на отримання надбавки за вислугу років, є трудова книжка та інші документи, що згідно із законодавством підтверджують стаж роботи (п. 5 Порядку № 1418).

Таким чином, фахівцям, які навчалися у вищих навчальних закладах за контрактною формою, період проходження інтернатури зараховується до стажу, який дає право на надбавку за вислугу років за умови, що в трудовій книжці є запис про його зарахування на посаду лікаря-інтерна. На це зверталася також увага у спільному листі МОЗ та Профспілки працівників охорони здоров’я від 22.01.2010 р. № 10.03.67/136; № 01-9.

Згідно з п. 2.1 наказу МОЗ «Про подальше удосконалення атестації лікарів» від 19.12.97 р. № 359 після закінчення навчання в інтернатурі лікарі — інтерни підлягають атестації на визначення знань та практичних навичок з присвоєнням звання лікаря-спеціаліста з конкретної лікарської спеціальності.

Зазначена атестація з присвоєнням звання лікаря-спеціаліста повинна передувати обійманню особою в закладах охорони здоров’я лікарської посади, що відповідає цій спеціальності, або здійсненню медичної практики з цієї спеціальності на підприємницьких засадах.

Особі, якій за результатами атестації на визначення знань та практичних навичок присвоєно звання лікаря-спеціаліста з конкретної лікарської спеціальності, навчальним закладом видається сертифікат установленого зразка .

Якщо фахівцю, який навчався у вищому навчальному закладі за контрактною формою, не зроблено запис у трудовій книжці про прийняття його на посаду лікаря-інтерна, то документом, що підтверджує проходження інтернатури, є сертифікат лікаря-спеціаліста .

Ураховуючи викладене, періоди проходження інтернатури лікарями, які закінчили державні вищі медичні (фармацевтичні) навчальні заклади III — IV рівнів акредитації, медичні факультети університетів, навчаючись у них за кошти юридичних та фізичних осіб, повинні зараховуватися до стажу роботи, що дає право на отримання надбавки за вислугу років.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі