Теми статей
Обрати теми

Уведення посади електрика до штату навчально-виробничого комплексу

Редакція ББ
Відповідь на запитання

УВЕДЕННЯ ПОСАДИ ЕЛЕКТРИКА ДО ШТАТУ НАВЧАЛЬНО-ВИРОБНИЧОГО КОМПЛЕКСУ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У навчально-виробничому комплексі є велика кількість електроустаткування. У зв’язку з цим виникла потреба ввести до штатного розпису цього комплексу посаду електрика.

Яким чином це можна зробити?

(м. Київ)

 

Згідно з Класифікатором професій ДК 003:2010, затвердженим наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 р. № 327 (далі — Класифікатор професій) посаду, яку дописувач назвав «електрик» правильно називати «електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування».

Штатні нормативи для навчально-виробничих комплексів наведено у листі МОН від 15.09.2008 р. № 1/9-590 (далі — лист № 590).

Зазначимо, що цими штатними нормативами посада електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування не передбачена.

Дійсно, в навчально-виробничих комплексах є велика кількість електроустаткування, що обумовлено специфікою діяльності таких комплексів. Так, на профілі «крій та шиття» використовується багато електричних швейних машин, на профілі «деревообробка» — багато електричних станків, на профілі «кулінарія» — електроплит тощо.

Як відомо, при нагальній необхідності у посадах, які не передбачено штатними нормативами, їх можна вводити в межах посад однієї категорії працівників.

У цьому випадку лише посада робітника з обслуговування і поточного ремонту будівель, споруд, обладнання, яка передбачена у листі № 590, знаходиться в одній категорії посад з електромонтером з ремонту та обслуговування електроустаткування. Обидві посади згідно з Класифікатором професій зазначені у розділі 7 «Кваліфіковані робітники з інструментом».

Таким чином, посаду робітника з обслуговування і поточного ремонту будівель, споруд, обладнання, яка, до речі, згідно з Класифікатором професій має називатись «робітник з комплексного обслуговування й ремонту будинків», можна замінити на посаду електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування.

Відповідно до листа № 590 посада робітника з комплексного обслуговування й ремонту будинків до штатного розпису має вводитися так:

— 1 посада у закладах, які мають до 1 тис. учнів;

— 1,5 посади у закладах, які мають до 2 тис. учнів;

— 2 посади у закладах, які мають понад 2 тис. учнів.

Крім того, в абз. 2 листа № 590 зазначено, що у випадках, коли посади, крім керівних, перелічені в рекомендаціях, не дозволяють організувати оптимальне функціонування навчального закладу, за рішенням відповідних органів державної виконавчої влади можуть бути введені додаткові посади, оплата яких здійснюється за рахунок додаткових асигнувань з місцевих бюджетів.

Зверніть увагу: ці штатні нормативи носять рекомендаційний характер, адже їх наведено у листі, який не є нормативним документом.

Ураховуючи це, вважаємо, що у зв’язку з нагальною потребою посада електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування може бути введена до штатного розпису навчально-виробничого комплексу за рішенням керівника цього комплексу або за рішенням керівника управління освіти, у випадку якщо навчально-виробничий комплекс входить до складу управління освіти.

Нагадаємо, що відповідно до п. 1 ст. 51 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI керівники бюджетних установ повинні утримувати чисельність працівників, військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та здійснювати фактичні видатки на заробітну плату (грошове забезпечення), включаючи видатки на премії та інші види заохочень чи винагород, матеріальну допомогу, лише в межах фонду заробітної плати (грошового забезпечення), затвердженого для бюджетних установ у кошторисах.

Також згідно з п. 28 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228, чисельність працівників установи, що пропонується до затвердження за штатним розписом, повинна бути приведена у відповідність до визначеного фонду оплати праці.

Зважаючи на вищезазначене, посада електромонтера з ремонту та обслуговування електро­устаткування може бути введена до штатного розпису навчально-виробничого комплексу в межах фонду оплати праці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі