Теми статей
Обрати теми

Деякі питання оплати праці медичних працівників системи екстреної медичної допомоги

Редакція ББ
Постанова від 27.03.2013 р. № 199

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

Деякі питання оплати праці медичних працівників системи екстреної медичної допомоги

Постанова від 27.03.2013 р. № 199

 

Відповідно до статті 11 Закону України «Про екстрену медичну допомогу» Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Установити, що:

умови оплати праці медичних працівників системи екстреної медичної допомоги визначаються згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 р. № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери», іншими актами Кабінету Міністрів України, а також прийнятими на їх виконання нормативно-правовими актами з питань оплати праці;

медичним працівникам системи екстреної медичної допомоги виплачується надбавка за особливий характер праці у розмірі до 20 відсотків посадового окладу (з підвищеннями), надбавка за особливі умови праці у розмірі до 20 відсотків посадового окладу (з підвищеннями), матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань у розмірі одного посадового окладу на рік на підставі рішення керівника закладу охорони здоров’я, а керівникам закладів охорони здоров’я — за рішенням керівника органу вищого рівня у межах фонду заробітної плати, затвердженого у кошторисах. Зазначені надбавки виплачуються медичним працівникам щомісяця за фактично відпрацьований час за основним місцем роботи, а також тим, що працюють за сумісництвом.

2. Ця постанова набирає чинності з 1 жовтня 2013 року.

 

Прем’єр-міністр України М. Азаров

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ МОЗ

 

ПІДВИЩЕННЯ ЗАРПЛАТИ МЕДПРАЦІВНИКІВ
СИСТЕМИ ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

01.01.2013 р. набрав чинності Закон України «Про екстрену медичну допомогу» від 05.07.2012 р. № 5081-VI (далі — Закон № 5081), яким визначено засади створення, функціонування та розвитку системи екстреної медичної допомоги (далі — СЕМД).

Як зазначено в ч. 1 ст. 11 цього Закону, функціонування СЕМД забезпечують, зокрема, медичні працівники центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, станцій екстреної (швидкої) медичної допомоги, бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги, відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги, що безпосередньо надають екстрену медичну допомогу та/або забезпечують її надання згідно із Законом № 5081.

При цьому медичні працівники СЕМД мають право, зокрема, на (ч. 4 ст. 11 Закону № 5081):

— підвищені посадові оклади, надбавки за особливий характер праці, за особливі умови праці, доплати за науковий ступінь, за почесні звання, а також за вислугу років залежно від стажу роботи в державних і комунальних закладах охорони здоров’я, інші надбавки та доплати, премії та винагороди, розмір і порядок установлення яких визначаються КМУ;

— матеріальну допомогу для оздоровлення при наданні щорічної відпустки в розмірі одного посадового окладу та матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань у розмірі одного посадового окладу, що встановлюються в порядку, визначеному КМУ.

На виконання вимог Закону № 5081 Кабміном прийнято постанову, що коментується, якою визначено порядок здійснення зазначених вище виплат медичним працівникам СЕМД. Цей документ набере чинності 01.10.2013 р.

 

Нормативно-правове регулювання оплати праці медичних працівників СЕМД

Пунктом 1 постанови , що коментується, установлено: умови оплати праці медичних працівників СЕМД визначаються постановою КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 (далі — постанова № 1298), іншими актами КМУ, а також прийнятими на їх виконання нормативно-правовими актами з питань оплати праці.

Такими документами, зокрема, є:

1) Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджені спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519), — основний документ, що визначає порядок оплати праці медичних працівників, у тому числі СЕМД, який прийнято на виконання норм постанови № 1298.

Цими Умовами , зокрема, передбачено виплату працівникам СЕМД доплати за роботу в нічний час, суміщення професій (посад) та за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, науковий ступінь, надбавок за тривалість безперервної роботи, почесні звання, складність і напруженість у роботі, преміювання тощо, що також передбачено і постановою № 1298;

2) Порядок виплати надбавки за вислугу років медичним і фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я, затверджений постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418, що визначає порядок виплати надбавки за вислугу років залежно від стажу роботи;

3) постанова КМУ «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 11.05.2011 р. № 524, якою з 1 січня 2012 року медичним працівникам установлено допомогу на оздоровлення в розмірі посадового окладу при наданні основної щорічної відпустки. Нагадаємо: передбачена цією постановою допомога на оздоровлення є обов’язковою виплатою.

 

Спеціальні виплати медичним працівникам системи екстреної медичної допомоги

Абзацом 2 п. 1 постанови , що коментується, передбачено здійснення медичним працівникам СЕМД спеціальних виплат, а саме, надбавок:

— за особливий характер праці в розмірі до 20 % посадового окладу (з підвищеннями);

— за особливі умови праці в розмірі до 20 % посадового окладу (з підвищеннями).

Передбачається, що такі надбавки виплачуються щомісячно за фактично відпрацьований час за основним місцем роботи та за сумісництвом.

Таким чином, усі медичні працівники СЕМД
(у тому числі ті, які працюють на неповну ставку та за сумісництвом) з 01.10.2013 р. отримають право на встановлення зазначених вище надбавок. Зауважимо: спеціальних умов для встановлення надбавок, наприклад, проведення атестації робочих місць, постановою, що коментується, не передбачено.

Постановою , що коментується, установлено максимальний розмір надбавок (а саме «до 20 %»). Це означає, що розмір таких надбавок може бути і менше вказаної процентної величини.

Проте критерії для встановлення конкретних розмірів надбавок не визначено. Не міститься в постанові, що коментується, і інформації про можливе розроблення підзаконного акта, в якому були б визначені такі критерії. У зв’язку з цим зазначимо таке.

Нагадаємо: згідно з п. 1.10 Умов № 308/519 відповідальність за своєчасне та правильне встановлення розміру заробітної плати працівників відповідно до чинного законодавства, несе керівник закладу. Саме керівник визначає конкретний розмір надбавок залежно від:

— кваліфікації працівника, складності та обсягу виконуваних робіт;

— наявного фонду оплати праці.

Що стосується керівників закладів та їх заступників, то нагадаємо, що встановлення їм надбавок здійснюється за рішенням вищого за рівнем органу (п. 1.7 Умов № 308/519).

З урахуванням викладеного, доцільно передбачити особливості виплати таких надбавок у колективному договорі відповідного закладу охорони здоров’я, де буде вказано перелік працівників, яким установлюються зазначені вище надбавки.

Крім того, постановою, що коментується, визначено умови виплати медичним працівникам СЕМД матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань. Так, указано, що така допомога виплачується в розмірі одного посадового окладу на рік на підставі рішення керівника закладу охорони здоров’я, а керівникам закладів охорони здоров’я — за рішенням керівника органу вищого рівня в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах. Звідси випливає, що така допомога не є обов’язковою виплатою. Так, якщо фонду оплати праці, затвердженого в кошторисі, для виплати такої допомоги недостатньо, то матеріальна допомога не виплачується. Якщо коштів не вистачає на виплату матеріальної допомоги в розмірі посадового окладу працівника, то така допомога може бути виплачена в розмірі меншому, ніж посадовий оклад.

 

Анжела КУПЛІВАНЧУК,
 заступник директора Департаменту
— начальник відділу нормування
 та оплати праці і роботи з місцевими бюджетами
 Департаменту економіки та ресурсного забезпечення

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі