Теми статей
Обрати теми

Вартість оренди гуртожитку

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВАРТІСТЬ ОРЕНДИ ГУРТОЖИТКУ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Наша бюджетна установа державної форми власності орендує гуртожиток для проживання студентів у бюджетної установи комунальної форми власності.

Чи правомірне встановлення орендарем для нашої установи орендної плати не з розрахунку 1 грн. на рік, а за комерційною ціною?

(м. Чернівці)

 

Умови надання в оренду державного та комунального майна регламентуються Законом України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-XII (далі — Закон про оренду).

Відповідно до п. 1 ст. 2 цього Закону орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Орендар за користування об’єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності (п. 1 ст. 19 Закону про оренду).

Як визначено у п. 2 ст. 19 Закону про оренду, методика розрахунку орендної плати та пропорції її розподілу між відповідним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем для об’єктів, що перебувають у державній власності, визначаються Кабміном.

На цей час діє Методика розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затверджена постановою КМУ від 04.10.95 р. № 786 (далі — Методика № 786).

Методика розрахунку орендної плати та пропорції її розподілу між відповідним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем для об’єктів, що перебувають у комунальній власності, визначаються органами місцевого самоврядування на тих самих методологічних засадах, як і для об’єктів, що перебувають у державній власності.

Відповідно до п. 10 Методики № 786 розмір річної орендної плати за оренду нерухомого майна бюджетними організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету, державними та комунальними закладами охорони здоров’я, які утримуються за рахунок державного та місцевих бюджетів, державними та комунальними телерадіоорганізаціями, редакціями державних і комунальних періодичних видань та періодичних видань, заснованих об’єднаннями громадян, державними науково-дослідними установами, навчальними закладами, трудовими і журналістськими колективами, підприємствами зв’язку, що їх розповсюджують, Товариством Червоного Хреста України та його місцевими організаціями, асоціаціями органів місцевого самоврядування із всеукраїнським статусом, а також інвалідами з метою використання під гаражі для спеціальних засобів пересування становить 1 гривню.

У запитанні дописувача зазначено, що орендодавцем є бюджетна установа не державної, а комунальної власності. У зв’язку з цим, під час встановлення плати за оренду майна така установа повинна керуватися методикою розрахунку орендної плати комунального майна того регіону, в якому вона знаходиться.

У цьому випадку запитання надійшло з м. Чернівці, тож розглянемо методику розрахунку орендної плати для цього міста.

Під час надання в оренду комунального майна у м. Чернівці необхідно керуватися Положенням про порядок розрахунку плати за оренду майна, що належить до комунальної власності територіальної громади м. Чернівців, затвердженим Рішенням міської ради VI скликання від 27.12.2012 р. № 700.

Відповідно до п. 6.7 цього Положення незалежна оцінка нерухомого майна не проводиться, а розрахунок місячної орендної плати здійснюється на підставі визначеної виконавчим комітетом міської ради мінімальної вартості місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомого майна, скоригованого на індекс інфляції до дати укладення договору оренди, з урахуванням коефіцієнта для бюджетних організацій, що фінансуються винятково з місцевого чи державного бюджету — 0,5.

Мінімальна вартість місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомого майна встановлена Рішенням Чернівецької міської ради від 24.12.2008 р. № 997/24.

Так, мінімальна вартість місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомого майна без урахування податку на додану вартість у Чернівцях встановлена в наступних розмірах для приміщень, що використовуються під:

— некомерційну діяльність, у тому числі для проживання фізичних осіб — 4,50 грн.

— виробничу діяльність — 9,00 грн.;

— комерційну діяльність — 13,50 грн.

Розрахуємо на прикладі місячну орендну плату.

Вищий навчальний заклад, який фінансується з державного бюджету, орендує у бюджетної організації, яка фінансується з міського бюджету м. Чернівці, гуртожиток загальною площею 305 м2. Договір оренди укладено 1 березня 2013 року.

Індекс інфляції за період з початку поточного року по березень 2013 року становить 100,05.

Індекс інфляції за перший місяць оренди, тобто за березень 2013 року, становить 100.

Розрахуємо орендну плату за перший місяць оренди за такою формулою:

Орендна плата за перший місяць оренди = мінімальна вартість місячної оренди 1 м2, що використовується для некомерційної діяльності х коефіцієнт для бюджетних організацій х площа орендованого приміщення х індекс інфляції за період з початку року по місяць, в якому укладено договір оренди х індекс інфляції за перший місяць оренди.

Виходячи із наведеної формули розрахунок орендної плати за перший місяць оренди такий:

4,50 грн. х 0,5 х 305 м2х (100,05 : 100) х (100 :  100) = 686,60 грн.

Також нагадаємо: якщо майно орендує бюджетна установа, то орендну плату вона повинна сплачувати за рахунок коштів, передбачених кошторисом на її утримання. У зв’язку з цим нагадуємо, що видатки на оренду приміщень відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333, у кошторисах бюджетних установ мають плануватись і проводитись за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі