Теми статей
Обрати теми

Матеріальна допомога педагогічним працівникам музичної школи

Редакція ББ
Відповідь на запитання

МАТЕРІАЛЬНА ДОПОМОГА ПЕДАГОГІЧНИМ ПРАЦІВНИКАМ МУЗИЧНОЇ ШКОЛИ

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці — начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері

 

Чи є обов’язковою виплата матеріальної допомоги на оздоровлення педагогічним працівникам музичних шкіл? Це запитання виникло у зв’язку з тим, що районний відділ культури та фінансовий відділ держадміністрації, посилаючись на наказ Мінкультури від 18.10.2005 р. № 745, стверджують, що така виплата не є обов’язковою.

(Хмельницька обл.)

 

Згідно з абз. 11 ч. 1 ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII (далі — Закон про освіту) держава гарантує виплату педагогічним і науково-педагогічним працівникам матеріальної допомоги на оздоровлення в розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки. Із цього випливає, що:

— така матеріальна допомога виплачується працівникам, які обіймають посади, визначені Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963. Тим працівникам, які ведуть викладацьку роботу, але не обіймають посади педагогічних або науково-педагогічних працівників, матеріальна допомога, передбачена Законом про освіту, не надається;

— для педагогічних та науково-педагогічних працівників матеріальна допомога на оздоровлення є обов’язковою виплатою і кошти для її виплати необхідно передбачати в кошторисі установи;

— розмір матеріальної допомоги, що надається, не повинен перевищувати місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) працівника;

— виплата матеріальної допомоги здійснюється за місцем основної роботи при наданні чергових відпусток згідно з графіком їх надання. У разі виплати компенсації за невикористану відпустку допомога на оздоровлення не надається.

Матеріальна допомога на оздоровлення виплачується педагогічним або науково-педагогічним працівникам (за основною посадою) у розмірі їх місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) незалежно від тижневого (річного) навчального навантаження або обсягу виконуваної роботи (див. лист Мінсоцполітики від 30.11.2011 р. № 1079/13/84-11, а також спільний лист Міносвіти і ЦК Профспілки працівників освіти і науки від 11.06.2001 р. № 1/9-223, 02-8/267).

Оплата праці працівників музичних шкіл (шкіл мистецтв, естетичної освіти) здійснюється відповідно до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових закладів» від 26.09.2005 р. № 557.

Підпунктом 5 п. 4 цього наказу керівникам установ надано право в межах фонду оплати праці надавати працівникам матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, у сумі не більше одного посадового окладу на рік, крім матеріальної допомоги на поховання. Така матеріальна допомога може виплачуватися всім працівникам установи на підставі рішення керівника в межах фонду оплати праці, затвердженого на відповідний рік. Так, якщо фонду оплати праці, затвердженого в кошторисі, для виплати такої допомоги недостатньо, то матеріальна допомога не виплачується. Якщо коштів не вистачає на виплату матеріальної допомоги в розмірі посадового окладу працівника, то таку допомогу може бути виплачено в розмірі меншому, ніж посадовий оклад.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі