Теми статей
Обрати теми

Визначення базового місяця при виході працівниці з відпустки для догляду за дитиною до трьох років

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИЗНАЧЕННЯ БАЗОВОГО МІСЯЦЯ ПРИ ВИХОДІ ПРАЦІВНИЦІ З ВІДПУСТКИ ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ ДО ТРЬОХ РОКІВ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності

 

Працівникам установи надбавка за складність і напруженість у роботі встановлюється на початку року наказом на рік. Отже, з початком нового року такий наказ втрачає чинність та видається новий.

Працівниця пішла у відпустку для догляду за дитиною до трьох років у березні 2010 року. До цього вона отримувала надбавку за складність і напруженість у роботі. Відповідно з 2011 року її не було включено до наказу про встановлення цієї надбавки.

Працівниця вийшла на роботу після відпустки для догляду за дитиною до трьох років у травні 2013 року. З цього місяця їй установили надбавку за складність і напруженість у роботі.

Чи буде цей місяць базовим?

(м. Харків)

 

При проведенні індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), з урахуванням постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення» від 13.06.2012 р. № 526, яка набрала чинності 21.06.2012 р.

У разі виходу працівниці на роботу з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (шестирічного віку за медичними показаннями) при визначенні базового місяця для проведення індексації повинні зберігатися такі самі умови нарахування сум індексації та фіксованої її величини, як і в інших працівників, які обіймають аналогічні посади.

Наприклад, якщо працівникам, які обіймають аналогічні посади, у липні 2012 року була зафіксована сума індексації у зв’язку з підвищенням посадових окладів, то і працівниця, яка вийшла з декретної відпустки, повинна отримувати таку саму індексацію.

Надбавка за складність і напруженість у роботі передбачена чинним законодавством та є об’єктом індексації. Тому місяць установлення такої надбавки та місяць, у якому збільшується відсоток цієї надбавки порівняно з попереднім періодом, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації.

Якщо у травні 2013 року працівниці було встановлено такий самий відсоток надбавки, що і до відпустки для догляду за дитиною до трьох років, то це не впливатиме на визначення базового місяця. Якщо відсоток такої надбавки збільшується, то місяць вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі