Теми статей
Обрати теми

Щодо оприлюднення повідомлення про внесення змін до договору та звіту про виконання договору

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Лист від 21.07.2014 р.

У зв’язку з набранням чинності 20.04.2014 р. Законом України «Про здійснення державних закупівель» (далі — Закон) на численні звернення суб’єктів сфери державних закупівель щодо форм повідомлення про внесення змін до договору та звіту про виконання договору Мінекономрозвитку повідомляє.

На даний час Мінекономрозвитку розробляє проект наказу, яким будуть затверджені форми документів у сфері державних закупівель (далі — проект наказу).

Оскільки відповідно до пункту другого розділу XI «Прикінцеві положення» Закону визначено, що до приведення законодавства України у відповідність із Законом закони та інші нормативно-правові акти застосовуються в частині, що йому не суперечить, то рекомендуємо замовникам до набрання чинності проектом наказу використовувати форми документів, затверджених наказом Мінекономіки «Про затвердження форм документів у сфері державних закупівель» від 26.07.2010 р. № 922.

Водночас у разі оприлюднення повідомлення про внесення змін до договору та звіту про виконання договору рекомендуємо замовникам до набрання чинності проектом наказу використовувати примірні форми, що наведені у додатку 1 та додатку 2.

 

Заступник директора Департаменту
державних закупівель
та державного замовлення
 Л. Дудник

 

 

Додаток 1

Примірна форма повідомлення про внесення змін до договору

1. Дата оприлюднення та номер оголошення про проведення процедури закупівлі, розміщеного на веб-порталі Уповноваженого органу.

2. Договір про закупівлю:

2.1. Номер договору.

2.2. Дата укладення договору.

3. Замовник:

3.1. Найменування.

3.2. Ідентифікаційний код за ЄДРПОУ.

3.3. Місцезнаходження.

4. Інформація про учасника, з яким укладено договір про закупівлю:

4.1. Найменування/прізвище, ім’я, по батькові.

4.2. Ідентифікаційний код/реєстраційний номер облікової картки платника податків.

4.3. Місцезнаходження, телефон, телефакс.

5. Зміни до договору про закупівлю:

5.1. Дата внесення змін до договору.

5.2. Зміни, що внесені до істотних умов договору.

5.3. Випадки для внесення змін до істотних умов договору.

 

 

Додаток 2

Примірна форма звіту про виконання договору

1. Дата оприлюднення та номер оголошення про проведення процедури закупівлі, розміщеного на веб-порталі Уповноваженого органу.

2. Договір про закупівлю:

2.1. Номер договору.

2.2. Дата укладення договору.

2.3. Сума, визначена в договорі про закупівлю.

3. Замовник:

3.1. Найменування.

3.2. Ідентифікаційний код за ЄДРПОУ.

3.3. Місцезнаходження.

4. Інформація про учасника, з яким укладено договір про закупівлю:

4.1. Найменування/прізвище, ім’я, по батькові.

4.2. Ідентифікаційний код / реєстраційний номер облікової картки платника податків.

4.3. Місцезнаходження, телефон, телефакс.

5. Предмет закупівлі:

5.1. Найменування.

5.2. Кількість товару або обсяг виконання робіт чи надання послуг за договором.

5.3. Місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг.

5.4. Строк поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг за договором.

6. Строк дії договору.

7. Сума оплати за договором.

Коментар редакції

Повідомити про внесення змін до договору про закупівлю та заповнити звіт про виконання договору про закупівлю можна за примірними формами

Закон України «Про здійснення державних закупівель» від 10.04.2014 р. № 1197-VII (далі — Закон) вимагає від замовників оприлюднювати на веб-порталі інформацію про закупівлю. Так, зокрема, до переліку інформації, що підлягає оприлюдненню замовниками, належать повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю у випадках, передбачених пп. 1, 2, 4, 5 та 8 ч. 5 ст. 40 Закону, та звіт про виконання договору про закупівлю.

Із цього приводу варто нагадати про лист Мінекономрозвитку від 07.05.2014 р. (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2014, № 21, с. 4). Зокрема, автори цього листа зазначали: оприлюднення повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та звіту про виконання договору про закупівлю замовниками здійснюватиметься після набрання чинності наказом Мінекономрозвитку, яким будуть затверджені форми документів у сфері державних закупівель.

Фактично спочатку Мінекономрозвитку у цьому листі дозволило замовникам певний час не оприлюднювати такі документи на веб-порталі. Таке звільнення було запроваджене на той час, поки Мінекономрозвитку розроблятиме наказ, яким будуть затверджені форми документів у сфері державних закупівель.

Імовірно, згодом представники Уповноваженого органу зрозуміли, що затвердити необхідні форми документів — не така вже швидка справа, для цього потрібен певний час.

Тому в листі, що коментується, Мінекономрозвитку рекомендувало замовникам при оприлюдненні повідомлення про внесення змін до договору використовувати примірні форми документів, що наведені у додатках 1 та 2
до цього листа.

Отже, з огляду на такі вимоги замовники повин­ні оприлюднювати на веб-порталі повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю протягом 3 робочих днів із дня внесення цих змін до договору. Така інформація оприлюднюється у випадках, якщо такі зміни до договору про закупівлю стосуються:

— зменшення обсягів закупівлі, зокрема з урахуванням фактичного обсягу видатків замовника;

— зміни ціни за одиницю товару не більше ніж на 10 % у разі коливання ціни такого товару на ринку за умови, що зазначена зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі;

— продовження строку дії договору та виконання зобов’язань щодо передання товару, виконання робіт, надання послуг у разі виникнення документально підтверджених об’єктивних обставин, що спричинили таке продовження, у тому числі непереборної сили, затримки фінансування витрат замовника за умови, що такі зміни не призведуть до збільшення суми, визначеної в договорі;

— узгодженої зміни ціни в бік зменшення (без зміни кількості (обсягу) та якості товарів, робіт і послуг);

— зміни умов у зв’язку із застосуванням положень ч. 6 ст. 40 Закону. Цією нормою передбачено, що дія договору про закупівлю може продовжуватися на строк, достатній для проведення процедури закупівлі на початку наступного року, в обсязі, що не перевищує 20 % суми, визначеної в договорі, укладеному в попередньому році, якщо видатки на цю мету затверджено в установленому порядку.

Також замовники повинні оприлюднювати на веб-порталі звіт про виконання договору — протягом 3 робочих днів із дня закінчення строку дії договору, виконання договору або його розірвання.

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі