Теми статей
Обрати теми

За яким КЕКВ оплачувати гаряче водопостачання

Левічев Олександр
Бюджетна установа уклала договір на водопостачання і водовідведення з ТОВ «Міськводоканал» за КЕКВ 2272 та на опалення з ТОВ «Сумитеплоенерго» за КЕКВ 2271. Відповідно до постанови НКРЕ «Про встановлення Товариству з обмеженою відповідальністю «Сумитеплоенерго» тарифів на послуги з централізованого постачання гарячої води» від 27.06.2014 р. № 861 постачання гарячої води тепер надає ТОВ «Сумитеплоенерго», а водовідведення та постачання холодної води — ТОВ «Міськводоканал». За яким КЕКВ ми тепер повинні платити за гарячу воду?

Перш за все звернемося до Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою КМУ від 21.07.2005 р. № 630 (далі — Правила).

Зауважимо, що ці Правила поширюються на суб’єктів господарювання, предметом діяльності яких є надання житлово-комунальних послуг, а також на фізичних та юридичних осіб, які отримують або мають намір отримувати послуги з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення.

Відповідно до Правил централізоване постачання холодної та гарячої води — це послуга, спрямована на задоволення потреб споживача у холодній та гарячій воді, яка надається виконавцем з використанням внутрішньобудинкових систем холодного та гарячого водопостачання.

Централізоване опалення — це послуга, спрямована на задоволення потреб споживача у забезпеченні нормативної температури повітря у приміщеннях квартири (будинку садибного типу), яка надається виконавцем з використанням внутрішньобудинкових систем теплопостачання.

Такі послуги повинні відповідати:

— з централізованого постачання холодної та гарячої води — вимогам щодо якості і тиску води, температури гарячої води, а також розрахунковим нормам витрати води у точці розбору;

— з централізованого опалення — нормативній температурі повітря у приміщеннях квартири (будинку садибного типу) за умови їх утеплення споживачами та вжиття власником (балансоутримувачем) будинку та/або виконавцем заходів до утеплення місць загального користування будинку.

Послуги надаються споживачеві згідно з договором, що оформляється на основі типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення (п. 8 Правил).

Форма типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення наведена у додатку до Правил.

Економічна класифікація видатків бюджету забезпечує єдиний підхід до всіх учасників бюджетного процесу з точки зору виконання бюджету, тому процес визначення коду економічної класифікації видатків (далі — КЕКВ) не пов’язаний з конкретним підприємством-постачальником, а залежить виключно від економічних характеристик операцій, які здійснюються.

Тому при обранні КЕКВ слід керуватись виключно економічною суттю операції, яка здійснюється і підлягає оплаті.

Отже, якщо предметом укладеного з ТОВ «Сумитеплоенерго» договору визначено надання послуг з централізованого постачання гарячої води, то відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333 (далі — Інструкція № 333), при плануванні та здійсненні видатків за таким договором слід застосовувати КЕКВ 2272 «Оплата водопостачання та водовідведення».

Проте в окремих випадках практикується розме­жування між різними підприємствами-постачальниками послуг з подачі холодної води на підігрів та безпосередньо її підігріву.

У такому випадку планування та здійснення видатків відповідно до вимог Інструкції № 333 слід проводити окремо, а саме: для послуг з подачі холодної води на підігрів застосовується КЕКВ 2272 «Оплата водопостачання та водовідведення» та для послуг з її підігріву — КЕКВ 2271 «Оплата теплопостачання».

Однак, провівши аналіз cтруктури тарифу на послугу з централізованого постачання гарячої води ТОВ «Сумитеплоенерго», яка затверджена постановою КМУ «Про встановлення Товариству з обмеженою відповідальністю «Сумитепленерго» тарифів на послуги з централізованого постачання гарячої води» від 27.06.2014 р. № 861, можна чітко визначити, що до цього тарифу уже включені витрати на придбання води для послуги з гарячого водопостачання.

Отже, у цьому конкретному випадку не виникає сумнівів щодо доцільності планування та здійснення видатків бюджетними установами — споживачами за договорами централізованого постачання гарячої води, укладеними з постачальником — ТОВ «Сумитеплоенерго», саме за КЕКВ 2272 «Оплата водопостачання та водовідведення».

Слід зазначити, що обсяг спожитих послуг з централізованого постачання гарячої води потрібно враховувати при проведенні розрахунків за договорами, предметом яких визначено надання послуг з водовідведення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі