Теми статей
Обрати теми

Норма списання палива на роботу вантажного автомобіля

Станкус Тетяна, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
На балансі будинку-інтернату обліковуються вантажні автомобілі ЗІЛ та ГАЗ-52. Під час перевезення цими автомобілями вантажу (буряк, зерно, дрова тощо) бухгалтерія списувала бензин з розрахунку 2,0 л на 100 т•км. Але представники контролюючого органу вказують на те, що це неправильно, тому що бензин потрібно списувати за нормою як для автомобілів без вантажу. Як правильно списувати бензин у цьому випадку?

Для відповіді на поставлене запитання перш за все звернемося до Норм витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті, затверджених наказом Мінтрансу від 10.02.98 р. № 43 (далі — Норми № 43, наказ № 43).

Так, п. 1.3 цих Норм передбачена норма на виконання транспортної роботи Hw, яка застосовується для бортових вантажних автомобілів і сідельних тягачів у складі автопоїздів, автомобілів-фургонів та вантажопасажирських автомобілів, які виконують роботу, що обліковується в тонно-кілометрах (може застосовуватися для легкових автомобілів і автобусів з причепами, які виконують транспортну роботу, що обліковується в тонно-кілометрах).

Гранично допустимі (максимальні) норми на виконання транспортної роботи Hw залежно від виду палива становлять:

бензин — 2,0 л/100 т·км;

— дизельне паливо — 1,3 л/100 т·км.

При цьому при роботі за межами міста на дорогах із твердим покриттям (дорогах із асфальтобетону, цементобетону) в умовах, що не підпадають під застосування коригуючих коефіцієнтів, зазначених у пп. 3.1.1.2, 3.1.2, 3.1.3 — 3.1.8, 3.1.15 Норм № 43, гранично допустимі норми на виконання транспортної роботи Hw залежно від виду палива становлять:

бензин — 1,4 л/100 т·км;

— дизельне паливо — 0,9 л/100 т·км.

Увага! Право встановлення конкретних величин норм витрат палива на виконання транспортної роботи у регламентованих межах надається керівникам підприємств.

Визначений підприємством порядок встановлення та використання норм витрат палива на виконання транспортної роботи затверджується наказом (розпорядженням) по підприємству.

При цьому рекомендовано диференційоване використання норм витрат палива на виконання транспортної роботи залежно від умов здійснення перевезень і технологічного рівня (паливної економічності) рухомого складу та відповідно до фактичних потреб.

Враховуючи вищезазначене, якщо у техпаспорті ваших автомобілів вказано, що вони є бортовими вантажними автомобілями, та керівником установи визначений і затверджений порядок встановлення та використання норм витрат палива на виконання транспортної роботи, що прямо передбачено вимогами наказу № 43 (ср. ), то застосування такої норми є цілком обґрунтованим.

Розглянемо на умовному прикладі розрахунок нормативних витрат палива для роботи бортового вантажного автомобіля ЗІЛ-130, який виконує роботу, що обліковується в тонно-кілометрах.

 

Приклад. Для забезпечення будинку-інтернату овочами на зимовий період водію автомобіля ЗІЛ-130 необхідно доставити 3,0 т картоплі, яка знаходиться у постачальника, відстань до якого складає 60 км в обидві сторони, по ґрунтовій дорозі. Тобто лише 30 км шляху автомобіль буде здійснювати рух з вантажем.

Відповідно до наказу по установі автомобіль ЗІЛ-130 має:

— базову лінійну норму витрат палива — 31 л/100 км;

— надбавку за експлуатацію автомобіля більше 5 років — 2 %;

— норму на транспортну роботу — 2,0 л/100 т·км.

Нормативну витрату палива (Qн) розрахуємо за формулою, передбаченою п. 4.4 наказу № 43:

Qн = 0,01 х (Нsan х S + Hw х W) х (1 + 0,01 х K),

де Нsan — лінійна норма витрати палива на пробіг автопоїзда, л/100 км

(Нsan = Hs + Hg х Gnp,

де Hs — базова лінійна норма витрати палива на пробіг автомобіля, л/100 км;

Hg — норма витрати палива на одну тонну спорядженої маси причепа або напівпричепа, л/100 т·км;

Gnp — споряджена маса причепа або напівпричепа, т);

пробіг автомобіля, км;

Hw — норма на транспортну роботу, л/100 т·км;

W — обсяг транспортної роботи, т·км (W = Gван х Sван,

де Gван — маса вантажу, т; Sван — пробіг з вантажем, км);

K — сумарний коригуючий коефіцієнт, %.

Оскільки в нашому прикладі використовується бортовий вантажний автомобіль, Нsan фактично буде дорівнювати Hs.

Отже, розрахуємо нормативну витрату палива бортового вантажного автомобіля ЗІЛ-130, який здійснював доставку 3,0 т картоплі:

0,01 х (31 л/100 км х 60 км + 2,0 л/100 т·км х (3 т х 30 км)) х (1 + 0,01 х 2) = 20,81 л.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі