Теми статей
Обрати теми

Хто відповість за збереження майна?

Станкус Тетяна, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Комунальна установа «Централізована бухгалтерія по обслуговуванню закладів та установ культури» отримує фінансування за районною програмою за кодом 110103 «Філармонії, музичні колективи і ансамблі та інші мистецькі заклади та заходи». Кошторис за цією програмою складає відділ культури райдержадміністрації та затверджує голова райдержадміністрації. Штатні одиниці за цим кодом відсутні. Хто повинен розписуватися в накладній за отримані товари, які оплачені коштами цієї програми? Кого слід призначити матеріально відповідальною особою?

Спочатку слід визначити, хто є виконавцем програми, про яку йдеться у запитанні. Логічно припустити, що якщо кошторис по цих програмах складає відділ культури, то й виконавцем програми він же і є. Тобто саме відділ культури організовує свята, урочисті заходи тощо, і саме він закуповує реквізит для проведення свят, проводить оплату виступів відповідних колективів та здійснює інші витрати, пов’язані з проведенням мистецьких заходів.

Отже, і матеріально відповідальною особою у цьому випадку доцільно назначити працівника відділу культури, який отримає товари та буде в подальшому за них відповідати. Адже, наприклад, працівникам Централізованої бухгалтерії по обслуговуванню закладів та установ культури, які не будуть мати безпосереднього відношення до організації та проведення заходів, буде дуже важко контролювати те, що коїться з майном, закупленим для таких заходів.

Для того щоб визначити, якого саме працівника назначити матеріально відповідальною особою, скористайтесь Переліком посад і робіт, що заміщуються або виконуються працівниками, з якими підприємством, установою, організацією можуть укладатись письмові договори про повну матеріальну відповідальність за незабезпечення збереження цінностей, які були передані їм для зберігання, обробки, продажу (відпуску), перевезень або застосування в процесі виробництва, затвердженим постановою Держкомпраці СРСР та Секретаріату ВЦРПС від 28.12.77 р. № 447/24. Таким працівником, наприклад, може бути завгосп відділу культури.

Також нагадаємо, що згідно з Інструкцією щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженою наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333 (ср. ), видатки на програми і заходи в галузі культури та мистецтва і засобів масової інформації необхідно проводити за КЕКВ 2282 «Окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм, не віднесені до заходів роз­витку».

Теги майно
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі