Теми статей
Обрати теми

Нарколог і психолог поліклініки: чи є право на підвищення посадового окладу

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Нарколог і психолог поліклініки: чи є право на підвищення посадового окладу

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, заступник директора Департаменту — начальник відділу нормування та оплати праці і роботи з місцевими бюджетами Департаменту економіки та ресурсного забезпечення

Чи мають право на підвищення посадового окладу на 25 % за шкідливі і важкі умови праці лікар-нарколог і лікар-психіатр поліклініки центральної районної лікарні?

(Кіровоградська обл.)

 

Так, мають. Пояснимо.

Звернемося до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Як зазначено в п. 1.4 цих Умов, працю працівників оплачують за фактично відпрацьований час, виходячи з посадового окладу (тарифної ставки) з урахуванням підвищень, доплат та надбавок, передбачених чинним законодавством.

Підстави для підвищення посадових окладів у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці визначено в п.п. 2.4.5 Умов № 308/519. Зокрема, передбачено підвищення окладів працівників закладів та структурних підрозділів, перелік яких наведено в додатку 3 до цих Умов.

Так, працівники відділень, палат та кабінетів для лікування психічно хворих та осіб, які страждають на хронічний алкоголізм і наркоманію, закладів охорони здоров’я, що обіймають посади, визначені п. 1.5 додатка 3 до Умов № 308/519, мають право на підвищення посадових окладів на 25 % у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці.

Зокрема, це посади лікарів незалежно від їх найменування, у тому числі для обслуговування хворих у виробничих (трудових) майстернях та підсобних господарствах (за винятком посад лікарів відділень, кабінетів, палат, що не передбачені для лікування психічно хворих та осіб, які страждають на хронічний алкоголізм і наркоманію).

Таким чином, посадовий оклад підвищують тільки тим лікарям відділень, палат і кабінетів поліклініки, які лікують психічно хворих та осіб, які страждають на хронічний алкоголізм і наркоманію.

Нагадаємо: поліклініка — це амбулаторно-поліклінічний заклад, що надає медичну допомогу хворим з багатьох лікарських спеціальностей (п. 3 Пояснень до Переліку закладів охорони здоров’я, затверджених наказом МОЗ від 28.10.2002 р. № 385).

У свою чергу, медична допомога — це діяльність професійно підготовлених медичних працівників, спрямована на профілактику, діагностику, лікування та реабілітацію у зв’язку з хворобами, травмами, отруєннями та патологічними станами, а також у зв’язку з вагітністю та пологами.

Оскільки лікар-психіатр і лікар-нарколог поліклініки згідно зі своїми функціональними обов’язками лікують психічно хворих та осіб, які страждають на хронічний алкоголізм і наркоманію, то вони мають право на підвищення посадових окладів на 25 % на підставі п.п. 2.4.5 Умов № 308/519.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі