Теми статей
Обрати теми

Щодо придбання оргтехніки бюджетними установами

Державна казначейська служба України
Лист від 04.07.2014 р. № 17-08/659-15588

Державна казначейська служба України розглянула лист <…> щодо застосування норм постанови Кабінету Міністрів України від 01.03.2014 р. № 65 «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» та в межах компетенції повідомляє.

У листі Міністерства промислової політики України від 04.06.2014 р. № 14/1-2-486 у відповідь на запит щодо доцільності застосування у роботі Переліку видів виробів, які віднесено до складної побутової техніки, затвердженого наказом Міністерства машинобудування, військово-промислового комплексу і конверсії України від 30.09.96 р. № 306 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16.10.96 р. за № 603/1628 (далі — Перелік), зазначено, що Перелік доцільно і в подальшому використовувати у своїй роботі.

Відповідно до пункту 1 Заходів щодо економного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету, припинено придбання, зокрема, мобільних телефонів, ноутбуків, побутової техніки, крім випадків придбання за рахунок коштів спеціального фонду державного бюджету, отриманих на вказану мету як гранти, міжнародна технічна допомога, благодійні внески.

Згідно з листом Міністерства фінансів України від 22.05.2014 р. № 31-10040-18-10/12445 заборона на придбання таких засобів оргтехніки, як комп’ю­тери, а також комплектуючі до них, зазначеними Заходами не передбачена.

 

Заступник Голови Т. Грицун

Коментар редакції

Чи можна придбати комп’ютер та комплектуючі

Як відомо, Уряд установив певні обмеження на придбання деяких товарів, послуг та проведення робіт бюджетними організаціями. Ці обмеження визначені у Заходах щодо економного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету, затверджених постановою КМУ від 01.03.2014 р. № 65 (далі — Заходи).

Так, згідно з п. 1 цих Заходів припинено придбання, зокрема, мобільних телефонів, ноутбуків, побутової техніки.

Як зазначила Держказначейська служба у листі, що коментується, заборона на придбання комп’ютерів та комплектуючих до них цими Заходами не передбачена.

Але ж перерахувати усі види побутової техніки в Заходах неможливо, тому слід звертатись до спеціального документа, в якому наведений список такої техніки — Переліку видів виробів, які віднесено до складної побутової техніки, затвердженого наказом Міністерства машинобудування, військово-промислового комплексу і конверсії України від 30.09.96 р. № 306 (далі — Перелік № 306). До речі, Держказначейська служба сама ж і зазначила, що цей Перелік діючий та ним доцільно користуватись.

Відповідно до п.п. 2.1 п. 2 Переліку № 306 до виробів побутової техніки, зокрема, належать персональні комп’ютери та пристрої до них. Таким чином, заборона на придбання персональних комп’ютерів та пристроїв до них передбачена Заходами в рамках заборони придбання побутової техніки.

Також нагадаємо, що нещодавно постановою КМУ «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 1 березня 2014 р. № 65» від 13.08.2014 р. № 339 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2014, № 32, с. 4) були внесені зміни до Заходів, відповідно до яких придбавати побутову техніку стало можливо за рахунок коштів спеціального фонду бюджету, які отримані як гранти, міжнародна технічна допомога, благодійні внески.

 

Тетяна СТАНКУС, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі