Теми статей
Обрати теми

Вимога про ЄСВ з мінімальної зарплати

Кепіна Світлана, начальник Управління адміністрування єдиного внеску та методології Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб
Сьогодні ми розглянемо цікаві ситуації щодо застосування вимоги про сплату ЄСВ з мінзарплати, у разі коли сума доходу працівника за звітний місяць не перевищує розміру мінімальної зарплати, установленої законом в місяці нарахування доходу.

Коли лікарняний не підлягає оплаті

Працівник перебував на лікарняному з 30 березня по 7 квітня 2015 року. Заробітна плата, нарахована за фактично відпрацьовані дні березня, становила 950,00 грн. Оскільки на момент нарахування заробітної плати за березень 2015 року не була відома загальна сума доходу, ЄСВ нарахували на фактичну суму заробітної плати. У квітні працівник надав лікарняний, однак виявилось, що він оплаті не підлягає. Чи потрібно в такому разі дотримуватись вимоги про сплату ЄСВ з мінзарплати, якщо працівник працевлаштований за основним місцем роботи?

У такій ситуації в місяці надання лікарняного (квітень 2015 року) установі необхідно донараховувати та сплатити до бюджету суму ЄСВ за березень 2015 року. Суму доплати визначають шляхом множення ставки ЄСВ на різницю між мінімальною заробітною платою (далі — МЗП), що діє в березні 2015 року (1218 грн.), і сумою зарплати за фактично відпрацьовані дні в березні 2015 року (далі — різниця).

Допомога за 2014 рік нарахована у 2015 році

У березні 2015 року працівнику нараховані лікарняні за період з 29 грудня 2014 року по 27 лютого 2015 року. Працівник працевлаштований за основним місцем роботи. Чи потрібно застосовувати вимогу про ЄСВ з МЗП до суми грудневих лікарняних, якщо з урахуванням цієї суми дохід грудня 2014 року менше МЗП?

Ні, не потрібно. Стосовно доходів за 2014 рік вимога про сплату ЄСВ з МЗП не працює. Застосовуєте її лише при нарахуванні ЄСВ на доходи, нараховані у 2015 році за періоди 2015 року.

Лікарняний + «свій рахунок» = 33,2 %

Працівник з 2 по 17 березня перебував на лікарняному, а з 18 по 31 березня 2015 року — у відпустці без збереження заробітної плати. Сума лікарняних не перевищує МЗП. За якою ставкою нараховувати ЄСВ на різницю?

Якщо до бази справляння ЄСВ за відповідний місяць входять лише лікарняні, на різницю нараховуйте ЄСВ за ставкою, установленою для лікарняних.

Якщо, крім лікарняних, працівнику нараховувалися зарплатні виплати, наприклад премія за підсумками роботи минулого місяця, на різницю нараховуйте ЄСВ за зарплатною ставкою.

АТО і МЗП

Працівник, який проживає в зоні АТО, відпрацював частину місяця та зник (не виходить на зв’язок). Причину нез’явлення на роботу з’ясувати не вдається. Чи потрібно в цьому випадку застосовувати вимогу про ЄСВ з МЗП?

Оскільки працівник не повідомив установу про причину своєї відсутності на роботі, останнє зобов’язане застосувати вимогу про ЄСВ з МЗП, якщо в місяці, не відпрацьованому повністю, сума заробітної плати нижче МЗП.

Якщо згодом працівник надасть документ, що підтверджує його хворобу, то установі необхідно буде відкоригувати суму нарахованого ЄСВ, ураховуючи суму лікарняних.

Зміна статусу «основний працівник сумісник»

Як виконати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП, якщо працівник в одному місяці був:

звільнений з основного місця роботи (з місця роботи за сумісництвом), а потім прийнятий на роботу за сумісництвом (на основне місце роботи);

переведений з основного місця роботи (з місця роботи за сумісництвом) на роботу за сумісництвом (на основне місце роботи), тобто без припинення трудових відносин?

У місяці зміни статусу роботи «основна робота → сумісництво» («сумісництво → основна робота»), як з припиненням трудових відносин, так і при переведенні, вимогу про ЄСВ з МЗП виконувати не потрібно. Це пояснюється тим, що вимога про ЄСВ з МЗП не працює, по-перше, стосовно доходів сумісника, по-друге, для доходів основного працівника за місяць, який був відпрацьований не повністю у зв’язку з прийняттям (звільненням) або переведенням з основного місця (на основне місце) роботи.

Перерва в роботі

Працівник був звільнений 6 березня 2015 року, а потім знову прийнятий на роботу 30 березня 2015 року до тієї самої установи. Чи потрібно в цьому випадку виконувати вимогу про ЄСВ з МЗП в місяці звільнення/прийняття?

У наведеній ситуації з МЗП необхідно порівняти загальну суму доходу, тобто дохід, нарахований за період роботи до звільнення, слід скласти з доходом, нарахованим за період роботи після прийняття на роботу. Якщо його сума менше МЗП, застосовується вимога про ЄСВ з МЗП.

Замість зарплати нараховуємо лікарняні

Працівнику в лютому 2015 року нарахована зарплата за всі дні за графіком роботи. Однак у березні 2015 року він надав листок непрацездатності, що свідчить про його хворобу з 23 по 27 лютого 2015 року. У зв’язку з цим зарплату за 5 днів лютого сторнували та нарахували оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності. Як нарахувати ЄСВ?

З метою дотримання вимоги про сплату ЄСВ з МЗП суму сторнованої зарплати за дні лютого, на які припадає хвороба працівника, відносите до доходу за лютий 2015 року. Тобто з лютневою МЗП (1218 грн.) порівнюєте суму доходу у вигляді зарплати за лютий (з урахуванням коригування) і лікарняні за лютий. Якщо загальна сума доходу менше МЗП, то необхідно донарахувати ЄСВ на різницю в березні 2015 року.

Працівник отримав статус інваліда

Після тривалої хвороби 6 березня 2015 року працівнику установи встановлена інвалідність (надав довідку з акта огляду в МСЕК). До роботи він став 11 березня 2015 року. Загальна сума лікарняних, нарахованих за період до встановлення інвалідності, і зарплати менше МЗП. Чи потрібно виконувати вимогу про ЄСВ з МЗП?

Вимога про ЄСВ з МЗП не працює для доходів працівників-інвалідів, працевлаштованих на підприємствах, в установах та організаціях. Тому ЄСВ за ставкою 8,41 % нараховуйте на фактичну суму зарплати за період після встановлення інвалідності.

Сума лікарняних, нарахованих працівнику до встановлення інвалідності, — це дохід лише за частину місяця, тому порівнювати його з місячним розміром МЗП ми не можемо. Таким чином, ЄСВ за ставкою 33,2 % нараховуйте на фактичну суму лікарняних.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі