Теми статей
Обрати теми

Заповнюємо графу 24 таблиці 6 Звіту з ЄСВ

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Які правила заповнення графи 24 таблиці 6 Звіту з ЄСВ? Чи буде робота вчителя загальноосвітньої школи з педнавантаженням 16 годин на тиждень роботою на умовах неповного робочого часу? Чи потрібно заповнювати цю графу щодо працівників-сумісників?

Починаючи зі звітного періоду за травень 2015 року страхувальники подають Звіт з ЄСВ за новою формою, затвердженою наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435 (далі — Звіт за формою № Д4).

Уже традиційно перезатвердження цього Звіту супроводжувалося збільшенням кількості граф і рядків у його таблицях. Так, таблиця 6 Звіту за формою № Д4 поповнилася відразу трьома новими графами, серед яких і графа 24 «Ознака неповного робочого часу (1 — так, 0 — ні)». При її заповненні необхідно врахувати таке.

Графу 24 заповнюєте лише щодо осіб, які працюють за трудовими договорами. Якщо ви формуєте рядок на особу, яка виконує роботи (надає послуги) за цивільно-правовим договором, то графу 24 заповнювати не потрібно (у паперовому варіанті проставляєте прочерк).

Робочий час — це час, протягом якого працівник зобов’язаний виконувати трудові функції згідно з трудовим договором і законодавством про працю. Нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень (ст. 50 КЗпП). При цьому для окремих категорій працівників законодавством встановлюється скорочена тривалість робочого часу ( ст. 51 КЗпП). До них належать, зокрема, педагогічні працівники.

Скорочена тривалість робочого часу означає, що час, протягом якого працівник повинен виконувати трудові обов’язки, скорочується, проте працівник має право на оплату праці у розмірі повної тарифної ставки (окладу).

У той же час для педагогічних працівників законодавством не визначена конкретна тривалість робочого часу на тиждень. Основу їх робочого часу становить педагогічне навантаження. Крім цього навантаження, вчитель здійснює також інші види педагогічної діяльності: класне керівництво, перевірку зошитів, підготовку до занять тощо. Проте робочий час, що використовується на виконання такої роботи, жодним нормативним документом не унормовано. У зв’язку з тим що законодавством не встановлено чіткі межі робочого часу педагогічних працівників, тривалість робочого дня та робочого тижня визначає адміністрація навчального закладу самостійно.

Педнавантаження працівників загальноосвітнього навчального закладу встановлюється згідно зі ст. 25 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV та п. 64 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102). У вчителів воно включає 18 навчальних годин протягом навчального тижня, які становлять тарифну ставку, а також інші види педагогічної діяльності в певному співвідношенні до тарифної ставки.

Місячна заробітна плата педпрацівників визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень та ділення отриманого добутку на встановлену норму годин на тиждень (п. 68 Інструкції № 102).

Увага! Скорочена тривалість робочого часу ≠ неповний робочий час.

На відміну від скороченого робочого часу, який установлюється законом або колективним договором для певних категорій працівників, неповний робочий час може бути встановлений для будь-якого працівника за угодою між сторонами трудового договору ( ст. 56 КЗпП) або з ініціативи роботодавця ( ч. 3 ст. 32 КЗпП).

Трудове законодавство допускає можливість встановлення неповного робочого часу шляхом:

зменшення тривалості щоденної роботи (неповний робочий день);

зменшення кількості днів роботи (неповний робочий тиждень);

одночасного зменшення кількості годин роботи протягом робочого дня та кількості днів роботи (поєднання неповного робочого дня та неповного робочого тижня).

Оплата праці працівників на умовах неповного робочого часу здійснюється пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Якщо працівника було прийнято на неповний робочий час, то в графі 24 проставляєте «1», у протилежній ситуації — «0».

Важливо! Робота за сумісництвом є різновидом роботи на умовах неповного робочого часу.

На це звертало увагу Мінпраці у листі від 03.03.2008 р. № 42/13/133-08. Тому щодо працівників-сумісників завжди в графі 24 слід проставляти «1».

Якщо ж за письмовою заявою (згодою) педагогічного працівника керівником установи йому було встановлено педагогічне навантаження обсягом менше тарифної ставки, передбаченої законодавством, можна стверджувати, що такий працівник працює на умовах неповного робочого часу. А отже, при формуванні на нього рядка в таблиці 6 Звіту за формою № Д4 у графі 24 слід проставити «1».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі