Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Керівникам держорганів зарплату платитимуть у розмірі окладу

Кабмін постановою від 14.02.2015 р. № 43 установив, що у 2015 році місячна заробітна плата членам Кабінету Міністрів України, керівникам центральних органів виконавчої влади та інших державних органів (крім органів, підрозділи яких беруть участь у проведенні антитерористичної операції) нараховується у розмірі посадового окладу.

 

Затверджено перелік банків, які можуть оплатити готівкою чеки органів Держказначейської служби

Мінфін наказом від 30.12.2014 р. № 1259 затвердив Перелік банків України та умови, на яких ці банки залучатимуться до касового обслуговування з метою оплати готівкою чеків органів Державної казначейської служби України у 2015 — 2017 роках.

До цього Переліку, окрім таких державних банків, як Державний ощадний банк України, Державний експортно-імпортний банк України, увійшов і ряд комерційних банків, а саме: Приватбанк, Укргазбанк, Мегабанк, Імекс­банк, «Південний», Банк Восток.

Звернемо увагу на те, що рішення розпорядників бюджетних коштів стосовно вибору банку є пріоритетним.

 

З якого моменту платник податку має право застосовувати пільги з земельного податку

На питання: чи має право на застосування пільги у 2015 році платник земельного податку, якщо рішення про її надання прийнято органом місцевого самоврядування у поточному році, фахівці ДФС відповіли наступне.

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 р. № 71-VIII, який набрав чинності з 01.01.2015 р., внесено зміни до Податкового кодексу України (далі — ПКУ), зокрема, плату за землю віднесено до місцевих податків та включено до складу податку на майно.

Згідно з п. 12.3 ПКУ сільські, селищні, міські ради в межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення місцевих податків та зборів.

Органи місцевого самоврядування до 25 грудня року, що передує звітному, подають відповідному конт­ролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки рішення щодо ставок земельного податку та наданих пільг зі сплати земельного податку юридичним та/або фізичним особам.

Відповідно до п. 30.1 ПКУ податкова пільга — передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов’язку щодо нарахування та сплати податку та збору, сплата ним податку та збору в меншому розмірі за наявності підстав, визначених п. 30.2 ПКУ.

Платник податків має право використовувати податкову пільгу з моменту виникнення відповідних підстав для її застосування і протягом усього строку її дії (п. 30.3 ПКУ).

Згідно з п. 284.1 ПКУ органи місцевого самоврядування встановлюють ставки плати за землю та пільги щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території.

Якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право. У разі втрати права на пільгу протягом року податок сплачується починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому втрачено це право (п. 284.2 ПКУ).

Отже, якщо рішення про надання пільги щодо земельного податку прийнято органом місцевого самоврядування у поточному році, то платник податку звільняється від сплати земельного податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право.

З цим та іншими запитаннями-відповідями можна ознайомитися на офіційному веб-порталі ДФС (http://sfs.gov.ua/ebpz).

 

Мінфін підготував чергові зміни у фінансову та бюджетну звітність

Мінфін підготував проект змін до Порядку складання фінансової, бюджетної та іншої звітності розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів, затвердженого наказом Мінфіну від 24.01.2012 р. № 44.

Так, змінами планується в новій редакції викласти такі форми звітності:

— форму № 1 «Баланс»;

— форму № 9д, № 9м «Звіт про результати фінансової діяльності»;

— Звіт про рух грошових коштів;

— форму № 4-2д, № 4-2м «Звіт про надходження і використання коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень»;

— форму № 5 «Звіт про рух необоротних активів»;

— Довідку про розподіл видатків на централізовані заходи і програми з охорони здоров’я на 20__ рік між адміністративно-територіальними одиницями».

Також планується внести зміни і в порядок заповнен­ня вищезазначених форм.

Крім того, із зазначеного Порядку видалено норму, яка зобов’язує головних розпорядників бюджетних коштів подавати окремо до зведеної річної фінансової та бюджетної звітності зведену фінансову та бюджетну звітність розпорядників та одержувачів бюджетних коштів, що знаходяться на тимчасово окупованій території.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі