Теми статей
Обрати теми

Щодо умов оплати праці викладачів навчального центру при виховній колонії

Міністерство освіти і науки України
Лист від 19.05.2015 р. № 1/11-7010

На лист <…> розглянули звернення <…> щодо умов оплати праці викладачів навчального центру при виховній колонії та інформуємо про наступне.

Відповідно до статті 17 Закону України «Про професійно-технічну освіту» навчальні центри при виправних колоніях віднесені до професійно-технічних навчальних закладів.

Умови оплати праці працівників професійно-технічних навчальних закладів визначені Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти (зі змінами), яка затверджена наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 р. № 102 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 27.05.1993 р. за № 56.

Відповідно до пункту 79 Інструкції у випадках, коли викладачі професійно-технічних навчальних закладів відповідно до діючого законодавства або з не залежних від них причин звільняються від навчальних занять (відпустка, відрядження, тимчасова непрацездатність, відволікання учнів на сільгоспроботи, зимові канікули тощо), встановлений їм обсяг річного навантаження зменшується на 1/10 частину за кожний повний місяць відсутності на роботі або відсутності занять із зазначених причин (за неповний місяць — виходячи з відповідної кількості робочих днів).

Встановлена викладачам на початку навчального року середня місячна заробітна плата в зазначених випадках зменшуватись не повинна. Години викладацької роботи, виконані викладачем протягом навчального року зверх зменшеного річного навантаження, оплачуються додатково за годинними ставками після виконання зменшеного навчального навантаження.

Зменшення навчального навантаження не проводиться за час відрядження викладача для проведення навчальних занять в іншій місцевості (наприклад, у філіалі навчального закладу), а також за час чергової відпустки, якщо навчальний процес триває протягом всього календарного року і відпустка у зв’язку з цим може надаватись не тільки в період літніх канікул.

Заступник Міністра — керівник апарату О. Дерев’янко

Коментар редакції

Навчальний процес триває і літньої пори: розбираємося в нюансах оплати праці педагогів

Як правило, літо в навчальних закладах — це пора канікул (для учнів) і щорічних відпусток (для педагогічних працівників). Але бувають і винятки. Наприклад, нещодавно до редакції нашої газети надійшло запитання з навчального центру, створеного при виправній колонії. Воно таке: «У навчальному центрі навчальний процес триває протягом усього календарного року (строки навчання груп різні: 5,5; 6; 8; 10 і 11 місяців). У зв’язку з цим викладачам щорічні чергові відпустки надають протягом року.

Чи має право навчальний центр оплачувати додатково години викладацької роботи, які пропорційно припадають на дні відпустки викладача та які він відпрацював до початку відпустки чи після неї?».

Саме на це запитання відповіло Міносвіти в листі, що коментується. Однак дуже шкода, що відповідь профільного міністерства не пішла далі банального цитування норм Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102). Що ж, ми й самі з головою — розберемося.

Отже, оскільки навчальний центр при кримінально-виконавчій установі закритого типу — це професійно-технічний навчальний заклад, то в питаннях оплати праці викладачів такого центру керуються Інструкцією № 102.

Загальний порядок такий (пп. 78 — 81 Інструкції № 102):

1. Визначають годинну ставку викладача шляхом ділення місячної ставки зарплати на середньомісячну норму навчального навантаження (72 год). Цей показник розраховують з урахуванням розміру підвищень посадового окладу (п. 34 Інструкції № 102).

2. Визначають середню місячну зарплату шляхом множення годинної ставки викладача на установлений йому обсяг річного навантаження та ділення цього добутку на 10 навчальних місяців. Згідно з абз. 6 п. 63 Інструкції № 102 навчальне навантаження викладачів професійно-технічних навчальних закладів визначається один раз на рік до початку навчального року. Обчислену таким чином суму зарплати проставляють в тарифікаційному списку як плату за викладацькі години.

Важливо! Середньомісячну зарплату, установлену при тарифікації, виплачують незалежно від фактично виконаного обсягу годин у тому чи іншому місяці, тобто рівними частинами протягом навчального року (уключаючи період канікул, який не збігається з відпусткою).

Виконання інших видів робіт, таких як класне керівництво, перевірка письмових робіт, завідування кабінетами, лабораторіями, керівництво предметними, цикловими комісіями тощо, оплачують додатково.

Після закінчення навчального року, якщо встановлене середньомісячне навантаження виконане, години викладацької роботи понад його обсяг підлягають додатковій оплаті за годинними ставками, розрахованими згідно з п. 78 Інструкції № 102. Оплату таких годин здійснюють або щомісяця, або наприкінці навчального року (п. 80 Інструкції № 102). Останній варіант розрахунків з викладачами за години викладацької роботи, виконані понад норму, установлену на навчальний рік, зустрічається частіше.

Коли зменшують обсяг педнавантаження. Якщо викладачі відповідно до чинного законодавства або з не залежних від них причин звільняються від навчальних занять (відпустка, відрядження, тимчасова непрацездатність, залучення учнів на сільгоспроботи, зимові канікули тощо), то встановлений їм обсяг річного навантаження зменшують на 1/10 частину за кожний повний місяць відсутності на роботі або відсутності занять з указаних причин (за неповний місяць — виходячи з відповідної кількості робочих днів). Такий порядок передбачений абз. 1 п. 79 Інструкції № 102.

При цьому встановлена викладачам на початку навчального року середня зарплата в зазначених випадках зменшуватися не повинна. Години викладацької роботи, виконані викладачем протягом навчального року понад зменшене річне навантаження, оплачують додатково за годинними ставками після виконання зменшеного обсягу навчального навантаження.

Увага! Абзац 1 п. 79 Інструкції № 102 слід застосовувати, коли викладачі звільняються від навчальних занять взагалі і не передбачається відпрацювання годин таких навчань у подальшому.

Коли обсяг педнавантаження не зменшують. Зменшення навчального навантаження не провадиться за час чергової відпустки, якщо навчальний процес триває протягом усього календарного року, і відпустка у зв’язку з цим може надаватися не лише в період літніх канікул (абз. 3 п. 79 Інструкції № 102). Це саме наш випадок.

Таким чином, установлені при тарифікації години педагогічного навантаження мають бути повністю відпрацьовані та оплачені протягом навчального року і в разі, якщо навчальний процес триває протягом усього календарного року (відпустка у зв’язку з цим надається не лише в період літніх канікул). Зменшення навчального навантаження не провадиться.

Надія РОМАНЕНКО, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі