Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Затверджено нову Інструкцію про порядок нарахування і сплати ЄСВ

Мінфін наказом від 20.04.2015 р. № 449 затвердив Інструкцію про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Документ, як і його попередник, визначає процедуру нарахування і сплати страхувальниками ЄСВ, штрафних санкцій, стягнення заборгованості зі сплати страхових коштів. Але в новій Інструкції враховано усі нововведення, передбачені ст. 4, 6, 7, 8, 10, 12, 25, пп. 92 — 95 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI. Мова йде про застосування понижуючого коефіцієнта до ставки нарахування ЄСВ, мінімальної бази для нарахування ЄСВ, звільнення від нарахування та сплати ЄСВ з середнього заробітку мобілізованих тощо.

Для отримання компенсації середнього заробітку мобілізованим, спецрахунки в Казначействі відкривати не потрібно

Нагадаємо: механізм виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою 2501350 «Компенсація підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період», визначений постановою КМУ «Про затвердження Порядку виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період» від 04.03.2015 р. № 105. Головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем цієї бюджетної програми є Мінсоцполітики.

Бюджетні кошти спрямовуються підприємствам, установам, організаціям на компенсацію витрат на виплату середнього заробітку працівникам, які працювали на таких підприємствах, в установах, організаціях на час призову на військову службу, не більше одного року.

Враховуючи те, що компенсація надається структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у містах Києві та Севастополі держадміністрацій виконавчим органам міських, районних у містах (крім міст Києва та Севастополя) рад на підставі звітів про фактичні витрати підприємств, установ, організацій на виплату середнього заробітку працівникам, зазначеним Порядком не передбачено відкриття рахунків за спеціальними режимами їх використання.

Таке роз’яснення надала Держказначейська служба у листі від 25.05.2015 р. № 14-11/315-15327.

Тобто, як бачимо, Держказначейство підтримує такий механізм виплати компенсації середнього заробітку мобілізованим, коли установа спочатку нараховує та виплачує мобілізованому працівнику середній заробіток, а потім просить компенсацію своїх витрат з бюджету. У цьому випадку отримана компенсація зараховується на той рахунок, з якого установа виплатила середній заробіток мобілізованому працівнику.

Кабмін установив строк відрядження військовослужбовців, направлених для лікування та реабілітації у зв’язку з пораненням

Кабмін постановою від 25.05.2015 р. № 322 вніс зміну до п. 6 своєї постанови «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 р. № 98. Зокрема, цей пункт доповнено абзацом такого змісту:

«Строк відрядження військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та працівників, направлених для лікування та реабілітації у зв’язку з пораненням (контузією, травмою або каліцтвом), отриманим під час безпосередньої участі в антитерористичній операції та/або забезпеченні її проведення (здійснення заходів, пов’язаних із запобіганням, виявленням і припиненням терористичної діяльності), та осіб, які супроводжують таких військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та працівників, не повинен перевищувати строк лікування та реабілітації».

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі