Теми статей
Обрати теми

Відпустка з 1 липня: який розрахунковий період брати для обчислення матеріальної допомоги

Романенко Надія, експерт з питань оплати праці
Колективним договором центру зайнятості передбачено надання матеріальної допомоги на оздоровлення в розмірі, що не перевищує середньомісячної зарплати працівника, при наданні щорічної основної відпустки (або її частини) один раз на рік. Якщо працівник іде у відпустку з 1 липня 2015 року, то яким буде розрахунковий період для розрахунку такої допомоги?

Насамперед стисло нагадаємо порядок надання матеріальної допомоги працівникам державної служби зайнятості.

Умови оплати праці таких працівників визначені наказом Мінсоцполітики «Про умови оплати праці працівників державної служби зайнятості» від 16.12.2014 р. № 1043. Підпунктом 3 п. 2 цього наказу керівникам управлінь держслужби зайнятості надано право в межах фонду оплати праці надавати працівникам матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань і допомогу на оздоровлення в розмірі, що не перевищує середньомісячної зарплати працівника.

Увага! Конкретні умови надання зазначених видів допомоги визначають у колективному договорі.

Як випливає з запитання читача, колективним договором центру зайнятості передбачено надання матеріальної допомоги на оздоровлення при наданні щорічної основної відпустки. Отже, подією, у зв’язку з якою призначають таку виплату, є щорічна основна відпустка.

Тепер повернемося безпосередньо до запитання. Середньомісячну зарплату для виплати матеріальної допомоги розраховують згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

У п. 2 цього Порядку зазначено, що розрахунок здійснюють виходячи з виплат за останні 2 календарних місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата.

У цьому випадку виплата матеріальної допомоги на оздоровлення пов’язана безпосередньо зі щорічною основною відпусткою, яка почнеться 01.07.2015 р., тому розрахунковим періодом будуть 2 місяці, що передують липню, а саме: травень — червень 2015 року.

Таким чином, незважаючи на те, що фактично відпускні за період щорічної основної відпустки разом з матеріальною допомогою на оздоровлення будуть виплачені в червні 2015 року (не пізніше ніж за 3 дні до початку відпустки), розрахунковим періодом для обчислення матдопомоги буде травень — червень 2015 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі