Теми статей
Обрати теми

Чи брати на баланс водопровід та каналізаційний випуск

Станкус Тетяна, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Міське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства разом з договором на водопостачання та водовідведення надало «Акт встановлення й узгодження кордонів відповідальності за експлуатацію водопровідних і каналізаційних мереж і споруд та їх балансової належності». У цьому акті йдеться про те, що водопровід на території абонента до міста приєднання до водопровідних мереж та каналізаційний випуск, що ведуть від внутрішньомайданчикових мереж абонента до зазначеного на плані колодязя, належать абонентові, експлуатуються та обслуговуються ним, тобто нашим закладом.
За даними бухгалтерського обліку водопровід і каналізаційний випуск на балансі нашого закладу не обліковуються. Нема їх і на балансі міськводоканалу та житлово-комунальної дільниці. Чи потрібно оприбутковувати такі об’єкти на баланс нашого закладу?

Почнемо з того, що порядок користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення передбачений Правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затвердженими наказом Мінжитлокомунгоспу від 27.06.2008 р. № 190 (далі — Правила).

Ці Правила є обов’язковими для всіх юридичних осіб незалежно від форм власності і підпорядкування та фізичних осіб-підприємців, що мають у власності, господарському віданні або оперативному управлінні об’єкти, системи водопостачання та водовідведення, які безпосередньо приєднані до систем централізованого комунального водопостачання та водовідведення, і з якими виробником укладено договір на отримання питної води, скидання стічних вод.

Відповідно до п. 1.3 Правил суб’єкт господарювання, що виробляє або створює послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, обслуговує вуличні, квартальні та дворові мережі водопостачання та водовідведення, споруди і обладнання, а також технологічні прилади й пристрої на них, які перебувають у нього на балансі або на які є відповідний договір на обслуговування із споживачем.

З вашого запитання зрозуміло, що балансова приналежність водопроводу та каналізаційного випуску, які розташовані на території закладу, не встановлена. Проте відсутність водопроводу та каналізаційного випуску в обліку вашого закладу як окремих інвентарних одиниць не означає, що вони не враховуються у складі будівлі.

Це можна з’ясувати за допомогою проекту та кошторису будівництва, оскільки під час будівництва будівлі також споруджуються системи водопостачання та водовідведення, вартість будівництва яких включається в загальну кошторисну вартість будівлі. Наприклад, система водопостачання та водовідведення, яка розташована всередині будівлі закладу, також окремо від будівлі не обліковується.

Слід звернути увагу на те, що згідно з п. 14.2 Правил споживачі зобов’язані мати схеми або виконавчі креслення своїх мереж водопостачання та водовідведення, розміщених як у землі, так і всередині будинків із зазначенням діаметра труб, місць розміщення арматури, санітарних приладів, вузлів обліку та інших приладів (пристроїв).

Враховуючи вищезазначене, перед тим, як прий­мати рішення щодо оприбуткування на баланс водопроводу та каналізаційного випуску, які розташовані на території вашого закладу, необхідно ретельно проаналізувати проект та кошторис будівництва будівлі з метою уникнення подвійного врахування їх у балансі.

Припустимо, що все ж таки до загальної кош­торисної вартості будівлі вартість спорудження водопроводу та каналізаційного випуску включена не була, а була включена до окремого кошторису. Хоча, як показує практика, такі випадки малоймовірні.

У такому випадку з метою обґрунтованого витрачання бюджетних коштів на обслуговування водопроводу та каналізаційного випуску, що передбачено вимогами п. 14.1 Правил, вам необхідно буде оприбуткувати їх на баланс.

Нагадаємо, що з 1 січня 2015 року введено в дію Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну від 12.10.2010 р. № 1202 (далі — НП(С)БО 121).

Відповідно до п. 2 розд. ІІ НП(С)БО 121 об’єкт основних засобів визнається активом, коли існує ймовірність отримання суб’єктом державного сектору майбутніх економічних вигід, пов’язаних з його використанням, та/або він має потенціал корисності для суспільства і вартість об’єкта основних засобів може бути визначена.

Безперечно, потенціал корисності водопроводу та системи каналізації очевидний, а ось їх реальна вартість на теперішній час не відома.

Відмітимо, що об’єкт основних засобів оцінюється за первісною вартістю, якою, зокрема, є вартість придбання (у разі придбання за плату) або собівартість виробництва (у разі самостійного виготовлення (створення)) (п. 4 НП(С)БО 121).

Отже, оприбутковувати водопровід та каналізаційний випуск у такому випадку необхідно на суб­рахунок 103 «Будинки та споруди» із виділенням в підгрупу 4, за вартістю будівництва, яка зазначена в кошторисі на будівництво.

Якщо кошторису все ж таки немає, то визначити вартість водопроводу та каналізаційного випуску для оприбуткування в бухобліку можливо, здійснивши їх оцінку за допомогою суб’єктів оціночної діяльності.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 5 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» від 12.07.2001 р. № 2658-III суб’єктами оціночної діяльності є:

— суб’єкти господарювання — зареєстровані в установленому законодавством порядку фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності, юридичні особи, у складі яких працює хоча б один оцінювач та які отримали сертифікат суб’єкта оціночної діяльності;

— органи державної влади та органи місцевого самоврядування, які отримали повноваження на здійснення оціночної діяльності в процесі виконання функцій з управління та розпорядження державним майном та (або) майном, що є у комунальній власності, та у складі яких працюють оцінювачі.

У такому випадку оприбуткування водопроводу та каналізаційного випуску на баланс вашого закладу буде здійснено на підставі Звіту про оцінку майна (акта оцінки майна), який є документом, що містить висновки про вартість майна та підтверджує виконані процедури з оцінки майна суб’єктом оціночної діяльності — суб’єктом господарювання відповідно до договору. Звіт підписується оцінювачами, які безпосередньо проводили оцінку майна, і скріплюється підписом керівника суб’єкта оціночної діяльності.

Навіть якщо у вас є в наявності кошторис витрат на спорудження водопроводу та каналізаційного випуску 10-річної давнини, то їх реальна вартість на теперішній час значно відрізняється від тієї, що фігурує в кошторисі, оскільки індексація та переоцінка вартості таких об’єктів не проводилась з причини неврахування їх у балансі.

Процедуру оцінки майна, на нашу думку, необхідно буде провести і при переоцінці вартості водопроводу та каналізаційного випуску у разі їх своєчасного оприбуткування за кошторисною вартістю будівництва з метою визначення їх реальної вартості, як це передбачено вимогами п. 3 розд. ІІІ НП(С)БО 121.

При цьому нагадаємо, що проведення оцінки майна — не безкоштовна процедура, тож у кошторисі необхідно передбачити кошти на її здійснення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі