Теми статей
Обрати теми

До якого фонду бюджету зарахувати та на які цілі витратити залишок коштів від екологічного податку

Маркович Галина, заступник директора Департаменту місцевих бюджетів — начальник Управління планування місцевих бюджетів Міністерства фінансів України, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
До якого фонду бюджету (загального чи спеціального) слід зарахувати залишок коштів від екологічного податку, який утворився станом на 01.01.2015 р.? На які цілі можна використати ці кошти?

Це запитання виникло у зв’язку з унесенням Законом України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин» від 28.12.2014 р. № 79-VIII змін до Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ).

Так, до 2015 року екологічний податок зараховувався до спеціального фонду місцевих бюджетів і був джерелом фінансування програм природоохоронних заходів місцевого значення.

Відповідно до ст. 57 та 78 БКУ в кінці року органи Держказначейства закривають усі рахунки, відкриті у поточному бюджетному періоді для виконання бюджету.

Тобто залишок коштів від екологічного податку, який утворився станом на 01.01.2015 р., органи Держказначейства зберігають на рахунках спеціального фонду місцевих бюджетів.

Цей залишок у 2015 році повинен бути спрямований у першу чергу на погашення кредиторської заборгованості за відповідними видатками спеціального фонду.

Якщо залишок коштів є більшим, ніж обсяг кредиторської заборгованості, він може бути спрямований на видатки спеціального фонду з метою реалізації невиконаних завдань програми з природоохоронних заходів у 2014 році.

Розподіл залишку коштів здійснюється шляхом унесення змін до рішення відповідної ради про бюджет з урахуванням норм ч. 2 ст. 72 БКУ.

Якщо немає потреби у використанні коштів за зазначеними напрямками, їх залишок відповідно до ч. 2 ст. 57 БКУ перераховується до загального фонду місцевого бюджету. При цьому такі кошти втрачають своє цільове призначення і використовуються відповідно до рішень місцевої ради.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі