Теми статей
Обрати теми

Чи можна за рахунок сільської програми підтримки фінансувати ДНЗ

Маркович Галина, заступник директора Департаменту місцевих бюджетів — начальник Управління планування місцевих бюджетів Міністерства фінансів України, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
Чи можливо шляхом затвердження програми підтримки дошкільного навчального закладу у сільському бюджеті передбачити кошти на його фінансування у випадку, коли коштів районного бюджету не вистачає?

Так, можливо.

Відповідно до ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР до компетенції сільських, селищних та міських рад належить затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць та цільових програм.

Статтею 91 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) передбачено, що з усіх місцевих бюджетів можуть здійснюватися видатки на реалізацію програм місцевого значення стосовно дітей, молоді, жінок та сім’ї.

Отже, сільська рада має право прийняти місцеву програму, наприклад, стосовно покращення умов дошкільного виховання дітей, та передбачити у бюджеті кошти на її реалізацію.

Оскільки з 2015 року дитячі навчальні заклади фінансуються з районного бюджету (ст. 89 БКУ), кошти необхідно передати районному бюджету — тобто у сільському бюджеті передбачити субвенцію за КТКВ 250380 «Інші субвенції».

При цьому умови надання субвенції та напрямки її використання визначаються договором, який укладається між її надавачем та одержувачем.

У разі якщо районною радою прийнято рішення і цей заклад у 2015 році фінансується з сільського бюджету, видатки на реалізацію місцевої програми передбачаються головному розпоряднику коштів сільського бюджету за КТКВ 070101 «Дошкільні заклади освіти» за відповідними кодами економічної класифікації видатків бюджету.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі