Теми статей
Обрати теми

Установа отримала кошти на проведення заходів: як визначити предмет закупівлі

Дуброва Ярослава, начальник відділу Департаменту безпеки ПАТ «АК «Київводоканал»
Для проведення заходів із соціальної, професійної реабілітації інвалідів установа отримала з державного бюджету кошти — 239 тис. грн. за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)». До таких заходів включено видатки на харчування, проживання, проїзд, тренажери. Усі ці послуги будуть надавати різні організації. Як визначити предмет закупівлі у цьому випадку? Чи необхідно застосовувати процедуру закупівлі для таких послуг?

Бюджетні установи — замовники до 01.08.2016 р. продовжують здійснювати закупівлі товарів, робіт та послуг відповідно до Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 10.04.2014 р. № 1197-VII (далі — Закон № 1197), крім центральних органів виконавчої влади і монополістів, які вже з 01.04.2016 р. керуються для нових закупівель Законом України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII.

Зазначимо, що Закон № 1197 застосовується до всіх замовників і закупівель товарів, робіт та послуг за умови, що вартість закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тис. грн., а робіт — 1 млн 500 тис. грн.

Насамперед з’ясуємо, що таке предмет закупівлі в розумінні норм чинного законодавства.

Так, відповідно до п. 21 ч. 1 ст. 1 Закону № 1197 предмет закупівлі — це товари, роботи чи послуги, які закуповуються замовником у межах єдиної процедури закупівлі, на які учасникам дозволяється подавати пропозиції конкурсних торгів (кваліфікаційні, цінові пропозиції) або пропозиції на переговорах (у разі застосування переговорної процедури закупівлі).

При цьому послуги — це будь-який предмет закупівлі (крім товарів і робіт), зокрема, транспортні послуги, освоєння технологій, наукові дослідження, науково-технічні (експериментальні) розробки, медичне та побутове обслуговування, лізинг, найм (оренда), а також фінансові та консультаційні послуги, поточний ремонт.

Як передбачено Законом № 1197, предмет закупівлі визначається замовником у порядку, встановленому Уповноваженим органом з питань закупівель (Мінекономрозвитку).

Відповідно до п. 2.1 розд. ІІ Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 26.07.2010 р. № 921 (далі — Порядок № 921), предмет закупівлі товарів і послуг визначається замовником згідно з пп20 і 27 ч. 1 ст. 1 Закону № 1197 та на основі Державного класифікатора продукції та послуг ДК 016:2010, затвердженого наказом Держспоживполітики від 11.10.2010 р. № 457, за показником п’ятого знака із зазначенням у дужках предмета закупівлі відповідно до показників третьої — п’ятої цифр основного словника національного класифікатора України ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник», затвердженого наказом Мінекономрозвитку від 23.12.2015 р. № 1749 (далі — ДК 021:2015), а також конкретної назви товару чи послуги.

При цьому замовник може визначити окремі частини предмета закупівлі (лоти) за показниками шостого — десятого знаків, із зазначенням у дужках предмета закупівлі відповідно до показників шостої — восьмої цифр основного словника ДК 021:2015, а також за обсягом, номенклатурою та місцем поставки товарів, виконання робіт або надання послуг.

Як бачимо із запитання читача, загальна сума видатків на закупівлю послуг становить 239 тис. грн. Здавалося б, з огляду на вартісні межі, зазначені в ч. 1 ст. 2 Закону № 1197, замовнику треба проводити процедуру закупівлі.

Разом з тим у запитанні зазначено, що вказана сума видатків включає такі послуги, як харчування, проживання, проїзд, тренажери. Тож щоб діяти правильно, замовнику необхідно визначити предмет закупівлі за кожним окремим предметом закупівлі (послуг з харчування, послуг з проживання, послуг з проїзду, послуг з надання (користування) тренажерів) з урахуванням вимог Закону № 1197 і Порядку № 921.

Якщо очікувана вартість окремих послуг як окремих предметів закупівель становитиме менше вартісних меж застосування Закону № 1197 (тобто менше 200 тис. грн.), то замовник відображає закупівлі таких послуг у додатку до річного плану закупівель та укладає «прямі» договори.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі