Теми статей
Обрати теми

Доплата за ведення військового обліку посадовим особам місцевого самоврядування

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
На начальника загального відділу районної ради покладено обов’язки з ведення військового обліку. Чи можна такому працівнику встановити доплату за ведення військового обліку і якщо так, то в якому розмірі?

При вирішенні питання організації військового обліку в органах місцевого самоврядування потрібно керуватись Інструкцією з організації ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, організаціях і навчальних закладах, затвердженою наказом Міністра оборони України від 15.12.2010 р. № 660 (далі — Інструкція № 660). Зокрема, п. 2.1 цієї Інструкції говорить, що згідно з ч. 3 ст. 34 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII у сільській місцевості, а також у містах і селищах, де відсутні військові комісаріати, персонально-первинний облік військовозобов’язаних та призовників за місцем їх проживання здійснюють органи місцевого самоврядування.

Перелік заходів з питань персонально-первинного обліку військовозобов’язаних і призовників, виконання яких покладається на органи місцевого самоврядування, зазначено в п. 2.2 Інструкції № 660.

На кого ж покладаються обов’язки з ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників? Для відповіді на це запитання необхідно звернутися до Положення про військовий облік військовозобов’язаних і призовників, затвердженого постановою КМУ від 09.06.94 р. № 377 (далі — Положення № 377).

Відповідно до п. 14 цього Положення за наявності на обліку у виконкомі місцевої Ради народних депутатів, на підприємствах, в установах, організаціях і навчальних закладах менше 500 військовозобов’язаних і призовників обов’язки з ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників та бронювання військовозобов’язаних за підприємствами, установами і організаціями покладаються на одного з працівників управління (відділу) кадрів виконкому місцевої Ради народних депутатів, підприємства, установи, організації, навчального закладу, якому встановлюється доплата у розмірі до 50 % посадового окладу.

Призначення, переміщення і звільнення працівників, які виконують обов’язки з ведення обліку військовозобов’язаних і призовників, здійснюються керівником підприємства, установи, організації за узгодженням із відповідним районним (міським) військовим комісаріатом.

Як бачимо, роботу з ведення обліку військовозобов’язаних і призовників від самого початку покладено на працівників відділу кадрів.

Таким працівником може бути один із інспекторів з кадрів, який згідно з посадовими обов’язками веде облік особового складу підприємства, установи, організації.

Однак якщо у штатному розписі відсутня посада працівника відділу кадрів, військовий облік можна доручити іншому працівникові. У запитанні якраз вказано, що обов’язки з ведення військового обліку покладено на начальника загального відділу районної ради.

Звертаємо увагу: враховуючи посадові завдання та обов’язки начальника загального відділу з організації роботи та керівництва структурним підрозділом, доручення йому додаткової роботи з безпосереднього ведення обліку військовозобов’язаних і призовників та бронювання військовозобов’язаних є не зовсім доцільним.

Якщо ж на нього все ж таки покладено такі обов’язки у зв’язку з відсутністю посади працівника відділу кадрів у штатному розписі, то згідно з п. 14 Положення № 377 він має право на доплату за здійснення обліку військовозобов’язаних і призовників.

Слід мати на увазі, що конкретний розмір доплати до посадового окладу працівника, на якого покладено ці обов’язки, визначається головою районної ради залежно від фактичної чисельності військовозобов’язаних і призовників у межах затвердженого фонду оплати праці. Про те, що конкретний розмір доплати у такому випадку визначає керівник, ідеться в листі Мінсоцполітики від 12.09.2013 р. № 1033/13/84-13. Також представники Міністерства у зазначеному листі наголошують: виплата цієї доплати не пов’язана з виплатою надбавок, доплат, передбачених постановою КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268.

Це означає, що доплату за ведення військового обліку начальнику відділу районної ради може бути встановлено лише у межах фонду оплати праці та після здійснення обов’язкових виплат, в тому числі надбавок і доплат, передбачених зазначеною вище постановою. Граничний розмір такої доплати становить 50 % посадового окладу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі