Теми статей
Обрати теми

Фінансова допомога комунальному підприємству

Маркович Галина, заступник директора Департаменту місцевих бюджетів — начальник управління планування місцевих бюджетів Міністерства фінансів України, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
На території нашої сільської ради є комунальне підприємство, яке за своїм фінансовим станом потребує допомоги сільської ради (оплата поточного ремонту водогону та плановий платіж за електроенергію, що є поточними видатками). На сесії було затверджено програму фінансової підтримки цього підприємства. За яким КЕКВ та КФК можна здійснити передачу коштів до комунального підприємства? Чи обов’язково КП відкривати рахунок в казначействі?

Частиною 1 ст. 43 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) визначено, що при виконанні державного бюджету і місцевих бюджетів застосовується казначейське обслуговування бюджетних коштів на основі ведення єдиного казначейського рахунку, відкритого у Національному банку України.

Відповідно до ч. 1 ст. 22 БКУ для здійснення програм заходів, які реалізуються за рахунок коштів бюджету, бюджетні асигнування надаються розпорядникам бюджетних коштів.

Порядком казначейського обслуговування місцевих бюджетів (розд. 4), затвердженим наказом Мінфіну від 23.08.2012 р. № 938, передбачено, що головні розпорядники бюджетних коштів визначають мережу розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня та одержувачів бюджетних коштів з урахуванням вимог щодо формування єдиного реєстру розпорядників бюджетних коштів і одержувачів бюджетних коштів.

Отже, комунальне підприємство може отримувати фінансову підтримку з сільського бюджету лише як одержувач бюджетних коштів у мережі головного розпорядника у рамках виконання відповідної програми, затвердженої сільською радою. При цьому одержувач бюджетних коштів відкриває рахунок в органах Казначейства і забезпечує використання коштів на підставі плану використання бюджетних коштів ( ч. 6 ст. 22 БКУ).

Такі видатки сільського бюджету повинні відображатися з урахуванням галузевої ознаки та основних груп видатків, визначених бюджетною класифікацією, затвердженою наказом Мінфіну від 14.01.2011 р. № 11. У цьому випадку мова йде за водогін, тож слід застосовувати КТКВК 100202 «Водопровідно-каналізаційне господарство» та КЕКВ 2610 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)», оскільки це поточні видатки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі