Теми статей
Обрати теми

Надання платних послуг з організації харчування

Станкус Тетяна, заступник головного редактора газети «Бюджетна бухгалтерія»
Вищий навчальний заклад надає платні послуги, в тому числі і послуги з організації харчування студентів та працівників закладу. Чи передбачає ця платна послуга обов’язково виробництво продуктів харчування, якщо в закладі відсутні потужності для цієї діяльності? Чи може навчальний заклад тільки реалізовувати готову продукцію, вироблену іншими закладами громадського харчування, що придбавається за безготівковими розрахунками за договорами? Чи існує максимальний розмір націнки на таку готову продукцію?

Одразу зазначимо: ні про які націнки мова йти не може взагалі.

Під торговельною націнкою розуміють різницю між ціною продажу і ціною закупівлі товару, яка забезпечує отримання доходу. Але для бюджетних організацій термін «торговельна націнка» не може застосовуватись, оскільки бюджетні організації не мають права займатись торговельною діяльністю, при якій товар придбавається за однією ціною, а продається за іншою — вищою, чим забезпечується отримання доходу.

Ми неодноразово звертали на це увагу у своїх публікаціях (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 40, с. 21 та 2013, № 47, с. 20).

Давайте звернемося до Переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затвердженого постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 796.

Так, згідно із п.п. 5 п. 8 цього Переліку навчальні заклади можуть надавати таку платну послугу, як виробництво та реалізація продукції громадського харчування, організація її споживання.

У вашому випадку ця послуга буде мати у складі оплату послуг з харчування іншої організації плюс калькуляцію витрат на реалізацію продукції та організацію її споживання.

Як зазначено у п. 2.5 Порядку надання інших платних послуг державними та комунальними навчальними закладами, затвердженого спільним наказом Міносвіти, Мінекономіки та Мінфіну від 23.07.2010 р. № 736/902/758, до безпосередніх витрат та оплати послуг інших організацій належать матеріальні витрати, що використовуються при наданні платних послуг замовникам, у тому числі на придбання сировини, матеріалів, інвентарю, інструментів, запасних частин, медикаментів, витратних матеріалів до комп’ютерної та оргтехніки, канцелярських товарів, бланкової та іншої документації, що використовується при наданні платної послуги, паливно-мастильних матеріалів, хімікатів, білизни, спецодягу, обмундирування та фурнітури до нього, спортивного одягу, комунальних послуг та енергоносіїв, захисних пристроїв, харчування у випадках, передбачених законодавством; проведення поточного ремонту, технічного огляду і технічного обслуговування основних фондів, що використовуються для надання послуг; службові відрядження, пов’язані з наданням платних послуг, оплата послуг зв’язку, засобів сигналізації, ліцензій для надання платних послуг.

Витрати на оплату послуг інших організацій, що залучаються навчальними закладами для надання замовникам послуг на належному рівні, включають оплату виконання обов’язкових робіт, які не можуть бути виконані працівниками навчальних закладів і які повинні бути здійснені професійними фахівцями інших організацій (у тому числі суб’єктами господарювання).

Саме з оплати таких послуг, як ми зазначали вище, складається перша частина вартості платної послуги у вашому випадку.

Друга та третя частини вартості — реалізація продукції та організація її споживання — складаються з усіх витрат вашого навчального закладу під час таких дій. До них належать видатки на заробітну платну буфетників, прибиральників, нарахування ЄСВ, комунальні послуги та енергоносії та інші видатки, пов’язані з реалізацією продукції громадського харчування та організацією її споживання.

Крім того, зазначимо, що замість надання такої платної послуги ви також можете здати приміщення їдальні в оренду закладу громадського харчування, який буде і виробляти, і реалізовувати страви.

У цьому випадку заклад громадського харчування буде платити навчальному закладу орендну плату і відшкодовувати вартість спожитих комунальних послуг та енергоносіїв.

Зверніть увагу ще на таке: послуги з надання харчування у вищих навчальних закладах не звільнені від обкладення ПДВ. Так, згідно із п.п. «г» п.п. 197.1.7 ст. 197 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI звільняються від обкладення ПДВ лише операції з харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах та громадян у закладах охорони здоров’я. Тож послуги з харчування у вищих навчальних закладах обкладаються ПДВ на загальних підставах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі