Теми статей
Обрати теми

Оренда шкільного автобуса

Новіков Костянтин, консультант
На балансі нашої школи обліковується автобус, придбаний за кошти Державної цільової соціальної програми «Шкільний автобус». Чи може школа здавати в оренду сільській раді шкільний автобус з оплатою 1 грн. на рік і якщо так, то на які цілі?

Наші читачі досить часто ставлять запитання стосовно здавання в оренду майна, розмір річної орендної плати за яке складає 1 грн. на рік.

Слід чітко розуміти, що відповідно до п. 10 Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої постановою КМУ від 04.10.95 р. № 786, такі умови, по-перше, стосуються виключно оренди нерухомого майна, а вже по-друге — установ і організацій, які мають на це право.

Оскільки автобус належить до рухомого майна, то питання щодо можливості здавання його в оренду за 1 грн. на рік відпадає саме по собі.

До речі, розмір річної орендної плати у разі оренди іншого, крім нерухомого, окремого індивідуально визначеного майна встановлюється за згодою сторін, але не менш як 10 % вартості орендованого майна за результатами незалежної оцінки, а у разі, коли орендарем є суб’єкт малого підприємництва, — не менш як 7 % вартості орендованого майна за результатами такої оцінки.

З розмірами орендної плати розібрались, а ось чи можна взагалі здавати шкільний автобус в оренду та на які цілі, розглянемо далі.

Для відповіді на це запитання звернемось до Державної цільової соціальної програми «Шкільний автобус», затвердженої постановою КМУ від 16.01.2003 р. № 31 (далі — Програма, постанова № 31).

Зокрема, метою цієї Програми є організація безпечного, регулярного і безоплатного перевезення учнів, дітей та педагогічних працівників дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості, шахтарських та інших малих монофункціональних містах, селищах до місця навчання, роботи і додому, поліпшення освітнього рівня населення, що проживає у такій місцевості, та раціональне використання кадрового потенціалу зазначених закладів.

Слід розуміти, що сама Програма ніяким чином не регулює питання використання в подальшому придбаних шкільних автобусів, а також не містить заборони використання шкільного автобуса у час, вільний від перевезення учнів, дітей та педагогічних працівників.

Проте п. 3 постанови № 31 передбачено необхідність обласним державним адміністраціям розробити з урахуванням визначених Програмою завдань і затвердити регіональні програми забезпечення регулярного перевезення учнів, дітей та педагогічних працівників дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості, шахтарських та інших малих монофункціональних містах, селищах до місць навчання, роботи і додому та вжити заходів до залучення для їх виконання коштів місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством.

Саме в цих регіональних програмах повинні бути передбачені умови використання шкільних автобусів, а також можливість або заборона їх оренди.

Цілком зрозуміло, що щоденна експлуатація шкільних автобусів потребує значних фінансових ресурсів як для придбання паливно-мастильних матеріалів та запчастин, так і для ремонту автобусів, адже дороги в сільській місцевості залишають бажати кращого.

З метою залучення додаткових коштів для утримання шкільних автобусів в робочому стані в цих регіональних програмах можуть бути передбачені умови передачі автобусів в оренду.

Безумовно, передача шкільного автобуса в оренду не повинна порушувати його роботу щодо підвезення дітей до школи, адже саме для цієї цілі його було придбано.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі