Теми статей
Обрати теми

Про обчислення страхового стажу

Лист від 17.03.2017 р. № 8134/04-11

Пенсійний фонд України розглянув лист <…> стосовно зарахування страхового стажу й у межах своєї компетенції повідомляє.

Відповідно до ст. 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 року № 1058-IV, страховий стаж — період (строк), упродовж якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню і за який щомісячно сплачені страхові внески в сумі, не меншій мінімального страхового внеску.

Страховий стаж обчислюється в місяцях. Неповний місяць роботи, якщо застрахована особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню або брала добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, зараховується в страховий стаж як повний місяць за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків не менше мінімального страхового внеску.

Згідно з пунктом 5 частини 1 ст. 1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року № 2464-VI (далі — Закон № 2464), мінімальний страховий внесок — сума єдиного внеску, який визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати та розміру внеску, встановленого законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), і підлягає сплаті щомісячно.

Частиною 5 статті 8 Закону № 2464 визначено: у разі якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отриманий дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отриманий дохід (прибуток), і ставки єдиного внеску.

Зараз Пенсійний фонд України допрацьовує програмне забезпечення в частині обліку суми доплати до мінімального страхового внеску при відображенні інформації про страховий стаж. Тобто стосовно осіб, яким заробітна плата нарахована в розмірі меншому, ніж мінімальна заробітна плата, з якої сплачений внесок (менше мінімального страхового внеску), і страхувальником здійснена доплата до мінімального єдиного внеску (у звітності відображені з типом нарахувань 13), указаний період буде зарахований до страхового стажу як повний місяць.

Заступник директора Департаменту В. Боршовська

Коментар редакції

Сталося диво! ПФУ на варті страхового стажу

Новини хороші. Стосуються вони визначення страхового стажу за тими працівниками, за якими роботодавець сплачує ЄСВ з МЗП, незважаючи на те, що їх зарплата менше «мінімалки».

Отже, детальніше. Згідно з ч. 5 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон про ЄСВ) роботодавцям потрібно виконувати зобов’язання зі сплати ЄСВ з МЗП. Це зобов’язання введене стосовно основних працівників — не інвалідів. Тобто якщо база обкладення ЄСВ за основним працівником — не інвалідом менше «мінімалки», ЄСВ роботодавець повинен заплатити з МЗП (3200 грн. x 22 % = 704 грн.).

Що стосується страхового стажу такого працівника, то, незважаючи на нав’язану роботодавцям обов’язкову сплату ЄСВ з МЗП, Пенсійний фонд зараховував стаж працівникові тільки в частині сплаченого ЄСВ з нарахованої йому бази обкладення ЄСВ. І якщо вона виявлялася менше «мінімалки», то страховий стаж враховувався працівникові пропорційно сумі заробленої зарплати.

Таким чином, сплата ЄСВ з МЗП, яку здійснював роботодавець, починаючи з 01.01.2015 р. ніяк не йшла в «залік» страхового стажу працівника (за якого вона здійснювалася). Тобто такий місяць не враховувався в страховий стаж як повний для призначення пенсій і соціальних виплат. Така позиція стосовно обчислення страхового стажу знаходила своє відображення безпосередньо в довідках за формами ОК-5 і ОК-7, які видавалися застрахованим особам.

До речі, на таку позицію ПФУ «спонукала» ДФСУ. Саме фахівці цієї служби у своїх листах від 20.07.2015 р. № 1882/2/99-99-17-03-01-10, від 23.10.2015 р. № 22347/6/99-99-17-03-03-15 вказували на те, що додбаза з ЄСВ не є доходом працівника і тому не враховується при визначенні страхового стажу для розрахунку пенсій і соцвиплат. Крім усього іншого, фіскали стверджували: нарахування ЄСВ на додбазу — не що інше, як додаткове джерело надходжень коштів до бюджету ПФУ і фондів соцстрахування.

При цьому, до речі, абсолютно ігнорувалися норми законодавства, які безпосередньо регулюють механізм визначення стажу для розрахунку вказаних виплат і прямо вказують на те, що якщо ЄСВ сплачений з МЗП, то цей місяць зараховується працівникові як повний.

Так, згідно з ч. 3 ст. 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV (далі — Закон № 1058):

«Страховий стаж обчислюється в місяцях. Неповний місяць роботи, якщо застрахована особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню <…> зараховується в страховий стаж як повний місяць за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків не менша, ніж мінімальний страховий внесок».

А згідно з формулою, наведеною в ч. 3 ст. 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV і ст. 24 Закону № 1058, страховий стаж працівника обчислюється пропорційно сплаченому за місяць ЄСВ:

«…Страховий стаж обчислюється в місяцях.

Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків менше мінімального страхового внеску, цей період зараховується в страховий стаж за формулою:

ТП = Св : В,

де ТП — тривалість періоду, який зараховується в страховий стаж і визначається в місяцях;

Св — сума єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, сплаченого за відповідний місяць;

В — мінімальний розмір страхового внеску за відповідний місяць».

Ось так нам і довелося миритися з тим, що сплата ЄСВ з додбази вважалася лише зобов’язанням роботодавця, а в залік для страхового стажу працівника така сплата не йшла.

На що це впливало? Насамперед на визначення загального страхового стажу і спеціального страхового стажу при розрахунку лікарняних і декретних*.

* Детальніше див. с. 21 цього номера.

Але як свідчить лист, що коментується, — часи змінюються. Змінилася і думка ПФУ.

Так що ж сказав цей Фонд з приводу правила визначення страхового стажу?

Важливо! Працівникам, яким дохід за місяць нараховано у розмірі меншому, ніж МЗП (3200 грн.), і за яких роботодавцем здійснено доплату до мінімального страхового внеску, місяць буде зарахований у страховий стаж як повний.

І головне: ПФУ оголосив, що займається доопрацюванням програмного забезпечення (у системі персоніфікованого обліку) в частині заліку сум доплати ЄСВ з МЗП до страхового стажу застрахованих осіб.

Така заява надає підстав сподіватися на те, що вже незабаром ця інформація потрапить у довідки за формами ОК-5 і ОК-7, які надаються працівникам у відділеннях ПФУ. А для працівників-новачків з’явиться можливість місяці, за якими проводилася сплата ЄСВ з додбази, зарахувати у страховий стаж як повні.

Що стосується працівників, які давно працюють у вашій установі, то в них вже зараз на підставі цього роз’яснення місяці сплати ЄСВ з МЗП можна зараховувати в страховий стаж як повні.

Олена ОГАЙ, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі