Теми статей
Обрати теми

Видатки на проведення проектно-вишукувальних робіт

Маркович Галина, експерт з фінансових питань, Проектний офіс секторальної децентралізації, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
За якими КЕКВ та КФК сільська рада може провести видатки на оплату проектно-вишукувальних робіт по виготовленню технічної документації з нормативної грошової оцінки земель населеного пункту? У Казначействі сказали, що оплату слід провести коштами бюджету розвитку за КФК 160101 та КЕКВ 2281, а в фінвідділі — коштами загального фонду за КФК 160101 та КЕКВ 2281. Як вчинити правильно?

Статтею 128 Земельного кодексу України від 25.10.2001 р. № 2768-III (далі — ЗКУ) передбачено, що ціна земельної ділянки визначається за експертною грошовою оцінкою, що проводиться суб’єктами господарювання, які є суб’єктами оціночної діяльності у сфері оцінки земель відповідно до закону, на замовлення органів державної влади, Ради міністрів АР Крим або органів місцевого самоврядування.

Фінансування робіт з проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки здійснюється за рахунок внесеного покупцем авансу, що не може бути більшим ніж 20 % вартості земельної ділянки, визначеної за нормативною грошовою оцінкою такої земельної ділянки.

Відповідно до ч. 2 ст. 71 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI до витрат бюджету розвитку місцевих бюджетів належать:

— проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки, що підлягає продажу відповідно до ст. 128 ЗКУ, за рахунок авансу, внесеного покупцем такої земельної ділянки;

— підготовка земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на них державної (до розмежування земель державної та комунальної власності) чи комунальної власності для продажу на земельних торгах та проведення таких торгів.

Згідно з Інструкцією щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженою наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333, видатки на проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки, що підлягає продажу відповідно до ст. 128 ЗКУ, за рахунок авансу, унесеного покупцем такої земельної ділянки; видатки на підготовку земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на них державної чи комунальної власності для продажу на земельних торгах та проведення таких торгів здійснюються за КЕКВ 2281 «Дослідження і розробки, окремі заходи розвитку по реалізації державних (регіональних) програм».

Враховуючи ці законодавчі норми, зазначені у запитанні видатки повинні здійснюватися за рахунок коштів бюджету розвитку місцевих бюджетів за КПКВ 7310 «Проведення заходів із землеустрою» (з 01.01.2017 р. відповідно до наказу Мінфіну від 02.12.2014 р. № 1195 застосовується Типова програмна класифікація видатків та кредитування місцевих бюджетів / Тимчасова класифікація видатків та кредитування для бюджетів місцевого самоврядування, які не застосовують програмно-цільового методу) та КЕКВ 2281 «Дослідження і розробки, окремі заходи розвитку по реалізації державних (регіональних) програм».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі