Теми статей
Обрати теми

Щодо сум матеріальної допомоги, які не враховуються до зарплати для забезпечення її мінімального рівня

Міністерство соціальної політики України
Лист від 13.02.2017 р. № 294/0/101-17/282

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо необхідності врахування сум матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та грошової допомоги при наданні щорічної відпустки при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру та повідомляє.

Згідно із статтею 1 Закону України «Про оплату праці» (далі — Закон) заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Відповідно до статті 31 Закону (в редакції Закону України від 06.12.2016 р. № 1774-VIII) розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Тобто, якщо працівником виконана місячна норма праці, йому мають нарахувати заробітну плату не нижче розміру мінімальної заробітної плати.

Що стосується сум матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та грошової допомоги при надані щорічної відпустки, які виплачуються у розмірі середньої заробітної плати, розрахованої згідно з положеннями Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100, то вони не враховуються до заробітної плати для забезпечення її мінімального рівня, оскільки виплачуються працівникові не за виконану ним роботу та не є елементами заробітної плати.

Директор Департаменту О. Товстенко

Коментар редакції

Матдопомоги на оздоровлення і «на соцпобут» не беруть участі при порівнянні з МЗП для визначення суми доплати

Продовжуємо вивчати офіційні думки фахівців Мінсоцполітики щодо правил визначення доплати до мінімалки. Лист, що коментується, стосується двох видів матеріальної допомоги — на оздоровлення і «на соцпобут».

Запитання полягає в такому: чи треба включати в заробітну плату працівника для визначення доплати до мінімальної заробітної плати (МЗП) суми матеріальної допомоги на оздоровлення і матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань? Воно виникло неспроста. Адже такі виплати не вказані у вигляді винятків у ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР (далі — Закон про оплату праці).

Офіційна відповідь Мінсоцполітики нас потішила — вона збігається з роз’ясненнями фахівця цього ж відомства, опублікованими в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 1-2, с. 22: «Суми матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань і грошової допомоги при наданні щорічної відпустки не включаються в суму зарплати з метою визначення доплати до МЗП».

Ми повністю згодні з таким висновком, а тепер давайте проаналізуємо аргументи на його користь.

Згідно зі ст. 3 Закону про оплату праці МЗП — це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці.

Водночас звернемо увагу на норму ст. 31 Закону про оплату праці: розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчий розміру МЗП.

Як бачимо, для виконання гарантії з МЗП важливо, щоб елементи нарахованої зарплати були пов’язані з виконанням місячної норми праці.

Мінсоцполітики в листі, що коментується, посилається на визначення зарплати, наведене у ст. 1 Закону про оплату праці: заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому вираженні, яке за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу. І констатує: якщо працівник виконав місячну норму праці, йому повинні нарахувати зарплату не нижче розміру МЗП.

Проте стосовно невключення матеріальної допомоги на оздоровлення і матдопомоги «на соцпобут» у зарплату працівника для забезпечення її мінімального рівня наводять як аргументи такі:

1) виплачуються працівникові не за виконану ним роботу;

2) не є елементами зарплати.

Стосовно того, що такі виплати не пов’язані з виконанням роботи, сперечатися не будемо.

Дійсно, матеріальна допомога на оздоровлення надається до щорічної відпустки, а матеріальна допомога «на соцпобут» — при настанні певних сімейних або інших обставин. Ці події і, відповідно, виплачені суми матдопомоги не пов’язані з виконанням працівником місячної (годинної) норми праці.

А ось стосовно «незарплатних» елементів — аргумент не зовсім коректний. Адже згідно з п.п. 2.3.3 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (далі — Інструкція № 5), матеріальна допомога, яка має систематичний характер, надана всім або більшості працівників (у тому числі на оздоровлення, окрім сум, указаних у п. 3.31 Інструкції № 5), належить до фонду заробітної плати (з-посеред інших заохочувальних і компенсаційних виплат).

Та й розмір матдопомоги не завжди «прив’язаний» до середнього заробітку, на який посилається Мінсоцполітики в листі, що коментується. Наприклад, матеріальну допомогу на оздоровлення виплачують у розмірі посадового окладу:

— медичним і фармацевтичним працівникам при виході в щорічну відпустку на підставі абз. 4 п. 2 постанови КМУ «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 11.05.2011 р. № 524;

— педагогічним і науково-педагогічним працівникам при виході в щорічну відпустку на підставі абз. 11 ч. 1 ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-ХІІ.

І тільки, мабуть, виходячи з прислів’я «своя сорочка до тіла ближча» фахівці відомства в листі, що коментується, згадують і мають на увазі «середньозарплатний» розмір таких виплат для держслужбовців:

— грошову допомогу в розмірі середньомісячної зарплати обов’язково виплачують при наданні щорічної основної відпустки ( ст. 57 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VІІІ, далі — Закон про держслужбу);

— матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань можуть надавати один раз на рік у розмірі середньомісячної зарплати на підставі особистої заяви держслужбовця. Її виплата здійснюється в межах затвердженого фонду оплати праці ( ч. 2 ст. 54 Закону про держслужбу, Порядок надання державним службовцям матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, затверджений постановою КМУ від 08.08.2016 р. № 500).

Проте не будемо занадто прискіпливими до аргументів Мінсоцполітики, що «підключаються», адже посилання «трудозарплатного» відомства нам зрозуміле. Тому вважаємо, що питання про неврахування при порівнянні з МЗП такої виплати, як матдопомога, уже вирішене.

Висновок: ані суму матеріальної допомоги на оздоровлення, ані суму матеріальної допомоги «на соцпобут» не враховуємо в заробітку при порівнянні нарахованої зарплати з МЗП.

Людмила ТРОХИМЕНКО, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі