Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Обов’язкове застосування Нацпереліку лікарських засобів перенесене на 2018 рік

Постановою «Деякі питання закупівлі лікарських засобів» від 27.09.2017 р. № 718 Кабмін відстрочив до 01.01.2018 р. обов’язкове застосування Національного переліку основних лікарських засобів при закупівлі лікарських засобів закладами й установами охорони здоров’я, які повністю або частково фінансуються з державного і місцевих бюджетів. Нагадаємо, що Національний перелік основних лікарських засобів — це перелік безпечних ліків з доведеною ефективністю, які держава гарантує пацієнтові безкоштовно.

До кінця поточного року закладу охорони здоров’я можуть продовжувати закуповувати лікарські засоби, включені в Державний реєстр лікарських засобів України і не включені в Національний перелік.

Постанова № 718 набрала чинності 30.09.2017 р. і діє до 31.12.2017 р.

Довідник професій доповнено фахівцями з першої медичної допомоги

Нові професії створять в рамках медичної реформи.

З’явиться новий фахівець — інструктор з надання догоспітальної допомоги. Він навчатиме окремі категорії немедичних працівників і всіх бажаючих надавати догоспітальную допомогу. Стати інструктором зможе особа, яка має вищу освіту рівня молодшого бакалавра з будь-якої спеціальності в сфері охорони здоров’я, стаж роботи не менше двох років і пройшла спеціальне навчання.

Окремо передбачається професія інструктора з надання першої медичної допомоги, який також зможе проводити відповідні інструктажі для всіх бажаючих. Вимоги до кандидатів в інструктори аналогічні, крім стажу роботи. Для інструкторів з надання першої медичної допомоги стаж роботи у сфері охорони здоров’я не потрібен, важливий тільки досвід у наданні першої медичної допомоги.

Крім того, фельдшери з медицини невідкладних станів стануть парамедиками. Вони надаватимуть медичну допомогу в складі бригади швидкої допомоги. Змінено і кваліфікаційні вимоги до таких фахівців — ними можуть бути особи з вищою освітою рівня молодшого бакалавра за спеціальністю «Медсестринство», спеціалізації «Лікувальна справа» з кваліфікації «Парамедик». Стаж роботи не потрібний, але при цьому обов’язковим є посвідчення водія.

Допомагати бригаді швидкої допомоги буде новий працівник — екстрений медичний технік. Фактично він буде водієм машини швидкої допомоги, який також буде оцінювати стан постраждалих, стежити за їх реакціями на лікарські препарати і допомагати парамедикам. Екстреним медичним техніком зможуть стати особи без вищої освіти і досвіду роботи. Достатньо буде пройти спецпідготовку і отримати сертифікат. Також обов’язковим є посвідчення водія.

Зміни до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78. «Охорона здоров’я» внесені наказом МОЗ від 09.08.2017 р. № 918, який набуде чинності з дня внесення змін до Класифікатора професій ДК 003:2010.

МОН щодо підвищення окладів педпрацівникам, які працюють в інклюзивних класах

МОН у листі від 08.09.2017 р. № 2.1-2131 розглянуло питання щодо оплати праці педпрацівників, які працюють в інклюзивних класах.

Так, відповідно до п.п. «в» п. 28 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом МОН від 15.04.93 р. № 102, підвищення посадового окладу на 20 % передбачено для педпрацівників, які працюють у загальноосвітніх навчальних закладах з класами або групами дітей з порушеннями фізичного або інтелектуального розвитку.

Відповідно до Порядку організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах, затвердженого постановою КМУ від 15.08.2011 р. № 872, для забезпечення ефективності навчально-виховного процесу у класі з інклюзивним навчанням може навчатись не більше трьох учнів з особливими освітніми потребами, що не становить групи або класу.

Також відповідно до цього Порядку в такому класі працює асистент вчителя, який забезпечує реалізацію індивідуальної програми розвитку дитини з особливими освітніми потребами.

Враховуючи зазначене, педпрацівникам, які працюють в інклюзивних класах, не передбачено збільшення посадового окладу.

Мінсоцполітики про працевлаштування за сумісництвом

Роботодавець не має права відмовити працівникові в прийнятті на роботу за сумісництвом у зв’язку з відсутністю в нього інформації про наявність у працівника основного місця роботи. Відмова роботодавця є порушенням законодавства про працю. На цей факт звернуло увагу Мінсоцполітики в листі від 14.04.2017 р. № 8185/0/2-17/13.

Також Міністерство повідомило, що робота за сумісництвом, яка оформлена в установленому порядку, в трудовій книжці вказується окремим рядком. Запис відомостей про роботу за сумісництвом проводиться за бажанням працівника власником або уповноваженим ним органом за місцем основної роботи.

Згідно з п. 6 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 р. № 9, якщо внаслідок відмови в прийнятті на роботу або несвоєчасного укладення трудового договору в працівника був вимушений прогул, його оплачують за правилами ч. 2 ст. 235 КЗпП про оплату вимушеного прогулу незаконно звільненому працівникові.

Відповідальність роботодавця за порушення законодавства про працю визначена ст. 265 КЗпП і ст. 41 КУпАП.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі