Теми статей
Обрати теми

Надбавка за складність і напруженість у роботі: чи можна встановити працівнику-суміснику

Будз Володимир, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Чи має право на встановлення надбавки за складність і напруженість у роботі бухгалтер професійно-технічного навчального закладу, який працює за сумісництвом на 0,5 ставки?

Умови та розміри оплати праці працівників закладів освіти визначаються відповідно до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557) та Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Так, відповідно до п.п. «а» п.п. 2 п. 4 наказу № 557 керівникам навчальних закладів надано право встановлювати працівникам надбавки в розмірі до 50 % посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки):

— за високі досягнення у праці;

— за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання);

за складність, напруженість у роботі.

Граничний розмір цих надбавок для одного працівника не повинен перевищувати 50 % посадового окладу. У разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни їх розмір може бути зменшено або взагалі вони можуть бути скасовані.

Увага! Право на встановлення надбавки за складність та напруженість у роботі надано керівнику закладу в межах установленого фонду оплати праці (п. 2 наказу № 557). Отже, саме керівник вирішує, який розмір надбавки призначити (встановити) тому чи іншому працівнику.

Як бачимо, про можливість установлення зазначеної надбавки працівникам-сумісникам у наказі № 557 нічого не сказано. То як бути? Чи має право на надбавку за складність і напруженість у роботі бухгалтер-сумісник професійно-технічного навчального закладу (далі — ПТНЗ)?

Відповідь на це запитання слід шукати в п. 5 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затверджених спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43 (ср. ). У ньому сказано, що оплата праці сумісників здійснюється за фактично виконану роботу. Зауважимо, що таку ж норму містить й ст. 19 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Свою точку зору з цього приводу висловили і фахівці Мінпраці в листі від 23.10.2008 р. № 11649/0/1408/13. Згідно з їх роз’ясненнями, який би розмір заробітної плати, надбавок і доплат працівник не отримував за основним місцем роботи, його робота за сумісництвом оплачується виходячи з установлених для цієї посади (за сумісництвом) умов оплати.

Отже, бухгалтер, який працює у ПТНЗ за сумісництвом на 0,5 ставки, має право на встановлення надбавки за складність і напруженість у роботі. Призначення цієї надбавки, як зазначалося вище, здійснюється згідно з наказом керівника ПТНЗ у межах фонду оплату праці. Якщо така надбавка буде призначена працівнику в розмірі 50 % посадового окладу (0,5 ставки), то права на інші надбавки, передбачені п.п. «а» п.п. 2 п. 4 наказу № 557, він уже не матиме.

Від себе додамо, що для того щоб остаточно вирішити усі питання щодо встановлення надбавки за складність і напруженість працівникам-сумісникам, необхідно в Положенні про оплату праці, що діє в установі, прописати порядок її виплати. Зокрема, визначити строки, на які вона встановлюється, показники, за які виплачується, її розміри тощо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі