23.04.2018

Щодо доплати за перевірку зошитів в підготовчому класі та підвищення посадових окладів за педзвання «старший викладач» у педучилищах

Лист від 07.03.2018 р. № 1/11-2666

У Міністерстві освіти і науки України розглянуто звернення <…> щодо доплати за перевірку зошитів в підготовчому класі та підвищення посадових окладів за педагогічне звання «старший викладач» у педагогічних училищах.

1. Щодо доплати за перевірку зошитів в підготовчому класі

З 1 вересня 2014 року в спеціальних закладах загальної середньої освіти поетапно впроваджуються нові навчальні плани, які розраховані на те, що в структурі початкової школи є підготовчий та 1–4 класи, що дозволяє забезпечити дітям достатню кількість часу і для засвоєння навчального матеріалу, і для корекційно-розвиткової роботи. Незважаючи на те, що підготовчі класи були відкриті, умови оплати праці вчителів у таких класах відрізнялись від умов оплати праці вчителів 1–4 класів.

Постановою Кабінету Міністрів України від 14.02.2018 р. № 72 внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 25.08.2004 р. № 1096 «Про встановлення розміру доплати за окремі види педагогічної діяльності», відповідно до яких встановлено доплати для вчителів підготовчих класів спеціальних шкіл за класне керівництво і за перевірку зошитів та письмових робіт. Завдяки цьому усунута нерівність в оплаті праці тих вчителів, які працюють в підготовчих класах спеціальних шкіл.

Відтепер вчителі в підготовчих класах спеціальних закладів загальної середньої освіти також отримуватимуть доплати 20 % за класне керівництво і 15 % за перевірку зошитів та письмових робіт.

2. Щодо підвищення посадових окладів за педагогічне звання «старший викладач» у педагогічних училищах

Оплата праці педагогічних працівників здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 р. № 102, зареєстрованої в Міністерстві юстиції 27.05.1993 р. за № 56 (зі змінами) (далі — Інструкція). Розміри підвищення посадових окладів за звання «старший викладач» визначені у постанові Кабінету Міністрів України від 20.04.2007 р. № 643, відповідно до якої наказом Міністерства освіти і науки від 11.06.2007 р. № 471 внесено зміни в Інструкцію.

У пункті 24 Інструкції зазначені умови підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) за звання «старший викладач». Таке підвищення не стосується викладачів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, до яких відносяться педагогічні училища.

Одночасно повідомляємо, що у вищому навчальному закладі І-ІІ рівня акредитації може бути введена посада старшого викладача. Згідно з приміткою 2 до пункту 8 Інструкції ставки заробітної плати старших викладачів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації встановлюються на 5 відсотків вище ставок викладачів вищої категорії.

Перший заступник Міністра В. Ковтунець

Коментар редакції

Доплати за перевірку зошитів & за класне керівництво в підготовчих класах: роз’яснює МОН

У листі, що коментується, фахівці МОН відповіли на такі запитання:

«1. Пунктом 37 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом МОН від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), передбачена доплата за перевірку зошитів учителям I — IV класів загальноосвітніх шкіл і шкіл-інтернатів усіх типів.

Чи можна встановити доплату за перевірку зошитів учителям підготовчих класів спеціальної початкової школи?

2. Педагогічні училища відносяться до ВНЗ I — II рівнів акредитації, але у зв’язку з особливостями організації навчального процесу умови оплати праці педпрацівників цих навчальних закладів відрізняються від «оплатних» умов педагогів інших ВНЗ I — II рівнів акредитації. Це підтверджують норми Інструкції № 102, де простежується розмежування понять «педагогічні училища» і «вищі навчальні заклади I — II рівнів акредитації». При цьому згідно з виноскою до п.п. «д» п. 24 Інструкції № 102 підвищення посадового окладу на 10 % за звання «старший викладач» не належить викладачам ВНЗ I — II рівнів акредитації.

Чи підвищується посадовий оклад за наявність педагогічного звання «старший викладач» в педагогічних училищах»?

Доплата «за зошити» і класне керівництво

Спочатку трохи ретроспективи. До системи загальної середньої освіти входять спеціальні школи — установи загальної середньої освіти для дітей, що потребують корекції фізичного та/або розумового розвитку (ч. 2 ст. 9 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV). Кілька років тому стартувала реформа освітньої системи, у межах якої були введені нові навчальні плани, розроблені відповідно до Держстандарту початкової загальної освіти для дітей з особливими освітніми потребами, затвердженого постановою КМУ від 21.08.2013 р. № 607. Частиною цих навчальних планів є навчання дітей з особливостями фізичного і розумового розвитку в підготовчих класах.

За своєю суттю підготовчі класи є I ступенем спеціальної школи (п.п. 2 п. 1 постанови КМУ «Про встановлення строку навчання в загальноосвітніх навчальних закладах для дітей з особливими освітніми потребами» від 23.04.2003 р. № 585, п. 2.1 Положення про спеціальну загальноосвітню школу (школу-інтернат) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку», затвердженого постановою КМУ від 15.09.2008 р. № 852).

Як бачимо, підготовчий клас у структурі спецшколи передбачили, а ось особливості оплати праці учителів таких класів не прописали. Тому й виникла несправедливість у встановленні доплат за класне керівництво і перевірку зошитів учителям в підготовчих класах.

І ось з 21.02.2018 р. Кабмін усунув цю несправедливість своєю постановою «Про внесення змін до додатка до постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 р. № 1096» від 14.02.2018 р. № 72 (далі — постанова № 72). Тепер в п. 2 додатка до постанови КМУ «Про встановлення розміру доплати за окремі види педагогічної діяльності» від 25.08.2004 р. № 1096 (далі — постанова № 1096) зафіксоване таке: за перевірку зошитів не лише в I — IV класах, але і в підготовчих класах закладів загальної середньої освіти належить доплата у розмірі 15 % тарифної ставки.

Важливий момент! Формальне прочитання п. 2 додатка до постанови № 1096 наводить на думку, що доплату за перевірку зошитів у підготовчих і початкових класах слід установлювати залежно від педагогічного навантаження учителя. Але це не так. У тій же нормі йдеться й про доплату за перевірку письмових робіт учителям V — XI (XII) класів. Ось саме до цієї доплати і відноситься вимога про її встановлення виходячи з педнавантаження, що до того ж підтверджене п. 39 Інструкції № 102. А в абз. 1 п. 37 Інструкції № 102 зазначено, що доплата за перевірку зошитів основному учителеві класу встановлюється незалежно від педагогічного навантаження.

Також завдяки постанові № 72 учителі підготовчих класів (як і I — IV класів) отримали доплату за класне керівництво у розмірі 20 % посадового окладу (ставки зарплати) згідно з п. 1 додатка до постанови № 1096.

Але нормативні зміни, передбачені постановою № 1096, — тільки півсправи. Адже в п.п. 36 і 37 Інструкції № 102 все ще фігурують I — IV класи, а підготовчих класів там немає. Але це не повинно стати перешкодою для виплати доплат «за зошити» і за класне керівництво в підготовчих класах.

Вважаємо, що після внесення очікуваних правок до Інструкції № 102 порядок установлення доплат учителям підготовчих класів буде ідентичним порядку встановлення доплат для учителів початкових класів, який передбачений пп. 36 — 38 Інструкції № 102. Тому вже зараз можна виділити певні особливості встановлення доплат для педагогів підготовчих класів. Розглянемо їх детальніше.

Доплата за класне керівництво. При встановленні цієї доплати слід враховувати такі моменти:

— якщо в класі кількість учнів менше 12 осіб, то доплата за класне керівництво встановлюється у розмірі 50 % відповідного розміру доплати (абз. 5 п. 36 Інструкції № 102);

перерахунок розміру доплати за класне керівництво у зв’язку зі зміною кількості учнів протягом навчального року не проводиться (крім випадків, коли тарифікація педагогічних працівників здійснюється на початок першого і другого півріччя) (абз. 3 п. 38 Інструкції № 102);

— якщо педагогічний працівник має право на підвищення посадового окладу (тарифної ставки), розмір доплати за класне керівництво розраховують виходячи з окладу з підвищеннями (п. 34 Інструкції № 102);

— за час роботи в період канікул учителям виплачують зарплату, встановлену при тарифікації, яка передувала початку канікул, тобто з урахуванням доплати за класне керівництво (п. 71 Інструкції № 102);

— учителеві-сумісникові доплата встановлюється на загальних підставах, оскільки ні Інструкцією № 102, ні постановою № 1096 жодних обмежень не встановлено.

Доплата «за зошити». При встановленні цієї доплати також слід враховувати деякі нюанси:

— при встановленні такої доплати основним учителям педнавантаження не враховується (абз. 1 п. 37 Інструкції № 102);

— якщо уроки з мов проводить інший учитель, то зазначену доплату він отримує за фактичну кількість годин у розмірах, передбачених для учителів підготовчих класів, з урахуванням кількості учнів. У такому ж порядку оплачується перевірка зошитів учителям, які проводять індивідуальні заняття вдома, групові та індивідуальні заняття в лікарні або санаторії (абз. 2 п. 37 Інструкції № 102).

Також відзначимо, що цю доплату обчислюють виходячи із ставки заробітної плати (посадового окладу) учителя з урахуванням підвищень. А при її розрахунку інші доплати та надбавки до уваги не беруть.

Є ще один цікавий момент. Фахівці МОН у листі від 10.11.2016 р. № 23/12-5366 відзначили, що факт перевірки зошитів учителем підтверджується виставлянням поточних оцінок у зошитах, а не в окремій колонці Класного журналу. Саме такий результат перевірки зошитів є орієнтиром при встановленні доплати. На це слід звертати увагу (детальніше — у газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 48, с. 3).

Доплата за роботу в інклюзивних класах

Окрім доплат за перевірку зошитів і класне керівництво в підготовчих класах, постанова № 72 заохотила надбавкою й роботу в інклюзивних класах (групах) у закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної) і вищої освіти. Граничний розмір такої доплати становить 20 % посадового окладу. Належить вона педпрацівникам і помічникам вихователів тільки за години роботи в цих класах (групах).

Таким чином виправлена ще одна несправедливість. У листі від 08.09.2017 р. № 2.1-2131 Мінсоцполітики звернуло увагу на те, що педпрацівникам, які працюють в інклюзивних класах, не передбачено збільшення посадового окладу згідно з п.п. «в» п. 28 Інструкції № 102. Річ у тім, що в класі з інклюзивним навчанням можуть навчатися не більше трьох учнів з особливими освітніми потребами, що не складає окрему групу або клас (п. 8 Порядку організації інклюзивного навчання в загальноосвітніх навчальних закладах, затвердженого постановою КМУ від 15.08.2011 р. № 872). Але відтепер і педпрацівники, і помічники вихователів інклюзивних класів можуть розраховувати на бонус, щоправда, не у вигляді підвищення окладу, а у вигляді доплати.

Також вам буде корисний матеріал «Нові доплати за роботу в інклюзивних класах» з газети «Оплата праці», 2018, № 6, с. 28.

Підвищення окладу «старшому викладачеві» педучилища

У структурі закладів вищої освіти педагогічні училища відносяться до ВНЗ I — II рівнів акредитації. Але при цьому умови оплати праці педпрацівників цих навчальних закладів мають свої особливості. Це реалізовано в Інструкції № 102.

Так, підрозділом «Установи народної освіти (окрім професійно-технічних навчальних закладів і вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації)» розділу «Б» Інструкції № 102 визначено порядок нарахування зарплати педагогам педагогічних училищ, а підрозділом «Вищі навчальні заклади I — II рівнів акредитації і професійно-технічні навчальні заклади (окрім педагогічних училищ)» розділу «Б» Інструкції № 102 — ВНЗ I — II рівнів акредитації.

Тому може здатися, що ці розмежування діють і для виноски до п.п. «д» п. 24 Інструкції № 102, згідно з якою підвищення посадового окладу на 10 % за звання «старший викладач» не належить викладачам ВНЗ I — II рівнів акредитації.

Але, на думку МОН, у цьому питанні педучилища все-таки керуються «оплатними» правилами для ВНЗ I — II рівнів акредитації. У листі, що коментується, фахівці МОН дійшли такого висновку: для викладачів ВНЗ I — II рівнів акредитації (у тому числі педучилищ), яким атестаційною комісією присвоєно педагогічне звання «старший викладач», підвищення посадових окладів не передбачене.

Але тут же фахівці освітнього Міністерства підказують варіант матеріального заохочення педагогів з педагогічним званням «старший викладач»: немає підвищення за звання — можна підвищити на посаді.

У ВНЗ I — II рівнів акредитації можна ввести посаду старшого викладача. А згідно з приміткою 2 до п. 8 Інструкції № 102 ставки зарплати старших викладачів ВНЗ I — II рівнів акредитації встановлюються на 5 % вище за ставки викладачів вищої категорії.