Теми статей
Обрати теми

Щодо перевірки зошитів вчителем початкових класів

Міністерство освіти і науки України
Лист від 10.11.2016 р. № 23/12-5366

У зв’язку з тим, що наказом Міністерства освіти і науки України від 19.08.2016 р. № 1009 «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 21.08.2013 р. № 1222» внесені зміни щодо орієнтовних вимог до контролю та оцінювання навчальних досягнень учнів початкової школи, яким скасовано фіксацію результатів оцінювання ведення зошитів у окремій колонці Класного журналу, повідомляємо наступне.

Відповідно до Закону України «Про загальну середню освіту» педагогічне навантаження вчителя загальноосвітнього навчального закладу незалежно від підпорядкування, типу і форми власності — час, призначений для здійснення навчально-виховного процесу.

Педагогічне навантаження вчителя включає 18 навчальних годин протягом навчального тижня, що становлять тарифну ставку, а також інші види педагогічної діяльності в такому співвідношенні до тарифної ставки: класне керівництво — 20 — 25 відсотків, перевірка зошитів — 10 — 20 відсотків тощо.

Одночасно інформуємо, що наказом Міністерства освіти і науки України від 15.04.93 р. № 102 «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27 травня 1993 р. за № 56, встановлено, що вчителям I — IV класів загальноосвітніх навчальних закладів та шкіл-інтернатів усіх типів і найменувань за перевірку зошитів учнів провадиться додаткова оплата в розмірі 15 відсотків ставки заробітної плати. Ця доплата провадиться основному вчителю незалежно від навантаження. Отже, факт перевірки зошитів вчителем підтверджується виставлянням поточних оцінок у зошитах, а не у окремій колонці Класного журналу.

Просимо врахувати зазначені зміни у найкоротший термін та повідомити структурні підрозділи, які підпорядковані Державній аудиторській службі України, а також Міністерство освіти і науки України.

Міністр Л. Гриневич

Коментар фахівця Держпраці

Доплата за перевірку зошитів вчителям початкових класів: орієнтир правомірності оцінки в зошитах

У листі, що коментується, фахівці МОН розглянули питання щодо порядку встановлення доплати за перевірку зошитів вчителям початкових класів загальноосвітніх навчальних закладів (ЗНЗ).

Нагадаємо, що така доплата в розмірі 15 % ставки заробітної плати передбачена вчителям I — IV класів ЗНЗ та шкіл-інтернатів усіх типів і найменувань відповідно до п. 37 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Порядок встановлення доплати за перевірку зошитів вчителям початкових класів передбачено пп. 37 та 38 цієї Інструкції. Аналізуючи ці норми, можна виділити певні особливості встановлення доплати «за зошити».

По-перше, при встановленні такої доплати основним вчителям початкових класів тижневе навантаження не враховується (абз. 1 п. 37 Інструкції № 102).

По-друге, якщо уроки з мов у початкових класах проводить інший вчитель, то зазначену доплату він отримує за фактичну кількість годин у розмірах, передбачених для вчителів початкових класів, з урахуванням кількості учнів. У такому ж порядку оплачується перевірка зошитів вчителям І — ІV класів, котрі проводять індивідуальні заняття на дому, групові та індивідуальні заняття в лікарні або санаторії (абз. 2 п. 37 Інструкції № 102).

По-третє, у 1 — 11 (12) класах ЗНЗ з кількістю учнів менше 12 осіб оплата за перевірку зошитів провадиться у розмірі 50 % відповідних доплат. Зауважимо, що цей порядок оплати застосовується і при поділі класів та груп на підгрупи. При цьому перерахунок розміру доплати у зв’язку зі зміною кількості учнів протягом навчального року не проводять (крім випадків, коли тарифікація педагогічних працівників здійснюється на початок першого та другого півріч) (п. 38 Інструкції № 102).

Також відзначимо, що цю доплату обчислюють на основі ставки заробітної плати вчителя з урахуванням підвищень. А під час її розрахунку інші доплати й надбавки до уваги не беруть.

Ось майже і все, що містить Інструкція № 102 відносно порядку встановлення доплати «за зошити» вчителям I — IV класів ЗНЗ. У зв’язку з цим цілком доцільно виникає запитання: як підтвердити факт перевірки зошитів вчителем? Адже саме він (цей факт) є головним критерієм для встановлення вищезазначеної доплати.

Справа в тому, що з початком нового 2016/2017 навчального року початкова школа має цілу низку нововведень, які застосовуються вже з 1 вересня 2016 року. Зокрема, оцінювання стало конфіденційною інформацією, яка стосується лише вчителя, дитини та її батьків. Тобто навчальні досягнення учнів не повинні озвучуватися на батьківських зборах чи вивішуватися публічно у вигляді різноманітних рейтингів. Також вилучено вимоги та критерії щодо підписання зошитів та щомісячної оцінки за ведення зошитів — МОН відмовилося від радянської традиції регламентації цих питань.

Тобто «оцінювальні» вимоги у початковій школі стали більш демократичними. Саме тому і виникли запитання: як тепер бути з доплатою «за зошити» у початкових класах; на підставі чого відтепер можна трактувати правомірність встановлення відповідної доплати? Відповіді — у листі, що коментується.

Так, фахівці освітнього відомства звернули увагу на наказ МОН від 19.08.2016 р. № 1009, на підставі якого були внесені зміни до Орієнтовних вимог оцінювання навчальних досягнень учнів із базових дисциплін у системі загальної середньої освіти, затверджених наказом МОН від 21.08.2013 р. № 1222 (далі — Вимоги № 1222). Зазначимо, що у попередній редакції саме ці Вимоги містили норму, яка передбачала фіксацію результатів оцінювання ведення зошитів у окремій колонці Класного журналу. Але вищезазначений наказ її скасував.

Тому, за роз’ясненнями фахівців Міносвіти, на сьогодні факт перевірки зошитів вчителем підтверджується виставленням поточних оцінок у зошитах, а раніше діюча норма Вимог № 1222 не застосовується.

Зважаючи на вищенаведене, можна дати пораду вчителям початкових класів: відповідальніше ставитися до виставлення оцінок при перевірці зошитів і не зволікати з такою роботою, адже саме вона є орієнтиром при встановленні відповідної доплати.

Наостанок пропонуємо переглянути приклад розрахунку доплати «за зошити» для вчителя початкових класів.

Приклад. Вчитель I — IV класів має другу кваліфікаційну категорію (10-й тарифний розряд). Йому встановлено тижневе педагогічне навантаження у 2 класі (основний клас з кількістю учнів 21 чоловік) у розмірі 20 годин. Крім того, він веде заняття з іноземної мови у 3 класі обсягом 2 години на тиждень (кількість учнів у підгрупі — 10 чоловік).

1. Доплата за перевірку зошитів в основному класі складає:

2430 грн. х 15 % = 364,50 грн.

2. Доплата за перевірку зошитів з іноземної мови складає:

(2430 : 18 х 2) х 15 % х 50 % = 20,25 грн.,

де 2430 — посадовий оклад відповідно до 10-го тарифного розряду за ЄТС станом на 01.12.2016 р. згідно з постановою КМУ «Деякі питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 23.11.2016 р. № 840;

18 — норма годин на тиждень на ставку вчителя (тижневе педнавантаження);

2 — тижневе педнавантаження з іноземної мови;

15 % — розмір доплати за перевірку зошитів вчителям початкових класів;

50 % — зменшення розміру доплати «за зошити» за кількість учнів (10 осіб).

Світлана МЕРЕНКОВА, головний бухгалтер — начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі