Теми статей
Обрати теми

Нові доплати за роботу в інклюзивних класах

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Постановою КМУ від 14.02.2018 р. № 72 запроваджено нові доплати за роботу в інклюзивних класах. Що слід враховувати при їх встановленні?

Постановою КМУ «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 р. № 1096» від 14.02.2018 р. № 72 (далі — постанова № 72) запроваджено доплату за роботу в інклюзивних класах (групах) у закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти в граничному розмірі 20 %. Визначено, що вказана доплата встановлюється педагогічним працівникам та помічникам вихователів тільки за години роботи в цих класах (групах).

При цьому слід зазначити, що при погодженні проекту зазначеної постанови ЦК Профспілки неодноразово наполягав на запровадженні підвищень ставок заробітної плати та посадових окладів педагогічних та інших працівників, які працюють у цих класах та групах, як це передбачено постановою КМУ «Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки» від 20.04.2007 р. № 643 за роботу в навчальних закладах для дітей, які потребують корекції фізичного та розумового розвитку або за наявності в них таких груп.

До запровадження цих змін при оплаті праці вчителів та інших працівників, які працюють в інклюзивних класах та групах, слід дотримуватися рекомендацій Сторін Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки (далі — Угода), зафіксованих у п.п. 6.3.23 цієї Угоди. У цьому підпункті зазначено про встановлення педагогічним працівникам, які працюють в інклюзивних класах, підвищених розмірів посадових окладів (ставок заробітної плати) відповідно до пп. 28, 29 та 31 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, а також надбавки за складність у роботі в розмірі до 50 % посадових окладів (ставок заробітної плати) відповідно до п. 3 постанови КМУ від 30.08.2002 р. № 1298, які мають бути враховані в угодах нижчого рівня і згідно з п. 1.4 Угоди є обов’язковими для включення до колективних договорів.

Згідно з постановою № 72 запроваджуються також доплати в розмірі 20 % за класне керівництво в підготовчих класах спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку.

Положення про спеціальну загальноосвітню школу (школу-інтернат) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, затверджено наказом МОН від 15.09.2008 р. № 852.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі