Теми статей
Обрати теми

Залишки субвенцій: повернути чи залишити?

Шпаченко Володимир, експерт із фінансових питань
Наприкінці бюджетного року розпорядники поспішають використати бюджетні кошти повністю, так би мовити, до копійки. Та й недарма. Адже частіше за все залишки невикористаних коштів за загальним фондом підлягають перерахуванню до держбюджету. Як бути щодо сум невикористаних коштів субвенцій? Чи можна їх залишити на рахунку? Чи обов’язково повертати до бюджету? Давайте разом знайдемо відповіді на ці запитання.

Не виключено, що наприкінці бюджетного року на рахунках розпорядників бюджетних коштів залишаться суми невикористаних субвенцій. Як правильно вчинити із залишками таких коштів? Чи завжди їх повертають до бюджету? Чи існує можливість використати такі суми у наступному році?

Для початку пригадаємо, що з цього питання визначено в ст. 57 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ):

«1. Не пізніше 31 грудня поточного бюджетного періоду або останнього дня іншого бюджетного періоду Казначейство України закриває всі рахунки, відкриті у поточному бюджетному періоді для виконання бюджету.

2. На кінець бюджетного періоду Казначейство України зберігає залишки коштів на рахунках спеціального фонду державного бюджету та щодо субвенцій із спеціального фонду державного бюджету на рахунках спеціального фонду місцевих бюджетів для покриття відповідних витрат у наступному бюджетному періоді з урахуванням їх цільового призначення. У разі відсутності відповідних бюджетних призначень на наступний бюджетний період залишки коштів спеціального фонду перераховуються до загального фонду державного бюджету».

Якщо спиратися на вимоги цієї статті БКУ, це означає, що залишки субвенцій за загальним фондом слід повертати до держбюджету, а за спеціальним фондом — залишати на рахунках. Принаймні з цього питання у ст. 57 БКУ більше не зазначено ані слова.

Також відповідно до п. 9 Порядку перерахування міжбюджетних трансфертів, затвердженого постановою КМУ від 15.12.2010 р. № 1132 (далі — Порядок № 1132), обсяг субвенцій із державного бюджету, не використаний на кінець бюджетного періоду, перераховують в останній робочий день такого періоду органи Казначейства до державного бюджету, якщо інше не передбачено БКУ.

А ось що з цього питання визначено в п. 14.4 Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затвердженого наказом Мінфіну від 23.08.2012 р. № 938 (далі — Порядок № 938):

«Залишки коштів субвенцій, наданих із загального фонду державного бюджету, не використані на кінець бюджетного періоду, перераховуються в останній робочий день такого періоду органами Казначейства до державного бюджету, якщо інше не передбачено нормативно-правовими актами.

Залишки коштів субвенцій, наданих із спеціального фонду державного бюджету, на кінець бюджетного періоду органи Казначейства зберігають на рахунках спеціального фонду місцевих бюджетів для покриття відповідних витрат у наступному бюджетному періоді з урахуванням їх цільового призначення відповідно до вимог ст. 57 БКУ».

Аналізуючи вищезазначені норми, особливу увагу варто звернути на вираз «якщо інше не передбачено нормативно-правовими актами». Які нормативно-правові акти маються на увазі та який порядок використання залишків невикористаних субвенцій у них визначено?

Далі з’ясуємо, про які саме документи йде мова.

Спочатку розглянемо субвенції із загального фонду державного бюджету:

Вид субвенції

Нормативно-правовий акт

Що робити із залишками субвенції

Медична субвенція

ст. 1034 БКУ,

постанова КМУ «Деякі питання надання медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» від 23.01.2015 р. № 11

Відповідні місцеві ради, об’єднані територіальні громади мають право розподіляти залишки субвенції на кінець бюджетного періоду відповідними рішеннями, а також додатково понад обсяги субвенції планувати та здійснювати з місцевих бюджетів оплату поточних і капітальних видатків закладів охорони здоров’я та програм у сфері охорони здоров’я, визначених у ст. 1034 БКУ, включаючи погашення бюджетних зобов’язань минулих років, узятих на облік в органах Казначейства.

Залишки субвенції на кінець бюджетного періоду зберігаються на рахунках відповідних місцевих бюджетів і використовуються у наступному бюджетному періоді для поточного утримання (крім заробітної плати та видатків на оплату комунальних послуг та енергоносіїв) і оновлення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я та виконання програм у сфері охорони здоров’я з урахуванням цільового призначення субвенції.

Обсяг цільових коштів на надання первинної медичної допомоги населенню, не використаних станом на 1 липня та на 1 жовтня 2018 року комунальними закладами охорони здоров’я, які уклали договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги, повертається в бюджет відповідної адміністративно-територіальної одиниці та може використовуватися для надання вторинної медичної допомоги населенню з урахуванням цільового призначення субвенції

Освітня субвенція

ст. 1032 БКУ,

постанова КМУ «Деякі питання надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» від 14.01.2015 р. № 6

Залишки коштів за освітньою субвенцією на кінець бюджетного періоду зберігаються на рахунках відповідних місцевих бюджетів і використовуються у наступному бюджетному періоді з урахуванням цільового призначення субвенції та на оновлення матеріально-технічної бази закладів освіти, зазначених у ч. 1 ст. 1032 БКУ.

Залишки можуть спрямовуватися, зокрема, на такі видатки:

• придбання шкільних автобусів для перевезення дітей із закладів загальної середньої освіти, які будуть оптимізовані/об’єднані/реорганізовані;

• оновлення навчальної та матеріально-технічної бази закладів загальної середньої освіти, які оптимізовані/об’єднані/реорганізовані або які повністю укомплектовані і до яких будуть довозитися учні закладів загальної середньої освіти;

• придбання підручників і посібників закладів загальної середньої освіти (за погодженням з МОН);

• оснащення закладів загальної середньої освіти засобами навчання з фізики, хімії, біології, географії, математики, навчальними комп’ютерними комплексами з мультимедійними засобами навчання (інтерактивна дошка, інтерактивна панель із вмонтованим комп’ютером, мультимедійний проектор, під’єднаний до комп’ютера вчителя, учнівське комп’ютерне обладнання, програмне забезпечення, електронні підручники, комутаційне обладнання тощо), навчальним обладнанням і методичним забезпеченням для початкової школи;

• підключення закладів загальної середньої освіти до Інтернету, насамперед у сільській місцевості

Субвенції для соціального захисту населення

ст. 102 БКУ,

Порядок фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету, затверджений постановою КМУ від 04.03.2002 р. № 256

Суми субвенцій, не використані головним розпорядником коштів за призначенням протягом бюджетного року, перераховуються органами Державної казначейської служби до державного бюджету в останній робочий день бюджетного року

Крім того, із загального фонду держбюджету місцевим бюджетам надають, зокрема, такі субвенції:

субвенція на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громадПорядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад, затверджені постановою КМУ від 16.03.2016 р. № 200;

субвенція на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територійПорядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, затверджені постановою КМУ від 06.02.2012 р. № 106.

Так ось, у зазначених нормативно-правових актах немає ані слова згадки про порядок використання залишків таких субвенції.

Не менш цікавим виглядає ситуація із залишками субвенції із спеціального фонду держбюджету.

Дійсно, як ст. 57 БКУ, так і п. 14.4 Порядку № 938 дозволяє органам Казначейства зберігати залишки субвенцій із спеціального фонду державного бюджету на рахунках спеціального фонду місцевих бюджетів.

Насамперед мова йде про субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на:

• реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості;

• фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах (ст. 1031 БКУ).

Як бути у 2018 році із залишками таких субвенцій? Якщо в минулому році у грудні до Порядку перерахування міжбюджетних трансфертів, затвердженого постановою КМУ від 15.12.2010 р. № 1132 (далі — Порядок № 1132), було внесено відповідні зміни, то як же діяти у цьому році, оскільки до цього Порядку зміни й досі не внесено?

Варто знати, що для врегулювання цього питання у грудні 2018 року законодавці прийняли Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» від 06.12.2018 р. № 2648-VIII (ср. ). Зокрема, внесено зміни до розділу «Прикінцеві положення» Закону про держбюджет-2018, який доповнено п. 26 такого змісту:

«Установити, що на кінець 2018 року, як виняток з положень частини дванадцятої статті 23 та частин першої і другої статті 57 Бюджетного кодексу України:

залишки коштів за субвенцією з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій зберігаються на рахунках загального фонду відповідних місцевих бюджетів для здійснення відповідних витрат у 2019 році з урахуванням їх цільового призначення;

залишки коштів за субвенцією з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості, наданою у 2017 році за рахунок спеціального фонду державного бюджету та у 2018 році за рахунок загального фонду державного бюджету, зберігаються на рахунках відповідних місцевих бюджетів для здійснення відповідних витрат у 2019 році з урахуванням їх цільового призначення;

залишки коштів за субвенцією з державного бюджету обласному бюджету Івано-Франківської області на будівництво сучасного біатлонного комплексу зберігаються на рахунку загального фонду обласного бюджету Івано-Франківської області для здійснення відповідних витрат у 2019 році з урахуванням їх цільового призначення».

З огляду на внесені зміни, залишки коштів зазначених субвенцій на кінець 2018 року зберігаються на рахунках відповідних бюджетів для здійснення відповідних витрат у 2019 році з урахуванням їх цільового призначення.

І останній момент щодо субвенцій, які надходили з одного місцевого бюджету іншому.

Як зазначено в п. 13 Порядку № 1132, обсяг субвенцій з одного місцевого бюджету іншому, не використаний на кінець бюджетного періоду, органи Казначейства перераховують в останній робочий день такого періоду до бюджету, з якого вони надані, якщо інше не передбачено рішенням про місцевий бюджет, з якого вони надані.

Аналогічна норма передбачена в п. 14.4 Порядку № 938: залишки коштів субвенцій з одного місцевого бюджету іншому, не використані на кінець бюджетного періоду, органи Казначейства перераховують в останній робочий день такого періоду до бюджету, з якого вони надані, якщо інше не передбачено рішенням про місцевий бюджет, з якого надані субвенції.

Тож лише у випадку, якщо в рішенні про місцевий бюджет, з якого було надано такі субвенції, зазначено про збереження таких залишків, тільки тоді їх залишають у 2018 році на рахунках місцевого бюджету. Інакше, як не крути, — їх необхідно повернути до того місцевого бюджету, з якого було отримано субвенцію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі