Теми статей
Обрати теми

Щодо застосування КЕКВ при внесенні плати за видачу сертифіката у разі прийняття в експлуатацію закінченого будівництва

Державна казначейська служба України
Лист від 06.02.2018 р. № 16-13/127-2322

Державна казначейська служба України розглянула звернення <…> щодо застосування коду економічної класифікації видатків бюджету при внесенні плати за видачу сертифіката, який видається у разі прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта, та в межах компетенції повідомляє.

Згідно із статтею 10 Бюджетного кодексу України видатки бюджету класифікуються за економічною характеристикою операцій, що здійснюються при їх проведенні (економічна класифікація видатків бюджету).

Відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 12.03.2012 р. № 333, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27.03.2012 р. за № 456/20769 (далі — Інструкція), економічна класифікація видатків бюджету призначена для чіткого розмежування видатків бюджетних установ та одержувачів бюджетних коштів за економічними характеристиками операцій, які здійснюються відповідно до функцій держави та місцевого самоврядування.

Економічна класифікація видатків бюджету забезпечує єдиний підхід до всіх учасників бюджетного процесу з точки зору виконання бюджету (п. 1.1 Інструкції).

Порядком внесення плати за видачу сертифіката, який видається у разі прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта, та її розмір, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 р. № 461, визначено, що замовник зобов’язаний внести в повному обсязі плату за видачу сертифіката після прийняття рішення про його видачу (п. 2). Плата за видачу сертифіката зараховується до доходів загального фонду місцевого бюджету (п. 7).

За кодом економічної класифікації видатків бюджету 2800 «Інші поточні видатки» здійснюються видатки, які не пов’язані з придбанням товарів та послуг установами, у тому числі сплата податкових, неподаткових та інших платежів на безповоротній основі, справляння яких передбачено законодавством (включаючи плату за адміністративні послуги) (п. 1 п.п. 2.6 Інструкції).

З огляду на те, що плата за видачу сертифіката відноситься до плати за адміністративні послуги, видатки мають здійснюватись за КЕКВ 2800 «Інші поточні видатки».

Перший заступник Голови В. Дуда

Коментар редакції

Плата за видачу сертифіката: який КЕКВ застосувати

Формою підтвердження прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта є сертифікат.

Як визначено в п. 3 Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затвердженого постановою КМУ від 13.04.2011 р. № 461 (далі — Порядок № 461), прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками, а також комплексів (будов), до складу яких входять об’єкти з різними класами наслідків (відповідальності), здійснюється на підставі акта готовності об’єкта до експлуатації шляхом видачі відповідними органами державного архітектурно-будівельного контролю сертифіката.

Датою прийняття в експлуатацію об’єкта є дата видачі сертифіката.

Саме сертифікат є підставою для укладення договорів про постачання на прийнятий в експлуатацію об’єкт необхідних для його функціонування ресурсів — води, газу, тепла, електроенергії, включення даних про такий об’єкт до державної статистичної звітності та оформлення права власності на нього.

Видача сертифіката здійснюється шляхом внесення даних до реєстру з дотриманням вимог Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» від 06.09.2005 р. № 2806-IV та Закону України «Про адміністративні послуги» від 06.09.2012 р. № 5203-VI.

Сертифікат видається органом державного архітектурно-будівельного контролю за формою, наведеною в додатку 7 до Порядку № 461. Він виготовляється в одному примірнику та видається замовнику (уповноваженій ним особі), який має зберігати його протягом усього періоду експлуатації об’єкта.

Видача сертифіката є платною. Про це визначено в Порядку внесення плати за видачу сертифіката, який видається у разі прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта, та її розмір, затвердженому постановою КМУ від 13.04.2011 р. № 461.

І саме тут у розпорядників бюджетних коштів часто виникає запитання: за яким КЕКВ проводити плату? На це запитання і надала відповідь Держказначейська служба у листі, що коментується.

Так, у зв’язку з тим, що плата за видачу сертифіката відноситься до плати за адміністративні послуги, Держказначейська служба зазначила, що таку плату слід проводити за КЕКВ 2800 «Інші поточні видатки».

Відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333, за цим кодом проводяться видатки, які не пов’язані з придбанням товарів та послуг установами, зокрема сплата податкових, неподаткових та інших платежів на безповоротній основі, справляння яких передбачено законодавством (включаючи плату за адміністративні послуги).

Також зазначимо, що замовник зобов’язаний внести в повному обсязі плату за видачу сертифіката після прийняття рішення про його видачу.

Розмір плати за видачу сертифіката становить для закінчених будівництвом об’єктів:

— із середніми (СС2) наслідками — 4,6 прожиткового мінімуму для працездатних осіб*;

* Суми прожиткового мінімуму на 2018 рік установлено Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» від 07.12.2017 р. № 2246-VIII: з 01.01.2018 р. — 1762 грн., з 01.07.2018 р. — 1841 грн., з 01.12.2018 р. — 1921 грн.

— із значними (СС3) наслідками — 5,2 прожиткового мінімуму для працездатних осіб*.

Плата за видачу сертифіката вноситься замовником шляхом перерахування коштів через банки чи відділення поштового зв’язку.

Підтвердженням внесення плати за видачу сертифіката є платіжне доручення з позначкою про дату проведення платежу або касовий документ банку чи відділення поштового зв’язку, що прийняли платіж.

Тетяна СТАНКУС, заступник головного редактора

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі