Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Індекс інфляції за квітень — 100,8 %

За повідомленням Держслужби статистики, індекс споживчих цін (індекс інфляції) у квітні 2018 року щодо березня — 100,8 %.

Підвищено зарплату фахівців із кібербезпеки та кіберзахисту

Кабмін у постанові від 21.02.2018 р. № 336 встановив, що працівникам (крім держслужбовців) ЗСУ, СБУ, Служби зовнішньої розвідки та інших розвідувальних органів, Держспецзв’язку, які забезпечують кібербезпеку і кіберзахист, виплачуватиметься надбавка за особливий характер роботи в розмірі до 50 % посадового окладу.

У свою чергу, військовослужбовцям вказаних держорганів, які займають посади в сфері кібербезпеки і кіберзахисту, будуть щомісяця виплачувати винагороду в розмірі до 100 % посадового окладу з урахуванням окладу за військовим званням та надбавки за вислугу років. Таке нововведення передбачене постановою КМУ від 21.02.2018 р. № 337.

Граничні розміри, порядок та умови призначення зазначених стимулюючих виплат визначить Міноборони, МВС, СБУ, Служба зовнішньої розвідки, Адміністрація Держспецзв’язку.

Видатки, пов’язані з виконанням цих постанов, здійснюються в межах асигнувань на зарплату (асигнувань на грошове забезпечення), передбачених відповідним розпорядникам бюджетних коштів.

Постанови № 336 та № 337 набрали чинності 11.05.2018 р. (опубліковані в газеті «Урядовий кур’єр» від 11.05.2018 р. № 88), тому саме з цієї дати слід їх застосовувати.

Така пізня дата набуття чинності цими постановами, у порівнянні з датою їх прийняття (21.02.2018 р.) пояснюється тим, що напередодні (09.05.2018 р.) вступив в силу Закон України «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України» від 05.10.2017 р. № 2163-VIII. Саме цей Закон визначає правові та організаційні засади забезпечення захисту національних інтересів України в кіберпросторі, основні цілі, напрями та принципи держполітики у сфері кібербезпеки, повноваження держорганів, підприємств, установ, організацій, осіб і громадян у цій сфері, основні принципи координації їх діяльності щодо забезпечення кібербезпеки.

Скасовано дублювання документів та проставлення печатки

Кабмін постановою від 10.05.2018 р. № 343 вніс зміни до деяких своїх постанов в частині виключення норм щодо використання печаток суб’єктами господарювання (незалежно від їх наявності) під час надання інформації на запит Держфінмоніторингу, надсилання запитів до держорганів та держреєстраторів, ведення реєстру фінансових операцій, а також усунення обов’язку дублювання на паперовому носії документів, складених в електронній формі.

Рішення прийнято з метою приведення нормативно-правових актів до вимог законодавства. Нагадаємо, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами — підприємцями» від 23.03.2017 р. № 1982-VIII скасовано обов’язок використання печаток на документах суб’єктів господарювання та передбачено адміністративну відповідальність посадових осіб держорганів за витребування у суб’єктів господарювання наявності відбитку печатки на офіційному документі.

Змінено правила виписування рецептів

МОЗ наказом «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360» від 18.04.2018 р. № 735 затвердило зміни до:

Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення;

Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів;

Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків.

Основною метою змін є запровадження електронної форми рецепта.

Також установлено, що застосування рецептурних бланків № 1 (ф-1), форма яких наведена у додатку 1 до Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення та які використовувались до дати набрання чинності цим наказом, дозволяється до їх повного використання. При використанні зазначених рецептурних бланків для рецептів на лікарські засоби, вартість яких підлягає державному відшкодуванню, лікарем додатково ставиться штамп червоного кольору «Вартість підлягає відшкодуванню».

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Новини у нормативно-правовому забезпеченні

За інформацією, розміщеною на офіційному сайті ДКСУ (http://www.treasury.gov.ua), пріоритетним напрямом діяльності Казначейства на 2018 рік, затвердженим Мінфіном 12.12.2017 р., є запровадження з 2018 року централізованої моделі виконання дохідної частини бюджетів.

У зв’язку зі зміною порядку відкриття рахунків для зарахування доходів до державного та місцевих бюджетів затверджено:

наказ Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів від 08.02.2018 р. № 126;

наказ Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку казначейського обслуговування доходів та інших надходжень державного бюджету» від 07.03.2018 р. № 350.

З 1 липня 2018 року рахунки для зарахування доходів до державного та місцевих бюджетів буде відкрито на балансі ДКСУ.

Реквізити рахунків будуть розміщені на веб-сторінках Головних управлінь ДКСУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі