Теми статей
Обрати теми

Підвищення категорії бухгалтерові лікарні: за яких умов?

Меренкова Світлана, головний бухгалтер і начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
Штатним розписом міської лікарні передбачено посаду бухгалтера (з дипломом спеціаліста, 7-й тарифний розряд). 17.09.2018 р. на цю посаду було прийнято працівника, який мав диплом бакалавра та не мав досвіду роботи на посаді бухгалтера. У червні 2019 року зазначений працівник закінчив навчання в університеті та отримав диплом магістра за спеціальністю «Облік та аудит». Чи можна підвищити кваліфікаційну категорію і, відповідно, тарифний розряд такому бухгалтеру?

Так, можна, але за певних умов. Пояснимо детальніше.

Оплата праці працівників медичних закладів проводиться відповідно до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я і установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці і МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Так, згідно з п.п. 2.2.21 цих Умов інженерам всіх спеціальностей, бухгалтеру (з дипломом спеціаліста), бухгалтеру-ревізору, економісту, програмісту, юрисконсульту, художнику-окопротезисту, редактору та іншим професіоналам встановлюються:

• провідним — 10 тарифний розряд;

• першої кваліфікаційної категорії — 9 тарифний розряд;

• другої кваліфікаційної категорії — 8 тарифний розряд;

• без категорії — 7 тарифний розряд.

При встановленні кваліфікаційних категорій слід використовувати Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затверджений наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336 (далі — Довідник № 336).

Відповідно до цього Довідника бухгалтер (з дипломом спеціаліста) належить до професіоналів. Для осіб, які обіймають цю посаду, установлюються наступні кваліфікаційні вимоги:

провідний бухгалтер (з дипломом спеціаліста): повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); стаж роботи за професією бухгалтера I категорії — не менше 2 років;

бухгалтер I категорії (з дипломом спеціаліста): повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); для магістра — без вимог до стажу роботи, спеціаліста — стаж роботи за професією бухгалтера II категорії — не менше 2 років;

бухгалтер II категорії (з дипломом спеціаліста): повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст); стаж роботи за професією бухгалтера — не менше 1 року;

бухгалтер (з дипломом спеціаліста): повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст) без вимог до стажу роботи.

ВАЖЛИВО!

Кваліфікаційні категорії залежать від освітнього рівня і стажу роботи працівника. Категорія є невід’ємною частиною посади бухгалтера.

У ситуації, що розглядається, при прийнятті на роботу бухгалтеру лікарні був встановлений 7-й тарифний розряд, як професіоналу без категорії, адже згідно з Довідником № 336 згаданий працівник не мав достатньої кваліфікації і досвіду для встановлення йому іншої, більш високої категорії.

Крім того, у штатному розписі медичного закладу як раз була вакантна посада бухгалтера (з дипломом спеціаліста) без категорії, на яку за угодою сторін під час укладення трудового договору і було прийнято працівника.

Підвищення кваліфікаційної категорії бухгалтеру після закінчення навчання та здобуття диплома магістра цілком можливе. Так, згідно з п. 10 розділу «Загальні положення» Довідника № 336 кваліфікаційні категорії підвищуються насамперед тим працівникам, які успішно виконують посадові завдання та обов’язки, творчо і сумлінно ставляться до службових доручень і вимог посадових інструкцій.

Присвоєння і підвищення кваліфікаційних категорій працівникам здійснюють комісії з проведення кваліфікаційної атестації. Порядок присвоєння кваліфікаційної категорії може регламентуватися положенням, яке приймається в закладі як додаток до колективного договору або затверджується керівником за погодженням з профспілковим органом, відповідно до якого можливе створення комісії для вирішення вищевказаних питань (див. лист Мінпраці від 29.09.2010 р. № 299/13/116/10).

В описаному випадку працівник здобув диплом магістра, а це говорить про те, що йому може бути присвоєна перша кваліфікаційна категорія. Так, у цьому випадку не обов’язково спочатку присвоювати працівнику другу кваліфікаційну категорію, а потім першу. Адже послідовність у присвоєнні кваліфкатегорій передбачена лише для певних категорій працівників (медичних, педагогічних тощо).

Для підвищення кваліфікаційної категорії працівнику керівник структурного підрозділу виступає з клопотанням до керівника закладу. При позитивному вирішенні питання видається наказ про підвищення категорії, і в разі наявності вакансії за отриманою категорією працівник може зайняти дану вакансію.

Якщо ж рішення про підвищення категорії комісією з кваліфікаційної атестації прийнято, а у штатному розпису відсутня посада «бухгалтер I категорії (з дипломом спеціаліста)», то до нього необхідно внести зміни і додати цю посаду. Стосовно кадрового оформлення цього питання, то на підставі протоколу засідання атестаційної комісії видається наказ про переведення працівника на посаду з присвоєною категорією та вноситься відповідний запис до трудової книжки, наприклад: «Переведений на посаду бухгалтера I категорії (з дипломом спеціаліста)». З цього часу працівнику встановлюється 9 тарифний розряд і відповідний до нього посадовий оклад за ЄТС.

Як бачимо, сам факт здобуття освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра ще не є підставою для підвищення тарифного розряду за посадою. Для цього, насамперед, потрібно проведення кваліфікаційної атестації, а також, щоб медичний заклад дійсно мав потребу у бухгалтері з більш високою категорією (в описаному випадку — бухгалтер I категорії). Адже саме це буде підставою для внесення змін до штатного розпису закладу та переведення працівника на таку посаду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі