Теми статей
Обрати теми

Щодо округлення заробітної плати та інших доходів працівників, які отримують виплати готівкою

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у м. Києві
Лист від 31.10.2019 р. № 7326-3

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у м. Києві розглянуло лист <…> щодо округлення заробітної плати та інших доходів працівників, які отримують виплати готівкою, та повідомляє таке.

Згідно з вимогами постанови Правління НБУ від 20.06.2019 р. № 82 «Про вилучення з готівкового обігу монет дрібних номіналів» (із змінами) (далі — Постанова № 82) з 01.10.2019 р. розмінні монети номіналами 1, 2 та 5 копійок перестають бути засобом платежу, відповідно, готівкові розрахунки мають здійснюватися банками в сумах, кратних найменшому номіналу грошових знаків національної валюти, що перебуває в обігу, — 10 копійкам.

Водночас відповідно до п. 51 Постанови № 82 банки України під час вилучення з готівкового обігу монет дрібних номіналів відповідно до підстав, визначених законодавством України, мають право проводити заокруглення сум касових операцій за правилами, установленими п. 4 постанови Правління Національного банку України від 15.03.2018 р. № 25 «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів» (далі — Постанова № 25). Банки України мають право (за потреби) застосовувати правила п. 4 Постанови № 25 за кожним касовим документом, а результати заокруглення визнавати іншими операційними доходами/витратами банку.

Проте згідно з п. 6 Постанови № 25 юридичні та фізичні особи під час здійснення безготівкових розрахунків заокруглення не здійснюють.

Крім того, у листі Національного банку України від 26.09.2019 р. № 50-0006/50073 стосовно розрахунків з бюджетами та державними цільовими фондами зазначено, що вимоги Податкового кодексу України не передбачають сплату податків та обов’язкових платежів в менших сумах, ніж визначено законодавством. Банки від платників податків приймають готівкою суму, яка дозволить повністю сплатити податок.

Враховуючи вищезазначене, страхувальнику у первинній бухгалтерській документації на зняття коштів з окремого поточного рахунку для виплати матеріального забезпечення застрахованим особам слід вказувати повну суму коштів, що належить до виплати. Заокруглення сум касових операцій відповідно до Постанови № 82 повинна проводити банківська установа при видачі знятих з окремого поточного рахунку коштів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі